Danmarks 4G-mobilnetværk er blandt verdens hurtigste

En ny rapport fra Energistyrelsen giver os indsigt i mobilbranchen i Danmark, det nuværende mobilnetværk og fremtidens mobilnetværk. Vidste du at Danmark har et af verdens hurtigste 4G-mobilnetværk?

Danmarks 4G-mobilnetværk er blandt verdens hurtigste

Energistyrelsen har netop smidt en stor rapport på bordet, der på 100 spændende sider fortæller en masse om mobilbranchen i Danmark, priser på abonnementer, dækning og hvordan fremtidens trådløse og intelligente samfund vil blive formet. Rapporten hedder “Analysis of the Danish Telecommunication Market in 2030” og er udarbejdet af WIK-Consult for Energistyrelsen.

Både 5G og fiber har en vigtig plads

Rapporten fortæller at både fiber og 5G-netværket har en vigtig rolle at spille i fremtidens samfund, og det er essentielt at Danmark fortsætter implementeringen af begge. Blandt andet for at understøtte den grønne dagsorden, hvor Danmarks målsætning en 70 procents reduktion af CO2-udledning i 2030 kræver massive investeringer i teleinfrastrukturen.

Læs også: Mellemklassemobilerne får også 5G i år

Danmark er allerede godt med i udviklingen af teleområdet, hvilket blandt andet skyldes en god og hurtig 4G-dækning. Danmarks 4G-netværk dækker ifølge rapporten 99 procent af landet og er samtidig blandt de hurtigste. 4G-netværket i Danmark indtager nemlig en tredjeplads i hastighed, hvor mobilnettet leverer en gennemsnitlig hastighed på 34,60 Mbit/s, hurtigere end i de fleste europæiske lande, og nupper samtidig en førsteplads i forsinkelse (latenstid) på netværket med 34,60ms:

Danmark 4G hastighed
Danmarks 4G-netværk imponerer med meget kort forsinkelse. Billede: WIK-Consult
Danmark 4G hastighed
Danmarks 4G-hastighed indtager en tredjeplads. Billede: WIK-Consult

5G-netværket er en nødvendighed

Faktisk er den lave forsinkelse på Danmarks mobilnetværk så god, at kun 5G-netværket vil kunne forbedre denne. Rapporten fortæller samtidig at femte generations mobilnetværk er nødvendigt, da specielt den lave forsinkelse kræves til tingenes internet. Et eksempel er selvkørende biler, der har brug for høje datahastigheder og en lav forsinkelse for at fungere korrekt.

Selvom 5G stadig er det nyeste nye og udrulningen kun er startet, så forskes der allerede i den næste generation, 6G-netværket, som forventes introduceret i 2030. 5G-netværket har en vigtig rolle i det moderne og forbundne samfund, dog fortæller rapporten også om vigtigheden af det kablede bredbånd, hvor Danmark også er med i front.

Specielt på fiberbredbånd er Danmark godt med, hvor to tredjedele af husstande har mulighed for at få det hurtige internet. Danmark er, ifølge rapporten, usædvanligt, idet fiberdækningen uden for de store byer er tæt på den, der opnås i de mere tæt befolkede byområder, hvilket kan bidrage til udviklingen af fx det “smarte sundhedsvæsen”. Fibernetværket bruges ikke kun til at bringe hurtigt internet til private og erhverv, men også til at forbinde mobilnetværkstårne ​​og basestationer, hvilket bliver endnu vigtigere med implementeringen af ​​5G.

Læs også: Telenor opnår 5G-hastigheder over 1Gb i Danmark

Prisen for et mobilabonnement er under gennemsnittet

Vi har et godt mobilnetværk i Danmark og ifølge rapporten er priserne på abonnementer samtidig konkurrencedygtige. Prisen for et mobilabonnement i Danmark er markant lavere end EU-gennemsnittet. Specielt Italien og Frankrig har billige mobilabonnementer og mobile bredbåndsabonnementer, men nær 40 procent af købte abonnementer i Danmark er under EU-gennemsnittet, hvorimod et mobilabonnement i Spanien koster op mod det dobbelte.

Godt nok er mobilabonnementerne i dag billige, men det er vores overbevisning at det snart kan ændre sig. Når 5G bliver et muligt tilvalg ved tegning et nyt abonnement, så bliver det en effektiv konkurrenceparameter for teleselskaberne, der dermed kan hæve priserne betydeligt.

Priserne for det kablede bredbånd i Danmark er ekstremt svingende. De langsommere forbindelser er relativt billige, mens de hurtigere bredbåndløsninger er blandt nogle af EUs dyreste.

Danmark bredbånd priser
Prisen for de langsommere bredbånd i Danmark er relativt billig, mens de hurtige løsninger er dyre.

Rapporten fra Energistyrelsen indeholder masser af andre spændende informationer og dette er kun et udpluk. Der bliver kigget på rejsningen af master i forbindelse med udrulningen af 5G, den stigende popularitet for streamingtjenester og dalende interesse for flow-tv og en manglende sikkerhed. Rapporten er på 100 sider og har du lyst til at kigge nærmere på den, så finder du den her.

Se også: Find de billigste mobilabonnementer i Danmark

 

 

 

Sidste nye om historien

Siden vi publicerede denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 24/1/2020 havde vi dette at sige med et indlæg om Afstemning: Hvilken type bredbånd har du? – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Få også seneste nyt om emnet her.