OpenAI har kopieret Scarlett Johanssons stemme i ChatGPT

Scarlett Johansson anklager OpenAI for efterligne hendes stemme til en 'Sky'-stemmeassistent uden hendes tilladelse.

OpenAI har kopieret Scarlett Johanssons stemme i ChatGPT

Skuespilleren Scarlett Johansson har anklaget OpenAI for at have kopieret hendes stemme til en af stemmeassistenterne i ChatGPT på trods af, at hun har afslået at medvirke. Johanssons udtalelse kom mandag få timer efter, at OpenAI havde sagt, at virksomheden ikke længere ville bruge den omtalte stemme i ChatGPT, men uden at give en grund til det.

Ifølge Scarlett Johannson fik hun i september sidste år tilbuddet om at lægge stemme til ChatGPT Plus med GPT-4. Tilbuddet kom fra OpenAI’s direktør, Sam Altman. Ifølge Scarlett Johansson skal Sam Altman have sagt, at hun med sin stemme kunne være med til at få forbrugerne til at føle sig godt tilpas med AI.

Det tilbud afslog hun, så hun var noget overrasket, da OpenAI sidste uge fremviste deres nye GPT-4o-sprogmodel, der kan kombinere input fra lyd, billede og tekst. I en kort demo har OpenAI vist, hvordan den nye model kan føre en videosamtale og forholde sig til omgivelserne omkring den person, som AI-chatbotten fører en samtale med.

I stedet for at svare med tekst taler den nye sprogmodel med brugerne, som man ville gøre med en anden person. Netop stemmen var noget, der vakte opsigt iblandt Scarlett Johanssons familie og venner. De var nemlig sikre på, at det var hende, de hørte som en af stemmemulighederne i demonstrationen.

Scarlett Johansson var chokeret, vred og vantro over, at Sam Altman og co. havde valgt at bruge en stemme, der alligevel lød så meget som hende, at hverken nyhedsbureauer og selv ikke hendes nærmeste venner kunne høre forskel.

Læs også: Apple kommer med banebrydende AI-nyheder i år

Dropper stemme efter anklager

OpenAI benægter, at ”Skys” stemme skulle være lavet med henblik på at efterligne Scarlett Johanssons. De siger, at der er tale om en anden skuespiller, som faktisk blev udvalgt, inden Scarlett Johansson fik tilbuddet. OpenAI har nu alligevel valgt at fjerne stemmen ”Sky” fra valgmulighederne i ChatGPT-appen. Det skulle dog kun være for at vise respekt for Scarlett Johansson og altså ikke, fordi OpenAI mener at have gjort noget forkert.

Den udlægning kan Scarlett Johansson ikke genkende. Ifølge hende blev hendes agent kontaktet af Sam Altman to dage før OpenAIs GPT-4o-lancering. Her bad han hende genoverveje, om hun ville lægge stemme til, men lanceringen fandt sted, inden Scarlett Johansson nåede at svare Sam Altman. Ifølge hende fjernede OpenAI først Sky-stemmen efter flere henvendelser fra hendes advokat.

Læs også: Tilliden til AI-selskaberne falder som aldrig før

AI-skuespillere og influencere

Mange vil mene, at det er svært at erstatte skuespillere med AI-genererede personer, men man forstår godt, at nogle skuespillere er nervøse ved tanken. Der er allerede eksempler på AI-personer, som hitter på YouTube og andre sociale medier.

I Spanien har et bureau skabt Aitana – en AI influencer, der tjener 1.000 euro per produkt, som hun reklamerer for. Dermed er det altså ikke utænkeligt, at vi i fremtiden vil se store Hollywood-film, hvor nogle (eller alle) skuespillere er AI-genererede. Det vil alt andet lige give studiet bag et stort økonomisk råderum i forhold til brugen af rigtige skuespillere.

Læs også: EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens