Apple til kamp imod kæmpebøde

Apple vil ikke acceptere en antitrust-bøde på 13,7 mia. kroner på grund af Spotify-klage og udfordrer EU i retten.

Apple til kamp imod kæmpebøde

Apple sagde allerede i marts, at de ville appellere den antitrust-bøde på knap 14 mia. kroner. Den bøde har EU pålagt dem i forbindelse med en klage fra Spotify, og det forlyder nu, at Apple har indgivet deres søgsmål. Dermed har Apple altså ikke stiltiende tænkt sig at tage imod bøden.

Se også: Køb en brugt iPhone og invester i dine børns fremtid

Spotify klagede over Apple

Spotify indgav sin klage helt tilbage i 2019, så EU har været længe om at træffe en beslutning. Spotify mente, at App Store-reglerne gav Apple Music en urimelig fordel i forhold til Spotify. Når man åbner Apple Music, er det muligt at tegne et abonnement direkte i appen. Her skal Apple selvfølgelig ikke betale 30%. Men hvis Spotify tilbød samme abonnementsmulighed i appen, skulle de betale Apple 30 % i det første år og 15 % i hvert af de efterfølgende år.

Derfor mente Spotify ikke, at de to musikstreaming-apps konkurrerede på lige vilkår. Samtidig måtte Spotify heller ikke linke til deres egen hjemmesides abonnementsordning fra appen på grund af Apples regler.

EU er enige med Spotify i, at det er konkurrenceforvridende, når Apples egen app har så store fordele. EU gav derfor Apple en bøde på 1,8 mia. euro (2 mia. dollars eller 13,7 mia. kroner) i marts 2024. Apple sagde dengang, at de var uenige i afgørelsen og ville appellere den i retten. Det skulle så være sket nu, hvor Apple har anlagt sag ved EU’s domstol i Luxembourg for at få omstødt beslutningen fra marts.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Det kan betale sig for Apple

Selv om det kan virke som et modigt træk at hive EU i retten, kan det måske give mening for Apple. For selv om det utvivlsomt koster millioner at køre sagen imod EU, så er der mange penge at spare, hvis Apple skulle gå hen og vinde. For Apple handler det nok nærmere om at finde en nogle grænser for, hvad de kan slippe afsted med i forhold til EU. Og selv om de skulle tabe, har de sandsynligvis sagtens råd til at betale både bøde og de nye sagsomkostninger.

Se også: Top 5: De absolut bedste over ear-høretelefoner

Til angreb imod selve lovgningen

Apple er sådan set ikke uenige i, at deres regler koster Spotify penge. Men de mener, at EU´s måde at fortolke antitrust-lovgivningen på er forkert, og det er dét, Apple vil kæmpe imod. For selv om Spotify altså ikke får en fair behandling, mener Apple ikke, at det går ud over brugerne. Og ifølge Apple er det netop brugerne, der skal beskyttes af antitrust-lovgivning – ikke Spotify.

Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af sagen. Men generelt er tanken bag lovgivningen, at forbrugerne er bedst tjent med fri og fair konkurrence, så det kan blive svært for Apple at vinde, når de ikke er uenige i de faktisk forhold i sagen.

Se også: EU tvinger Apple til at åbne op for iPadOS