Hvorfor er ChatGPT så langsom? Gode tips og tricks til hurtigere svar

ChatGPT er blevet et uundværligt kreativt værktøj for mange, men AI-chatbotten er ofte langsom. Hvorfor er ChatGPT så langsom, og hvordan kan man få hurtigere svar i ChatGPT?

Hvorfor er ChatGPT så langsom? Gode tips og tricks til hurtigere svar

ChatGPT er et eksempel på en tjeneste drevet af generativ AI – også kendt som kunstig intelligens, der kan generere nyt indhold. Det er en proces, der kræver betydelige mængder computerkraft.

Se også: Metas går til kamp mod ChatGPT – Meta AI skal være førende

Hvordan fungerer ChatGPT og AI-chatbots?

Hver gang du sender en besked (prompt) til AI-chatbotten, skal den afkode den og generere et nyt svar. Internt behandler ChatGPT’s underliggende sprogmodel tekst som såkaldte tokens i stedet for ord. Du kan tænke på et ChatGPT-token som den mest grundlæggende enhed i chatbottens besked.

Sprogmodeller som den, der driver ChatGPT, er blevet trænet på hundredvis af gigabytes af tekst. De har dermed lært mønstrene i menneskets sprog og dialog. Med store tekstmængder kan den også lære kontekst, og hvordan ord og sætninger relaterer til hinanden. Ved hjælp af denne træning kan vi så bede modellen om at generere helt ny tekst, som den aldrig har set før.

Derfor er ChatGPT langsomt

Hver gang du spørger ChatGPT om noget, bruger den underliggende sprogmodel sin træning til at forudsige det næste ord eller token i svaret. Modellen sekvenserer disse sandsynlighedsberegninger for at danne hele sætninger og afsnit af tekst.

Hver tokenforudsigelse kræver en vis mængde computerkraft, ligesom vores hjerner nogle gange kan holde pause for at træffe beslutninger. Den eneste forskel er, at AI-modeller, der kører på kraftige servere, typisk kan forudsige hundredvis af tokens hvert sekund.

Hvad der gør ChatGPT så langsom, er simpelthen et spørgsmål om overdreven efterspørgsel efter den begrænsede mængde computerkraft, der er til rådighed til at drive ChatGPT. Den sprogmodel, du vælger, har også en indvirkning, idet mere avancerede modeller generelt er langsommere. Selvom OpenAI ikke har offentliggjort nøjagtige tal, er det sikkert at antage, at den bedste GPT-4 Turbo-model ikke vil reagere lige så hurtigt som standardmodellen GPT-3.5.

ChatGPT Plus er langsom, fordi den bruger den langsommere GPT-4 Turbo-model, som prioriterer svarnøjagtighed og -kvalitet over hastighed. Den almindelige ChatGPT- eller GPT-3.5-model har modtaget trinvise opdateringer i mere end et år på nuværende tidspunkt, hvilket gør den meget hurtigere, men mindre præcis.

Sådan forbedrer du ChatGPT’s svarhastighed

Nu hvor vi har forklaret, hvordan ChatGPT’s svar fungerer, spekulerer du måske på, om der er en måde at gøre svarene hurtigere på. Heldigvis er der et par ting, du kan prøve for at få hurtigere svar i ChatGPT.

1. Prøv en anden browser, forbindelse og enhed

Før vi skyder skylden på ChatGPT, bør vi først udelukke eventuelle årsager til, at problemet ligger hos dig, brugeren. En forkert konfigureret browser eller en dårlig internetforbindelse kan lige så godt være årsagen til langsomme ChatGPT-svar, så det er værd at starte der.

2. Er ChatGPT langsom i dag? Tjek OpenAI’s statusside

OpenAI vedligeholder en officiel statusside, der kan fortælle dig, om ChatGPT ikke fungerer eller oplever forsinkelser i øjeblikket. Det er den hurtigste måde at vide, om tjenesten er ramt af et større nedbrud eller har svært ved at følge med den øgede efterspørgsel fra brugerne.

Hvis statussiden indikerer et problem med ChatGPT, er der desværre ikke noget, du kan gøre for at løse det. De fleste problemer løses inden for et par timer, så du behøver måske ikke vente særlig længe.

3. Opgrader til ChatGPT Plus

Hvis ingen af de tidligere løsninger virkede for dig, kan det skyldes, at du har tendens til at bruge ChatGPT, når den har allermest travlt. Og hvis du bruger chatbotten gratis, vil du være lavere på prioriteringslisten sammenlignet med en betalende kunde. Hvis svarhastigheden virkelig betyder noget for dig, kan et ChatGPT Plus-abonnement være din sidste udvej, selvom du bør overveje at læse det næste afsnit først.

Et ChatGPT Plus-abonnement koster dig godt og vel 170 kroner om måneden, men det giver hurtigere svar. Du får også prioriteret adgang til chatbotten i perioder med stor efterspørgsel, hvilket burde hjælpe på eventuelle forsinkelser.

4. Brug en anden AI-chatbot med hurtigere svartid

Mens ChatGPT engang var den eneste AI-tjeneste på markedet, er det ikke længere tilfældet.

Der findes eksempelvis Microsoft Copilot o,g selvom Copilot er bygget på samme GPT-sprogfamilie som ChatGPT, er Copilot muligvis hurtigere end ChatGPT alt efter belastningen af ChatGPT’s servere. Der er også Googles Gemini-chatbot, som er værd at prøve, hvis du ikke er tilfreds med hastigheden i ChatGPT.

Læs også: OpenAI og Meta på vej med AI, der kan ræsonnere