Nokia og Apple genoptager patentkrig og sagsøger hinanden

Efter at være ramt af over 40 søgsmål af en Nokia-patenttrold sagsøger Apple nu Nokia, men Nokia svarer prompte igen med et søgsmål om brud på 32 patenter.

Nokia og Apple genoptager patentkrig og sagsøger hinanden

I perioden 2009 til 2011 fandt en to år lang strid mellem Nokia og Apple sted over en række patenter. Sagen blev dog afsluttet med, at begge parter indgik et forlig og lagde alle søgsmål om brud på hinandens patenter på hylden. Apple endte dog samtidig med at skulle betale patentafgifter til Nokia i fremtiden.

Læs også: Kæmperegning til Apple – ramt af patenttrold

I september måned i år viste de første antydninger af gnister imellem de to parter sig, da en såkaldt patenttrold – et tredjepartsselskab kaldet Acacia Research Corporation – knuste Apple i en retssag. Her lød afgørelsen, at Apple skulle betale 157 mio. kroner til Acacia for brud på et patent omhandlende LTE-produkter.

Apple sagsøger Nokia for brug af patenttrolde

Nokia kommer ind i billedet, da LTE-patentet blev opkøbt af Nokia i 2013, og praksis hos Acacia – den tredjestørste patenttrold i verden – er herefter at dele afkastet af en sejr med patentets oprindelige ejeren, altså Nokia, når virksomheden vinder over dem, der bliver sagsøgt. Praksissen er kontroversiel, og det mener Apple også.

Der er nemlig store summer at hente, fordi det eneste, som virksomheder som Acacia foretager sig, er at sagsøge brud på de patenter, der er opkøbt. Modsat kan andre virksomheder ikke sagsøge patenttroldene, da de ikke selv producerer nogle produkter med de patenter, som kan bryde med andre virksomheders patenter.

Læs også: Mand forbrændt af Galaxy Note 7: Sagsøger nu Samsung

Apple har derfor startet en såkaldt antitrust-søgsmål, da Nokias brug af patenttrolde ifølge Apple er ”konkurrencebegrænsende og korrupt”. Nokia gør det udelukkende for at jagte penge som i den ovenstående sag, mener Apple. Ifølge The Verge er Apple blevet sagsøgt mere end 40 gange af Acacia på baggrund af patenter, som er opkøbt af Nokia. Nu ønsker Apple derfor at få rettens ord for, at denne praksis ikke er i orden.

Nokia svarer igen: Sagsøger Apple for brud på 32 patenter

Inden den retssag når en afgørelse, må Apple dog forholde sig til endnu et søgsmål – denne gang fra Nokia selv og ikke igennem patentrolde. Nokia har nemlig indledt et stort søgsmål mod Apple i både Tyskland og USA. Søgsmålet går tilbage til det oprindelige forlig, der blev indledt imellem de to, men skal naturligvis også ses i lyset af Apples plan om at stoppe Nokias brug af patenttrolde.

Læs også: Apple sagsøgt efter iOS 9 har gjort iPhone 4s ubrugelig

I en pressemeddelelse skriver Nokia, at ”Apple har afvist efterfølgende tilbud fra Nokia om at licensere andre af dets opfindelser, som er brugt i mange af Apples produkter”. Apple skal altså punge ud med flere penge i patentafgifter end den amerikanske producent i forvejen betaler, mener Nokia. De patenter, som Nokia kræver betaling for, omfatter områder som skærme, brugerflade, software, antenner, chips og videokodning, skriver Nokia.