Vanvittig stigning i Nvidias markedsværdi efter AI-boom

Chipdesigneren Nvidia var fredag en kort stund for første gang vurderet til to billioner dollar i markedsværdi. Det skete på grund af ekstrem efterspørgsel på selskabets AI-chips.

Vanvittig stigning i Nvidias markedsværdi efter AI-boom

13.773.260.000.000 kroner – eller 13.000 milliarder kroner. Så meget var chipdesigneren Nvidia vurderet til at være værd i fredags.

Milepælen, som svarer til to billioner amerikanske dollar, kom efter endnu en formidabel indtægtsprognose for Nvidia, der fik markedsværdien til torsdag at stige med 277 milliarder dollar. Det er den største stigning på en dag på Wall Street nogensinde.

Læs også: NVIDIA omgår USA’s handelssanktioner med tre nye chips til Kina

Nvidias markedsværdi vokser med rekordhøj fart

Selskabets voldsomme opgang det seneste år har fået analytikere til at drage paralleller til udbyderne af hakker og spader under guldfeberen i 1800-tallet, da Nvidias chips bruges af næsten alle aktører inden for generativ AI – lige fra OpenAI, der står bag ChatGPT, til Google.

Den enorme efterspørgsel på AI-chips har fået selskabets markedsværdi til at stige fra omkring en billion til to billioner dollar på cirka otte måneder. Dermed er Nvidia det amerikanske selskab, der er vokset hurtigst, og det på mindre end halvdelen af den tid, som det tog for techgiganter som Apple og Microsoft.

”For AI-selskaber i dag – de førende i sektoren – vil det afgørende ikke være efterspørgsel. Det bliver deres kapacitet til at leve op til den stigende efterspørgsel,” siger Ipek Ozjardeskaya, der er senioranalytiker hos Swissquote Bank, til Reuters.

Nvidias aktier lukkede 0,4 procent højere fredag, hvilket resulterede i en markedsværdi på omkring 1,97 billioner dollar. De havde steget hele 4,9 procent til en rekordhøj aktiekurs på 823,94 dollar tidligere på dagen efter et hop på mere end 16 procent torsdag.

Læs også: Amerikanske sanktioner holder Kina 10 år efter i chipudviklingen

Smitter af på aktieindekset S&P 500

Aktierne er steget næsten 60 procent i år efter at have mere end tredoblet sin værdi i 2023. Chipdesignerens aktiestigning har været afgørende for stigningerne i aktieindekset S&P 500 og har bidraget til mere end en fjerdedel af aktieindeksets stigning i år. Dets seneste rekordhøje prognose om en kæmpe vækst på 233 procent i første kvartals omsætning hjalp de globale markeder med at nå rekorder torsdag.

”Jeg er en europæiske fondsforvalter, men jeg har nok fået flere e-mails om deres resultat, end jeg har fået om noget andet. Der har været telefonsamtaler, hvor hver børsmægler foretog debriefinger hvert tiende minut. Det har været tankevækkende,” har en anonym investor udtalt til Reuters.

Trods stigningen på aktierne er Nvidias vurdering faldet på grund af hastige stigninger i analytikernes skøn. De har et 12-måneders pris-til-indtjenings-forhold på omkring 31. Det er et fald fra 49 gange for et år siden ifølge data fra London Stock Exchange Group (LSEG).

”Førende selskaber inden for cloud computing har planer om at øge sine kapitaludgifter for at leve op til efterspørgslen på AI-træning og anvendelse, og det lader til, at alle disse investeringer havner i Nvidias lommer,” siger Brian Colello, der er strateg hos analysehuset Morningstar.

”Vi forventer, at indtjeningen stiger med et par milliarder for Nvidia hvert kvartal gennem regnskabsåret 2025, i takt med at flere chips kommer online.”

Læs også: Google vil træne AI-modeller på Reddit-brugeres indhold