Undersøgelse hævder at Apples anti-tracking funktion er ubrugelig

Ifølge en undersøgelse er Apples App Tracking Transparency ikke så effektiv som lovet. Faktisk skulle funktionaliteten være fuldstændig ubrugelig.

Undersøgelse hævder at Apples anti-tracking funktion er ubrugelig

En af de funktioner, Apple tidligere i år introducerede som en del af en opdatering af iOS 14, er App Tracking Transparency. Kort sagt skal funktionen give brugeren mulighed for at vælge om en app skal kunne tracke dem eller ej. Når det er formuleret på den måde, er det jo ikke underligt, hvis de fleste brugere vælger at sige nej tak til tracking.

Hård kritik af Apples App Tracking Transparency

Der var da også mange selskaber, som for eksempel Facebook, der protesterede mod funktionen, men måske var det egentlig helt unødvendigt. I en undersøgelse foretaget af Lockdown Privacy lader resultaterne til at vise, at anti-tracking funktionen er et pointløst fupnummer.

Forskerne bag undersøgelsen undersøgte over en tidsperiode på fem måneder App Stores top ti-apps for at se, om funktionen rent faktisk forhindrer tracking, som den lover at gøre.

Se også: Test af iPhone 13

Gør ingen forskel – ATT ubrugelig til at stoppe sporing

“Ved hjælp af open source-appen Lockdown Privacy og manuel test fandt vi, at App Tracking Transparency ikke gjorde nogen forskel i det samlede antal aktive tredjepartssporing og havde en minimal indvirkning på det samlede antal forsøg på at oprette forbindelse til tredjepartssporing. Vi bekræftede desuden, at detaljerede personlige data eller enhedsdata blev sendt til trackere i næsten alle tilfælde. ATT var funktionelt ubrugelig til at stoppe sporing fra tredjepart, selv når brugerne udtrykkeligt vælger ‘Ask App Not To Track’.”

Undersøgelsen påpeger tilmed, at funktionen kan være lidt af en risiko, da den luller brugerne ind i en falsk tryghed, hvor de tror, at deres integritet og privatliv bliver beskyttet. De hævder, at fejlen ved funktionen er, at den er afhængig af et ”tillidssystem”, og at det er op til udviklerne at være ærlige. Men hvis udviklere får øje på, at andre udviklere lyver, anser de nok heller ikke, at det er nødvendigt at være åben og ærlig.

Se også: Billig iPhone 13

Apple vil straffe udviklere der ikke overholder brugernes valg

Apple har siden kommenteret undersøgelsen, hvor talsperson Fred Sainz siger følgende: “Apple mener, at sporing skal være gennemsigtig for brugerne og under deres kontrol. Hvis vi opdager, at en udvikler ikke overholder brugerens valg, vil vi samarbejde med udvikleren om at løse problemet, ellers vil udvikleren blive fjernet fra App Store.”

Se også: Nyheder om privacy