Fokus: 5G kommer først til byerne – hvorfor?

5G er så småt kommet til Danmark, men det er ikke alle der kan nyde godt af det hurtigere mobilnetværk. I første omgang prioriteres byerne og hvorfor er dét egentlig tilfældet?

5G er over os og med den nye mobilnetværks teknologi rejser der sig masser af spørgsmål. Et af disse spørgsmål handler om tilgængelighed, for 5G-netværket vil primært være at finde i byerne. Men hvad med alle dem, som ikke bor i byerne og allerede døjer med dårlig og langsom dækning? Velkommen til denne uges Fokus, hvor vi kommer omkring Xbox Series X-spillekonsollen, de bedste smartwatches til Android, kunstig intelliges og billig versus dyr kameramobil. Hovedemnet i denne uge er Android 11, som netop er blevet lanceret af Google.

Læs også: Android 11 er lanceret – her er de nye funktioner

Efterspørgsel på 5G og behovet for større kapacitet

Vi vil alle sammen gerne have bedre mobildækning og ikke mindst et hurtigere internet. 5G er netop rullet ud på TDCs netværk og kommer sidst i september hos Telia og Telenor, og også 3 er klar inden udgangen af 2020. I første omgang har teleselskaberne fokus på, at få dækket byerne bedst muligt inde med den nye netværksteknologi. Men hvorfor er det egentlig? Det er der flere grunde til.

I første omgang handler det om, at få dækket flest mulige kunder med 5G. Samtidig er der her flest mennesker og dermed flest enheder forbundet til mobilnetværket, hvilket giver et større behov for kapacitet. Men det handler også om omkostninger, for 5G er ikke billigt for teleselskaberne – specielt ikke det “ægte 5G”. Størstedelen af det 5G-netværk der er rullet ud nu benytter 700 MHz-frekvensbåndet. Det har en længere rækkevidde, men hastigheden er omtrent den samme som på 4G. Der hvor det begynder at gøre en forskel er på 3500 MHz-frekvensbåndet, men ulempen her er, at rækkevidden er kort og derfor kræver enormt mange antenner. Så skal man lige nu have 5G uden for byerne, så bliver det på 700 MHz-frekvensen og her vil kunderne alligevel ikke opleve en hurtigere hastighed.

5G kommer også til landdistrikterne , men det vil tage tid. Der kan du ikke sætte næsen op efter at kunne erstatte for eksempel almindelig bredbånd med 5G, hvis du bor i landområder.

Læs også: Alt hvad du skal vide om 5G

Android 11 er på vej

Google har lanceret Android 11 og med dét en masse nye spændende funktioner. Vi har allerede taget første test af Android 11, hvor vi kigger nærmere på de nye ting. I denne omgang af Fokus snakker vi om hvor Android er nu, hvad nyhederne er og hvornår man kan forvente, at ens mobiltelefon bliver opdateret.

Læs også: Bliver min telefon opdateret til Android 11?

Samsung Galaxy Watch 3 test og nyt smartwatch fra Huawei

Vi har netop haft Samsung Galaxy Watch 3 til test, som vi lige nu mener er det bedste smartwatch til Android. I mellemtiden har Huawei dog lige smidt Watch GT2 Pro på gaden, som også ser ganske lovende ud, har op til to ugers batteritid og har en noget billigere pris. Vi snakker om de to smartwatches.

Vi er også omkring vores nylige sammenligning af kameraerne i budget-, mellemklasse og premiumtelefoner, hvor vi har sammenlignet Samsung Galaxy Note 20, Motorola Edge, OnePlus Nord og Nokia 5.3.

Spørgsmål fra seerne

Vi er selvfølgelig også omkring seernes gode spørgsmål, hvor emnerne er 5G, smarte radiatortermostater og Chromebook mod en Android tablet. Og så finder vi en vinder af ugens konkurrence om fem mobilabonnementer med 5G.