Vehicle-to-grid kommer til Danmark: Tjen 4.000 kr. om året på din elbil
I starten af næste år kan elbilister med egen ladeboks i hjemmet se frem til at kunne tjene cirka 4.000 kr. om året på at sende strøm fra elbilens højvoltsbatteri tilbage til elnettet via en ladeboks i hjemmet, der understøtter tovejsopladning.
Sådan lyder det ifølge TV 2 Kosmopol fra Dansk e-Mobilitet, der er brancheforening for blandt andet energiselskaber, operatører af ladeinfrastruktur og producenter og importører af elbiler.
Se også: Test og anmeldelser af elbiler
Elbiler med V2G balancerer elnettet
Det hele handler om teknologien vehicle-to-grid (V2G), som er en af flere typer af tovejsopladning. Der findes også vehicle-to-X (V2X) og vehicle-to-home (V2H).
Hvis både elbil og ladeboks understøtter vehicle-to-grid, kan elbilen ikke kun modtage strøm, men også sende strømmen tilbage til elnettet fra batteriet.

Der er mange fordele ved netop dette. For det første bidrager man til at aflaste elnettet under spidsbelastning. Jo flere elbilister, der gør dette, jo mere stabilt kører elnettet, og jo højere andel af grøn energi anvendes der i forsyningen af elektricitet til danskerne.
Strømmen, der er gemt i elbilens batteri, er ofte blevet tilført i de timer af døgnet, hvor strømmen er billig, og hvor der er brugt en høj andel af grøn energi. Under spidsbelastning – for eksempel mellem 17 og 21 i hverdagene – anvender elnettet ofte en mindre andel af grøn energi, men dette kan elbilisterne afhjælpe ved at sende grøn strøm tilbage til elnettet.
Netselskaberne skal heller ikke opgradere elnettet i samme omfang, som hvis elbilerne ikke balancerer og aflaster elnettet med strøm fra de mange rullende batterier. Med færre udgifter til opgradering af elnettet er der også udsigt til lavere priser på strømmen, end hvis elbilerne ikke hjælper til.
Potentielt kan teknologien betyde, at elbilister vil opleve, at selve strømprisen går i nul ved at sende strøm retur til elnettet.
Frederiksberg Forsyning har som et forsøg gjort brug af teknologien siden 2016. 17 timer om dagen har 10 elektriske Nissan-varebiler bidraget til at balancere elnettet, og hver bil har genereret omkring 6.000 kr. i indtægt.
Se også: Se de mest populære elbiler i Danmark
Perspektivering
Der er flere hindringer på vejen, før vehicle-to-grid bliver udbredt i Danmark. For det første er det ikke alle elbiler, der understøtter V2G. Se en komplet liste over alle elbiler med V2G.
For det andet er det heller ikke alle ladebokse, der understøtter vehicle-to-grid. Flere populære ladebokse såsom Zaptec Go er dog hardwaremæssigt gjort klar til at understøtte V2G, så alt der skal til er en softwareopdatering.
Andre uvisheder er afgiftssystemet. Elbilister med egen ladeboks kan få refunderet elafgiften for strøm brugt til opladning af elbilen, men hvis man kan tjene penge på at sælge strøm, som man allerede har fået rabat på, skaber det en uhensigtsmæssig afgiftsrabat.
Sidst, men ikke mindst, er der også usikkerhed om, hvorvidt bilproducenterne vil godtage brug af tovejsopladning som naturlig slid i forhold til, at de fleste bilproducenter garanterer mindst 70 procent batterikapacitet efter 8 år eller 160.000 km kørsel, alt efter hvad der kommer først.
Ikke desto mindre er dog det ifølge Dansk e-Mobilitet forventningen, at teknologien er klar allerede i starten af 2026.
Vi ser frem til, at teknologien bliver klar i Danmark. I forvejen er totalomkostningerne ved at køre i elbil markant lavere end andre drivlinjer, men med et tiltag som dette giver det ekstra god mening at være elbilist.
Vi anbefaler:
Kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026
Hvad koster Danmarks billigste elbil?
Guide til bedste og billigste ladeløsning til elbil