Googles chatbot Bard bliver bedre med den nye sprogmodel Gemini

Google kom lidt sent ud af starthullerne med sin AI-chatbot i forhold til ChatGPT - men nu får chatbotten Bard en kæmpe opgradering til den nye sprogmodel Gemini Pro.

Googles chatbot Bard bliver bedre med den nye sprogmodel Gemini

OpenAI’s AI-chatbot ChatGPT blev hurtigt et verdensomspændende fænomen og en af de hurtigst voksende forbrugerprodukter nogensinde. Konkurrenten Google Bard kan roligt siges at være kommet på bagkant af ChatGPT’s succes.

Google har dog på ingen måde givet op. Nej, snarere tværtimod. Chatbotten er løbende blevet forbedret med nye funktioner og har fået adgang til dine data fra andre Google-tjenester. Bard lader dog endnu ikke til at kunne måle sig med ChatGPT og andre chatbots, der bruger sprogmodellerne GPT-3.5 og GPT-4.

Læs også: Googles AI vil hjælpe dig med at skrive tekst i Chrome

Stor opgradering af Bard kommer snart til Danmark

Men måske ser fremtiden nu lysere ud for Bard. Nu er det nemlig Googles nye Gemini-sprogmodel, der driver Bard i alle brugere i 170 engelsktalende lande. Dermed skulle Bard på flere fronter være mindst lige så god – hvis ikke bedre – end ChatGPT.

Google Danmark oplyser, at Gemini-opgraderingen af Bard i første omgang ikke er klar i Danmark og resten af EU, “men det følger inden længe”.

Bard er nu baseret på Gemini Pro, der er mellemversionen af Gemini. Ultra er den største og mest langsomme, men også den, der kan mest. Gemini Nano er lille, hurtig og effektiv og er tiltænkt AI-opgaver på telefoner. Gemini Pro ligger midtimellem de andre to og har den rette balance mellem at være hurtig, effektiv og stadig have de fornødne evner.

Læs også: Meta tester AI’s intelligens – konkluderer at AI er dum

Den hidtil største opgradering af Bard

Ifølge Sissie Hsiao, der styrer tjenesterne Bard og Assistent hos Google, repræsenterer Gemini den ”største og bedste opgradering hidtil” af Bard. Opgraderingen fra den tidligere sprogmodel LaMDA til Gemini Pro giver en markant forbedring af stort set alt det, som Bard allerede gør: sammenfatter, brainstormer, skriver og analyserer billedmateriale.

Sundar Pichai, der er direktør for Google, fortæller, at han selv har testet den nye og opgraderede Bard. Spørger man ham, er der ikke er tale om en masse nyt, men derimod en generel forbedring over hele linjen.

”Jeg tror, folk kommer frem til, at produktet er blevet meget bedre. Det forstår deres intention bedre, det svarer bedre. Det er faktuelt, højere kvalitet. Hvis du prøver at kode, er det bedre,” siger han.

Læs også: OpenAI lancerer gratis stemmestyring i ChatGPT midt i direktørkaos

Avanceret Bard kommer næste år

Lige nu er Bard stadig “kun” en chatbot: Man skriver noget, og den svarer straks på skrift. Der er dog en ny version af Bard på vej, der kan meget mere end det.

Næste år har Google planer om at lancere en smugkig på ”Bard Advanced”, som er baseret på Gemini Ultra – altså den mest kraftfulde og funktionelle version af Googles tre sprogmodeller. Gemini Ultra er også den multimodale udgave af sprogmodellen. Det vil sige, at den er trænet på materiale, der omfatter både tekst, billeder, lyd, video og kode.

Det er netop med ikke-tekstbaserede interaktioner, at Gemini virkelig viser, hvad den kan. Sådan lyder det fra Daniel Hassabis, der er chef for Google DeepMind-team, der Googles AI-forskningsafdeling.

”Vi byggede den (Gemini, red.) til at være multimodalt fra grunden. Det er en af de nye funktioner, den har … den slags sømløse integration og ræsonnementer, den kan gøre på tværs af modaliteter,” siger han.

Googles demoer har blandt andet vist youtuberen Mark Rober, der bruger Bard til at folde det perfekte papirfly – inklusive at tage billeder af hans design for at få AI-baseret feedback på dem. Der er også vist eksempler af forældre, der uploader billeder af deres børns lektier for at komme frem til, hvor det er gået galt med matematikken.

Sundar Pichai ser lanceringen både som et stort øjeblik for Bard og som begyndelsen for Gemini-æraen. Hvor god den nye og opgraderede Bard er i forhold til blandt andet ChatGPT, vil den kommende tid vise. Sikkert er det i hvert fald, at Google på ingen måde har opgivet kampen om AI-chatbots, selv om virksomheden var lidt sent ude med sin konkurrerende løsning.

Læs også: Den fedeste nyhed i Samsung Galaxy S24 kræver abonnement