Kamera-test: Topmodel mod billigere telefoner – se forskellen

Hvor meget bedre billeder tager topmodellen over budgettelefoner og mellemklassetelefoner? Her er kamera-test med Samsung Galaxy Note 20, Motorola Edge, OnePlus Nord og Nokia 5.3.

Kamera-test: Topmodel mod billigere telefoner – se forskellen

De store og dyre topmodeller, flagskibe, premium-telefoner, og hvad de ellers kan hedde, praler ofte med kameraet som den helt store forskel fra de billigere telefoner. Men hvor stor er forskellen egentlig? Vi sammenligner i denne test kameraer fra high-end-telefonen Samsung Galaxy Note 20 med de billigere mellemklassetelefoner Motorola Edge og OnePlus Nord, samt budgettelefon Nokia 5.3.

Det er slet ikke unormalt med kamera-sammenligninger for mobiltelefoner, hverken her på Mobilsiden eller andre techmedier. Det er selvfølgelig fordi, at kameraet er en af de vigtigste ting i vores mobiltelefoner, på højde med skærm og brugerflade. Dog er det nærmest altid de dyreste telefoner, som bliver sammenlignet. Men det er også her der virkelig bliver pralet med kamerakvaliteten og alle mulige fantastiske funktioner.

I denne test kæmper de fem (meget) forskellige telefoner i forskellige scenarier, blandt andet portrætfoto, selfie, natfoto, zoom og helt almindeligt landskabsbillede.

De fire deltagere er topmodellen Samsung Galaxy Note 20 med en vejledende pris på 8.299 kroner, Motorola Edge til 4.699 kroner, OnePlus Nord til 3.299 kroner og til sidst Nokia 5.3 til 1.599 kroner.

Formålet her er ikke at finde en vinder, men nærmere vise forskellene mellem nogle af de bedste telefoner i deres individuelle prisklasser.

Læs også: Kamera test: Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Huawei P40 Pro

Landskabsbillede

Det klassiske landskabsbillede. Det er nok her det bliver sværest at se forskellen mellem dyr og billig mobiltelefon. Der er dog forskel i både dynamisk rækkevidde, farver, kontrast og detaljer. Alt i alt så gør de alle et hæderligt job.

Læs også: Test af OnePlus Nord

3 x zoom

Næste kamera-test blandt de fire deltagere er 3 x zoom, hvor der opleves en betydeligt større forskel i kvaliteten. Ingen af de billigere telefoner kan hamle op med Samsung Galaxy Note 20 og Nokia 5.3, som den billigste telefon, tager det dårligste billede.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Note 20

Maksimum zoom

Her får kameraerne lov at vise hvor meget de kan zoome ind. Igen ses her hvordan topmodellen overgår budget- og mellemklassetelefoner, hvor sidstnævnste er rimeligt tætte.

Læs også: Test af Motorola Edge

Portrætbillede

En af de mest populære funktioner i de nyere mobiltelefoner er portræt, hvor baggrunden sløringen og ansigtet fremstår mere klart. Her gør alle telefoner det overraskende godt. Specielt de to mellemklassetelefoner er ikke langt fra Samsung’en, hvor Nokia 5.3 har det sværere med at skille for- og baggrund og kæmper lidt med lyset.

Selfie

Denne gang skal frontkameraet i brug. Eksponeringen på Samsung Galaxy Note 20 er ikke spot-on, men her er klart flest detaljer. Endnu en gang gør mellemklassetelefoner et godt stykke arbejde og den billige Nokia 5.3 er klart dårligst.

 

Makrobillede

Nu skal vi helt tæt på. Samsung Galaxy Note 20 og Motorola Edge gør det bedst, mens OnePlus Nord og Nokia 5.3 kæmper en brav kamp, men resultatet er ikke imponerende. Det er lige før Nokia 5.3 gør det bedre end OnePlus Nord.

Natfoto (uden natfunktion)

Natbilleder er for alle mobiltelefoner i svær opgave. Her gør de deres bedste uden optimerede natfunktioner. Samsung Galaxy Note 20 er langt foran konkurrenterne. Af de billigere telefoner er OnePlus Nord dog klart den bedste. Ifølge Motorola Edge og Nokia 5.3 var der bælgmørkt (hvilket ikke var tilfældet).

Natfoto (med natfunktion)

Her har Nokia 5.3 givet op på grund af manglen på natfoto-funktion. Motorola Edge havde utroligt svært ved fokuseringen, mens OnePlus Nord og Samsung Galaxy Note 20 gør det bedst. Klart bedst er dog Samsung Galaxy Note 20.

Konklusion: Dyr mod billig kameratelefon

Der er slet ingen tvivl om, at den dyre topmodel generelt tager de bedste billeder, og specielt ved zoom og mørke viser den sine styrker. Men man skal samtidig ikke undervurdere de to mellemklassetelefoner OnePlus Nord og Motorola Edge, som klarer sig overraskende godt. Har man ikke brug for voldsom zoom eller at kunne oplyse natten, så er forskellen mellem disse og topmodellen ikke stor. Til den helt normale forbruger tager mellemklassetelefoner billeder af en kvalitet, som er mere end god nok. Der er dog undtagelser – som OnePlus Nord med dens makrobillede.

Det er dog tydeligere, at budgettelefonen Nokia 5.3 har det noget sværere. Den kæmper med at få hevet lys nok ind, hvilket giver meget mørke billeder og der er mange på detaljer i billederne. Til kun 1.499 kroner er Nokia 5.3 dog ret imponerende.

Konklusionen? Vil du have det absolut bedste mobilkamera, så skal du vælge topmodellem – der er forskel. Vil du bare gerne kunne tage nogle gode billeder og samtidig have masser af funktioner til rådighed, så gør både OnePlus Nord og Motorola Edge det rigeligt godt, og samtidig sparer du flere tusinde kroner.

Seneste nyt om Oneplus Nord

Siden artiklen udkom er der kommet mere til sagen. Lasse Olsen fulgte op på sagen. 28/8/2020 fulgte vi op med en artikel der omhandler OnePlus lancerer snart budgetmobil til 1.500 kroner: Se specifikationerne her – Læs videre her. Få også seneste nyt om emnet her..