Ny type kryptoangreb er eksploderet i år

Mængden af såkaldt ’kryptojacking’-hacking til PC’er og laptops er vokset med 34.000 procent i løbet af 2017.

Ny type kryptoangreb er eksploderet i år

I takt med, at kryptovalutaer er steget i værdi, er en ny type økonomisk kriminalitet fulgt i kølvandet: kryptojacking.

Det digitale angreb her går ud på at inficere enheder med kode, der får enhederne til at mine efter kryptovalutaer for bagmændene. Når en enhed er ramt, tilraner koden sig en stor del af eksempelvis laptopen eller PC’ens ressourcer, hvilket vil sløve, overophede eller i yderste instans tvinge systemet i knæ eller forkorte driftstiden markant.

Ifølge nyeste rapport fra sikkerhedsselskabet Symantec, er det en form for angreb som er vokset eksplosivt igennem 2017 – året hvor kryptovalutuaer som Bitcoin og Ethereum ligeledes har eksploderet i værdi.

Alene over det sidste kvartal af 2017 er antallet af kryptojacking angreb 85-doblet, mens der over hele 2017 er sket en 340-dobling i mængden af misbrug.

Se også:  Sikkerhedsopdatering gør iPhones langsommere

Selv sikrede systemer er sårbare

Den nye form for angreb er ifølge Symantec i vild udbredelse fordi det er lettere for den ondsindede kode at blive afviklet end traditionelle viraer. Selv enheder som er fuldt ud opdaterede kan blive ramt når de besøger den forkerte hjemmeside eller installerer den forkerte app.

Nye kryptovalutaer med en enkel kodebase som eksempelvis Monero udpeges som en del af årsagen til den voldsomme vækst. Her pointere Symantec at ”tærsklen er meget lav– de kræver kun få linjer kode at operere”.

En sikkerhedsbrist i den amerikanske streaming-side Showtime blev således midtpunkt i netop sådan et angreb, mens den tilsyneladende ufarlige ’Calendar 2’ app blev i år fjernet fra Mac App Storen for at udnytte systemets ressourcer til kryptomining. Det skriver The Verge.

Læs også:  Keylogger fundet i 460 laptops fra HP