Sådan gør ny software iPhonen langt mere attraktiv

Med iOS 15 er der mange nye funktioner på vej iPhones. Men en bestemt funktion, kunne gøre iPhones til et must-have i familien.

Sådan gør ny software iPhonen langt mere attraktiv

Apple har netop løftet sløret for næste store softwareopdatering til iPhone, iOS 15, som kommer med en uendelig lang liste af nye funktioner. Her giver vi et overblik over det vigtigste nye til iPhone, som kommer med iOS 15 – hvor en enkelt funktion nok skal gøre Apples økosystem endnu mere fristende for rigtig mange familier.

Se også: Se hvilke iPhone der får iOS 15-opdateringen

Hvornår kommer iOS 15?

Lad os først få det praktiske af vejen. Lige nu er nyeste software til iPhone iOS 14.6. Til efteråret, sammen med iPhone 13-serien, kommer iOS 15. Vi forventer at det lanceres til september, hvor Apple typisk afslører nye iPhones.

iOS 15 forventes at komme til langt de fleste iPhones, der er på markedet nu. Men der er en risiko for, at de ældste ikke længere kan være med. Det er den originale iPhone SE og iPhone 6S og 6S Plus.

Læs også: Med iPadOS 15 skal en iPad blive mere produktiv

Den store nyhed: Del sundhedsdata med familien

I iOS 15 til iPhones får appen Sundhed en ny funktion, hvor brugere kan dele deres sundhedsdata med familiemedlemmer, omsorgspersoner eller deres plejeteam og læger. Tendenser giver brugerne en måde, hvorpå de kan rette opmærksomheden mod betydningsfulde ændringer i deres personlige sundhedsmålinger.

Har man delt sundhedsdata med en person, så vil denne have adgang til fx puls, bevægelsesdata samt alarmer, som sender notifikationer ud, hvis der bemærkes ting som en høj puls eller ændring i mobilitet. Personen der deler sundhedsdata, kan sende en direkte besked om eventuelle ændringer.

Og Walking Steadiness er en ny måling, der gør folk i stand til at administrere deres faldrisiko på en proaktiv måde.

Det giver familien en ny måde at holde et vågent øje til fx de ældre eller de helt unge i familien. Sker der noget, fx at de falder eller er i et trafikuheld, så vil de få besked omgående genne sundhedsappen. Og mon ikke det kan friste mange til, at udstyre familien med iPhones og et Apple Watch? Det tror vi.

Se også: Sammenlign priser på Apple Watch

Hold øje med familiens sundhed på din iPhone.
Hold øje med familiens sundhed på din iPhone.

Hvad er ellers nyt i iOS 15?

I knap en halv time blev der kastet nye funktioner ud til iPhones, som kommer i iOS 15. Nogle vigtigere end andre. I denne omgang kigger vi på de allervigtigste, som flest får glæde af.

Stor opdatering til FaceTime: Apple brugte lang tid på at fortælle om alle nyhederne i FaceTime, som får en ordentligt overhaling (og desuden kommer til Android og Windows). Først og fremmest kommer “rumlig lyd”, også kaldet Spatial Audio til FaceTime. Det skulle gøre samtalerne mere virkelighedstro. Der kommer også portrætfunktion til, hvor baggrunden automatisk sløres. Under FaceTime-gruppeopkald kan deltagerne bruge en ny netoversigt til at se flere ansigter på samme tid, hvor også alles reaktioner kan ses.

Noget Apple kalder SharePlay kommer også til FaceTime. Her kan man høre musik sammen ved hjælp af Apple Music, se en serie eller en film simultant eller dele deres skærm for at se de samme apps. SharePlay fungerer på tværs af iPhone, iPad og Mac, og med de delte kontrolfunktioner kan alle i en SharePlay-session trykke på play eller pause eller spole frem. SharePlay kan til og med bruges på Apple TV, så brugerne kan se serier og film på den store skærm, mens de snakker over FaceTime, og SharePlay sørger for, at afspilningen foregår synkront hos alle parter. Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch og mange andre integrerer SharePlay i deres apps.

Bedre fokus med “Focus”: Der er selvfølgelig også fokus på digital sundhed i iOS 15. Med Fokus kommer profiler til iPhones (og andre Apple produkter), som kan tilpasses til arbejde, privatliv og andre formål, hvor hjemmeskærm, lyde, notifikationer og andre tilpasninger sørger for, at man ikke mister… fokus.

Livetekst – kopier tekst fra billeder: En smart funktion til iPhone (og Apples andre produkter) er Livetekst. Med Livetekst kan man hurtigt og let kopiere tekst fra billeder. Livetekst bruger enhedens indbyggede intelligens til at genkende tekst på et billede og giver brugerne mulighed for at interagere med den. Brugerne kan f.eks. søge og finde billedet af en håndskrevet familieopskrift eller scanne et telefonnummer på en butikfacade med mulighed for at ringe til nummeret.

Lettere overblik over notifikationer: Notifikationer på iPhones får endelig også en overhaling. Med nyt design, hvor der er kontaktbilleder af personer samt større symboler for apps, er de enkelte notifikationer lettere at genkende. Nyt er Resume, som skal være en hjælp til at reducere distraktioner, hvor notifikationer samles i en stak, f.eks. om morgenen eller aftenen. Ved hjælp af indbygget intelligens på enheden arrangeres notifikationer efter prioritet baseret på brugerens interaktioner med apps. De mest relevante notifikationer står øverst. Hastebeskeder leveres øjeblikkeligt, så vigtig kommunikation ender ikke i resumeet, og det er nemt at slå lyden fra midlertidigt for enhver app eller beskedtråd den næste time eller hele dagen.

Find dine AirPods: Der er også nyt Apple Find-netværk, som fik en overhaling inden introduktionen af Airtags. Find introducerer nye funktioner til at finde en enhed, der er blevet slukket eller slettet, samt muligheden for at livestreame famile og venners placering, hvis de har valgt at dele deres lokalitet. Separation Alerts giver brugerne besked, hvis de efterlader en AirTag, Apple-enhed eller anden enhed i Find-netværket på et ukendt sted, og Find-netværket understøtter nu AirPods Pro og AirPods Max. En ny Find-widget tilbyder en overskuelig oversigt direkte fra hjemmeskærmen.

Se også: Sammenlign priser på iPhones

Fortsættelse følger

Der er kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fulgte op på sagen. d. 1/6/2021 dykkede vi igen ned i emnet med fortællingen om Rapport: iPhone 12 sælger bedre end iPhone 11 – Den kan læses her. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..