Nokia World 2011 – nu skal Apple og Android sættes på plads

Kommentar: Nokia har en unik chance for at sætte konkurrenterne som Apple og Android på plads. Jeg tror det sker – hvad tror du?

Nokia World 2011 – nu skal Apple og Android sættes på plads

Nokia har det ikke let. De seneste år har været fyldt med katastrofeprodukter, ledelsesudskiftninger og manglende anerkendelse af Apple og Android som store konkurrenter på smartphone-markedet.

Den nye topchef Stephen Elop, med en fortid i Microsoft, spillede da også hurtigt sin strategi på banen, der inkluderede et tæt samarbejde med hans gamle virksomhed, Microsoft, samt ordene ”Windows Phone vil i fremtiden være vores primære smartphone-strategi”.

Symbian-systemet blev med ét tryllet om til et mere eller mindre ligegyldigt softwareprojekt, der forventes at blive brugt som platform for smartphones i lande, som ikke er så velstillet som Vesten generelt.

MeeGo lever videre i det skjulte som et udviklingsprojekt, primært med fokus på ”nørder”. Men dette kan også ses som Nokias backup-plan, hvis man bliver uvenner med Microsoft.

Med topledelsens udmelding i forhold til Windows Phone, er der ingen tvivl om, at almindelige mobilkøbere, skal holde sig LANGT væk fra MeeGo-produkter som N9. MeeGo vil ikke få nævneværdig interesse fra hverken Nokia eller applikationsudviklere. Sidstnævnte er nemlig typisk koncentreret om at satse udviklingskronerne, hvilket er der hvor kunderne er.

Nokia blev ydmyget for vildt

Apple introducerde iPhone i 2007 mens Nokia kom med Nokia N97, som deres bud på fremtidens smartphone. Nokia mente, at deres produkt kunne erstatte både kamera, computer, muskafspiller – ja, hele internettet, skulle være mobilt.

Apple mente sådan set det samme som Nokia, men ville samtidigt gøre betjeningen let – og det vigtigste redskab var fingeren.

Google spillede ind med Android som en ”lavpris iPhone” og med lovprisninger om det geniale i open source.

Nokia tabte denne kamp for vildt, og måtte se sig ydmyget. Her stod mobilkæmpen, slået af firmaer, som i princippet INGEN forudsætninger havde for at producere mobiltelefoner. Det må have gjort ondt langt ind i den finske selvbevidsthed, at nationalsymbolet ikke kunne holde stand mod et par ”butikker” med blot den amerikanske drøm i kufferten.

Forklaringen er på katastrofen er enkel: Nokia glemte at tage kunderne alvorligt og fejlvurderede markedet totalt.

Nokia comeback – ”ha ha – tro på det”

Kampen om smartphonekunderne er slet ikke slut endnu. Siden Nokia World 2010 har jeg ikke tvivlet på Nokias evner til at gøre comeback. Der var mange rigtige ting på vej i 2010 – optimeret Symbian-platform, enestående kamera i Nokia N8, fantastiske batteritider, fremragende skærme og ikke mindst antenneteknologi og samtalekvalitet, der bare virker.

Nokias konkurrenter har sikkert grint på direktionsgangene; ”ha ha – mere af det samme Symbian-hø”. Og jeg husker stadig tydeligt, hvordan selv store danske teleselskaber ikke engang troede på Nokias muligheder, da samarbejdet med Microsoft blev annonceret.

Jeg har dog aldrig været i tvivl om potentialet i Windows Phone som platform. Heller ikke Nokias evner på hardware, produktion og brandværdig, har fået min skepsis.

Nokia bliver lig med Windows Phone

Windows Phone er en naturlig efterfølger til iPhones iOS-system. Enkelt og elegant på en måde, der pludselig får iOS til at fremstå som en halvrodet affære, og Android som et loppemarked i et forsamlingshus på en dårlig dag.

Alle ved hvad Microsoft, Outlook, Hotmail og Office er. Der tales ikke om ”Tekstdokumenter” men om ”Word dokumenter” – og en computer kører Windows – sådan er det!

Vi er alle vokset op med Nokia og tilhørsforholdet er næsten mere baseret på følelser end teknik – mange føler nærmest Nokias nedtur helt ind i hjertet.

Når man kombinerer Microsofts knowhow på software med Nokias tilsvarende på hardware, så skal det give gevinst, der efter min vurdering bliver så stor, at man om et par år ikke længere taler om Windows Phone-systemet, men om Nokia-smartphones.

Kunderne vil lære, at skal de have en Windows Phone, så står der ikke HTC, LG eller Samsung på, men Nokia. For hvorfor skulle man vælge kopierne, når den ægte vare også er tilgængelig – og måske virker bedre?

Spændende produktnyheder på vej

Jeg forventer præsentationen af minimum én topmodel samt et par punkter i mellempris-segmentet. Alle med Windows Phone, naturligvis.

Den ene af modellerne, sandsynligvis topmodellen, vil komme til salg inden julehandlen.

Mon ikke også der kommer et par ”sidegevinster” i form af Symbian-produkter til øvrige områder af verden.

Jeg er spændt på, om der bliver noget nyt omkring Nokia N9. Men aggressiviteten har den seneste måneds tid nærmest være panik-præget; Nokia har SÅ gerne ville overbevise køberne om, at det er NU de skal købe N9.

Mon ikke dette handler om, at de godt ved, at det virkelige fede er på vej – og derfor bare skal have N9 væk fra varelageret, under påskud af, at det er ”den eneste rigtige smartphone”.

Jeg håber….

…at Nokia har forstået, at vi ikke gider kedelig hardware. Nu skal vi have det fede design, de gode materialer samt de værdier at Nokia står for.

Jeg er også spændt på at se, hvordan Nokia vil skille sig ud fra konkurrenterne.

Min fornemmelse siger mig at Nokia nok skal klare den, og ikke skuffer. Det er NU chancen er der, for én gang for alle, at sætte Apple og Android på plads.

Fremtiden for smartphones hedder Nokia og Apple – Android, tja, mon ikke deres loppemarked når det kommer til brugervenlig, ender med at blive ”den nye Symbian”.

Den videre fortælling

Få efterfølgende nyt i kronologien og tjek absolut seneste nyt om emnet. mobilsiden gik et skridt videre. 25/10/2011 gik vi videre med en vinkel på Lumigon: Vores telefon ER på vej – Artiklen kan læses her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..