Rygte: Xiaomi-mobil får 200 megapixel kamera fra Samsung

Samsung er ved at udvikle en ny kamerasensor med en voldsom høj opløsning på 200 megapixel, som får angiveligt får debut i en Xiaomi-smartphone.

Rygte: Xiaomi-mobil får 200 megapixel kamera fra Samsung

Inden for smartphonekameraer sker der en hastig udvikling – et af disse områder er inden for sensorens opløsning. Tilbage i 2010 var den højeste opløsning i et mobilkamera 12 megapixel i bl.a. Nokia N8, og i 2013 var det Nokia Lumia 1020 der toppede med en opløsning på 41 megapixel. Det var ganske revolutionerende for sin tid. Vi skal nemlig spole tiden frem til december 2018, før Huawei introducerede nova 4 med en højere opløsning: 48 megapixel – en sidenhen meget anvendt kameraopløsning i mobiler.

Siden da har udviklingen virkelig taget fart. Xiaomi debuterede i november 2019 Mi Note 10 med en 108 megapixel sensor. Den opløsning er sidenhen brugt i mange telefoner primært fra Xiaomi, men også i visse flagskibe fra Samsung.

Læs også: Xiaomi annoncerer topmodellerne Mi 11 Ultra, Mi 11i og Mi 11 Lite

Samsung arbejder på en 200 megapixel kamerasensor

Men megapixelræset er tilsyneladende ikke ovre. For Samsung er ifølge det kinesiske medie ITHome ved at udvikle en sensor på hele 200 megapixel, som ventes at få debut i et Xiaomi-flagskib. Ikke overraskende, når man ser på Xiaomis hang til højopløselige kamerasensorer.

Det er måske heller ikke så overraskende, at Samsung arbejder på en 200 megapixel kamerasensor. Da Samsung i marts annoncerede det nye Exynos 2100-chipset, var en af nyhederne netop understøttelse af sensorer med en opløsning på op til 200 megapixel.

– Med understøttelse af op til seks kameraer og 200 megapixel opløsning gør processoren det muligt for kameraer at fange et meget højt niveau af detaljer og desuden gør det muligt at zoome mere jævnt, lyder det på Samsungs hjemmeside.

Også konkurrenten Qualcomm har siden Snapdragon 865 fra december 2019 understøttet kamerasensorer på op til 200 megapixel. En kamerasensor med så høj opløsning eksisterer dog endnu ikke, men er altså på vej, forlyder det.

Samsung-tipsteren Ice Universe har også i længere tid delt oplysninger om den kommende sensor. Ice Universe har så sent som 25. februar oplyst, at sensoren på 200 megapixel kommer i løbet af 2. kvartal. Han oplyste også, at hver pixel får en størrelse på 0,64 mikrometer.

Mindre pixel end i Samsungs nyeste GN2-sensor

En pixelstørrelse på kun 0,64 mikrometer er ikke meget i forhold til Samsungs helt nye GN2-sensor, som kan findes i Xiaomi Mi 11 Ultra og Mi 11 Pro. Jo højere pixelstørrelsen er, jo mere lys kan hver pixel indtage. Til sammenligning måler GN2-sensorens pixels hele 1,4 mikrometer og kan simulere helt op til 2,8 mikrometer pixels med 4:1-pixel binning. Samsung har formentlig nogle es i ærmet, så der kompenseres for mindre lille pixelstørrelse på grund af den høje opløsning i den nye sensor.

Tidligere har der floreret rygter om, at ZTE Axon 30 vil være den første mobil med Samsungs kommende 200 megapixel-sensor. Her forlød det, at sensoren ville understøtte både 4:1-pixel binning (50 megapixel output) og 16:1-pixel binning (12,5 megapixel output). Men om sidstnævnte rent faktisk kommer til at ske, vides endnu ikke.

Til gengæld betyder den høje opløsning, at sensoren vil have 2-3x tabsfri digital zoom ved udelukkende at beskære billedområdet. Opløsningen på 200 megapixel gør det teknisk set også muligt at optage video ved hele 16K (133 megapixel), men det er ingen chipsets i stand til på nuværende tidspunkt.

Det vides endnu ikke, hvilken Xiaomi-mobil den højopløselige sensor vil blive introduceret i. En kommende Xiaomi Mi 11T i løbet af de næste måneder og en Mi Note 11 sidst på året er formentlig ikke helt utænkeligt.

Se også: Find smartphones med de bedste mobilkamera