Sådan fungerer ”Deling tæt på” – Android-konkurrenten til AirDrop

Google arbejder fortsat på sin egen version af "Deling tæt på", der snart har været længe undervejs. Men nu arbejder Google også på at understøtte Chrome-browseren, så du lynhurtigt og nemt kan dele indhold mellem mobil og computer.

Sådan fungerer ”Deling tæt på” – Android-konkurrenten til AirDrop

Brugere af Apples produkter kender formentlig til funktionen AirDrop, og hvor nemt, bekvemt og hurtigt det er at dele store som små filer på tværs af andre Apple-enheder.

Teknologien bruger Bluetooth til at etablere en forbindelse mellem flere enheder og overfører så filerne over Wi-Fi.

På Android-smartphones har der dog ikke officielt været en tilsvarende løsning – indtil nu.

Google er nemlig ved at teste en løsning, der fungerer præcis som AirDrop – blot mellem Android-enheder og inden længe også mellem Android-enheder og Google Chrome-browseren.

Googles løsning hedder på engelsk ”Nearby Sharing” og på dansk ”Deling tæt på” – og som navnet lægger op til, kan du nemt dele filer med andre i nærheden af dig.

Sådan fungerer “Deling tæt på”

”Deling tæt på” dukker op, når du trykker på ”Del”-ikonet ud for enten et link (for eksempel et tweet) eller en fil (for eksempel et billede eller en video). Her dukker det sædvanlige vindue op med forskellige apps, man kan dele indholdet i. På denne liste finder man ”Deling tæt på”.

Første gang man trykker på ikonet, skal man aktivt vælge at slå ”Deling tæt på” til. Man giver sin telefon et navn (ligesom i Bluetooth-indstillinger), og så skal man vælge synligheden for ens telefon. Når man trykker på ”Tænd”-knappen, søger telefonen via Bluetooth og Wi-Fi efter andre enheder i nærheden.

I øverste højre hjørne af vinduet kan man tilgå indstillingerne, hvor man til enhver tid kan ændre i ens enheds synlighed. Den kan indstilles til alle kontakter, nogle kontakter eller skjult.

Det er også muligt at aktivere et ikon i panelet hurtigindstillinger, hvor man med et klik gør sin telefon synlig for andre enheder. Hvis en anden enhed forsøger at dele noget med den synlige telefon, dukker der et vindue op på modtagerens skærm, hvor man kan acceptere eller afvise den indgående fil ligesom med Bluetooth. Man kan også se, hvilken telefon filen kommer fra.

Filer bliver åbnet i den app, der er angivet som standard til at håndtere dem. Tweets åbnes i Twitter-appen, links åbnes i din standardbrowser og billeder og videoer i din standardapp til håndtering af disse, f.eks. Google Fotos.

Du kan se en grundig demonstration af “Deling tæt på” herunder:

Testes i øjeblikket

Funktionen har faktisk været testet i efterhånden lang tid. Tilbage i januar omtalte vi en tidligere udgave af funktionen, som også blev testet.

Over for Android Police oplyser Google, at ”Deling tæt på” lige nu er ved at blive testet:

”Vi foretager lige nu en betatest af ”Deling tæt på”-funktionen, som vi planlægger at fortælle mere om i fremtiden. Vores mål er at lancere funktionen med understøttelse af enheder med Android Android 6 eller nyere såvel som andre platforme.”

En lille andel af Android-brugere kan allerede nu afprøve funktionen ved at blive beta-tester af appen Play-tjenester. Det alene aktiverer dog ikke funktionen. Der er også nogle komponenter, som skal aktiveres af Googles servere, og det sker helt tilfældigt.

Undertegnede havde i en periode ”Deling tæt på”-funktionen, men siden er den forsvundet igen.

En tidlig udgave af funktionen i Chrome Dev, som formentlig ikke kommer til at se sådan ud i den færdige udgave.
En tidlig udgave af funktionen i Chrome Dev, som formentlig ikke kommer til at se sådan ud i den færdige udgave (Foto: Mobilsiden)

Vil også virke med Google Chrome

Ligesom AirDrop virker på tværs af iPhones og Mac-computere, vil det samme også gælde for ”Deling tæt på”.

Google arbejder nemlig på at understøtte funktionen i Chrome-browseren, så du nemt kan dele filer til og fra Android-mobilen med computere med Windows, macOS og Linux. Om det vil være tilgængeligt i Chrome til iOS 12, vides endnu ikke.

I hvert fald har Google udrullet en tidlig udgave af ”Deling tæt på” i Chrome Dev og Chrome Beta – to udgaver af Chrome-browseren, som kører henholdsvis én og to versioner nyere software end den normale udgave af Chrome.

Der går altså stadig noget tid, før Google er klar til at annoncere den endelige udgave af ”Deling tæt på”. Til gengæld ser det ud til, at funktionen bliver rullet automatisk ud til telefoner via Google Play-tjenester, så en softwareopdatering ikke er nødvendig.

Læs også: 10 features i iOS 14, som Apple har hentet fra Android