Koldere temperaturer giver batterier i elbiler længere levetid

En ny undersøgelse konkluderer, at et koldere klima er godt for batterier i elbiler. Koldt vejr skulle betyde en længere levetid.

Koldere temperaturer giver batterier i elbiler længere levetid

Efter at have taget et kig på hvordan lynopladning påvirker batterilevetiden i elbiler, er det nu tid til et kig på klimaets indvirkning. Hvad betyder varmt og koldt vejr for batteriets holdbarhed? Se hvad man fandt ud af i en ny undersøgelse, og få gode tips til elbilen i sommervarmen.

Se også: Se ifs tilbud på elbilforsikring

Elbiler i et koldt klima mister mindre kapacitet

Undersøgelsen er foretaget af Recurrent Auto, hvor der er undersøgt data fra 12.500 Tesla Model Y fra 2020 i USA.

Man har valgt Teslas Model Y, da disse biler er udstyret med en avanceret batterikølingssystem, der hele tiden overvåger batteriet – selv når bilen holder parkeret. Det er derfor vigtigt at huske på, at elbiler uden denne funktionalitet muligvis vil vise en endnu større forskel på batterikapaciteten i koldt og varmt klima.

Hver elbil er blevet tildelt en rækkeviddescore, som giver et overblik over batteritilstanden dem, i de forskellige stater de befinder sig i.

Her er konklusion altså, at Tesla’erne længere nordpå, som dermed kører i et koldere klima, har større batterikapacitet efter 3 års brug.

Bilerne sydpå får en gennemsnitlig score på 92 point efter tre års brug, hvor dem længere nordpå får 95 point.

Læs også: God stil ved ladestander, når du oplader din elbil

Elbilbatterier har det ikke godt i varmen

Batterier ikke er ikke glade for varme, og det gælder altså også batterier i elbiler. Elbiler med batteristyringsystemer, der er aktivt selv når bilen er parkeret, vil bedre kunne holde til varmen.

En anden elbil uden, der holder parkeret i direkte sollys, vil angiveligt hurtigere miste kapacitet, og dermed rækkevidde.

Derfor anbefales det, at man i varmen stiller bilen i skyggen, garage eller et andet sted, hvor den ikke står i direkte sollys.

Du har sikkert også hørt, at elbilbatterier har det svært i kulde. Der er dog en stor forskel. Varmen kan betyde en hurtigere nedbrydning af batteriet, mens den kortere rækkevidde i kulde vender tilbage, når batteriet varmes op til en optimal temperatur.

Se også: Se alle elbiler i Danmark