Samsung vil erstatte mennesker med robotter på sine fabrikker
Længe har man hørt om den amerikanske gigant Amazon, som arbejder på at erstatte sine menneskelige medarbejdere med maskiner – men denne gang handler det om sydkoreanske Samsung.
Læs også: De 3 bedste smartphones fra Samsung
Samsungs halvlederfabrikker bliver snart fuldautomatiske
Samsung har nemlig planer om at gøre alle sine fabrikker, der producerer halvledere, helt fri for menneskelig arbejdskraft inden for de kommende seks år. Ifølge et nyt rygte er den sydkoreanske gigant allerede begyndt at udvikle et system, der vil føre til fabrikker uden mennesker ved samlebåndene.
Samsung Electronics har udviklet et eget system med navnet Smart Sensing System, der skal både øge og forbedre produktionen af mikrochips. Systemet skal bruges til kontrol og styring af halvlederprocesser, skriver det sydkoreanske techmedie ET News.
Det sensorbaserede smart-system måler ensartetheden for plasmaet i de såkaldte wafers, som er de store og tynde runde siliciumskiver, som mikrochips bliver produceret på. Ensartetheden for plasmaet påvirker nemlig udfaldet af processer som ætsning, aflejring og rengøring.
Sensoren siges at være så lille, at den får plads på fabrikkerne uden at påvirke den eksisterende indretning nævneværdigt. Den er designet og produceret i Sydkorea, selvom den slags teknologi ofte kommer udefra.
Kan koste mange arbejdspladser
Det lyder måske alt sammen rigtig fint for Samsung som selskab, men ifølge rygtet er det en del af en større plan for selskabets såkaldte AI-fabrik, altså fuldautomatiske fabrikker, der ikke gør brug af menneskelig arbejdskraft.
Bekymringer om, at AI og automatisering kan betyde færre jobs, bliver kun større af sådanne historier fra selskaber, der arbejder mod netop dette. For det meste er det nødvendigt med mindst en håndfuld medarbejdere til at overvåge systemerne og udføre regelmæssig vedligeholdelse og akutte reparationer.
Samsung Electronics har fabrikker og salgsnetværk i 74 lande og mere end 270.000 ansatte. En teknologi, der på sigt kan automatisere flere opgaver, kan potentielt betyde rigtigt mange fyringer.
Lige når det gælder produktion af halvledere, vil fuld automation dog have begrænset betydning, da langt størstedelen af fremstillingen af halvledere i dag allerede er automatiseret. Fabrikker, der fremstiller forbrugerelektronik, vil derimod i højere grad blive ramt.
Amazon automatiserer sine lagre med to nye robotter
Når det gælder automatisering af lagerfaciliteter, er det Amazon, der fører an. I oktober annoncerede selskabet to nye typer af maskiner, der skal gøre entré på Amazons faciliteter for at ”hjælpe” de menneskelige medarbejdere.
Sequoia er en Roomba-lignende autonom mobil robot (AMR) designet til at identificere og opbevare lagervarer og reducere den tid, der tager at håndtere en ordre. Digit er en robot på 180 centimeter og 67 kilo, der er meget menneskelig i sine færdigheder.
Direktør i Agility Robotics, der står bag Amazons robotter, har siden meldt ud, at deres maskiner ikke skal erstatte mennesker. Måske mente han dog, at de ikke skulle erstatte alle mennesker – kun de fleste af dem. Det er i hvert fald svært at forestille sig, at øget automatisering ikke overflødiggør visse stillinger.
For nylig forudsagde Elon Musk, at AI og automatisering vil føre til enden for menneskelig arbejdskraft.