God praksis, når du oplader din elbil – her er 8 råd

Hvad er god praksis, når man oplader elbilen? Her får du 8 tips til en god adfærd, når elbilen skal have strøm på, og når den ikke skal.

God praksis, når du oplader din elbil – her er 8 råd

Do’s and don’ts ved ladestanderen? Der er stor travlhed på landets ladestationer, og det er vigtigt, at vi gør plads til hinanden og udviser god adfærd. Her er otte råd til dig der skal lade elbilen op, så både du og andre elbilister får den bedst mulige oplevelse og hurtigst kommer videre.

Der er meget nyt at lære, når man går fra brændstof- til elbil. En stor del af det handler om opladning, hvor der er en hel del at sætte sig ind i. Men én ting er, hvordan opladningen fungerer. Noget andet er, hvordan man opfører sig ved ladestanderen. Vil du udvise god lade-praksis og ikke være et lade-røvhul? Så læs med nedenfor.

Læs også: Sådan passer du bedst på elbilens batteri

1. Hurtigt ind, hurtigt ud

Der kommer flere lynladestandere til, men endnu flere elbiler. Derfor er der travlhed ved lynladestationer. Når man har brug for en lynlader, har man som regel også brug for at komme hurtigt videre.

Et koldt elbilbatteri lader meget langsomt. Sørg derfor for, at batteriet er klar til lynopladning, inden du kommer frem. Nogle elbiler tilbyder denne funktionalitet (forvarming). Alternativt man kan varme batteriet op med hurtige accelerationer og kraftig brug af regenerativ bremsning.

Elbiler er forskellige, men de fleste lader med den højeste effekt mellem 10-80 procent. Når effekten daler, er det tid til at komme videre. Lader du med en lav effekt, spilder du både din og andres tid.

Sørg også for at have styr på betalingen ved lynladestanderen, så du kommer hurtigt i gang med at lade.

2. Parkér så andre kan komme til

Lad være med at spærre andre ladepladser. Parkér så andre kan komme til at parkere og let kan nå ladestik ved siden af dig.

Du skal heller ikke tage ladestikket fra ladestanderen ved siden af. Virker den første ladestander ikke, så flyt din bil til den næste.

3. Flyt din bil fra en parkeringsplads med ladestander

Holder du på en offentlig parkeringsplads og er færdig med at lade? Så flyt din elbil efter endt opladning, så der er plads til andre. Det gælder også på arbejdspladsen, hvor man ofte parkerer længe ad gangen.

4. Byt parkeringsplads med dem, der har brug for opladning

Det er god stil at bytte parkeringsplads med en, der har brug for strøm. Vi kan anbefale at bruge tjenesten NeedToCharge, hvor man kan bytte parkeringsplads til en med ladestander.

5. Efterlad en note i forruden

Holder du på en offentlig ladeplads, er det virkelig god stil at oplyse, hvornår den bliver ledig. Et godt tip er at efterlade en note i forruden, hvor du oplyser om dette.

6. Vælg den rigtige lynlader

Understøtter din elbil kun 50 eller 150 kW? Så er der ikke grund til at spærre en 300 kW lynlader, hvis ladestationen også har stik med lavere effekter.

7. Overhold tidsbegrænsning

Er der en tidsbegrænsning ved ladestanderen? Så overhold den – det er god stil. Tjek skilte ved parkeringspladsen, så du er informeret om de gældende regler.

8. Pas på ladestanderen

Ligesom alt andet elektronik kan ladestandere gå i stykker. Der er ikke noget værre end at komme til en lynladestander og så finde ud af, at den ikke virker. Derfor er det god stil, hvis man passer godt på udstyret og sætter stikket tilbage i ladestandere. Så holder de længere.

Har du et godt tip til god ladestil?

Har du et godt tip til god adfærd ved opladning af elbil? Så skriv gerne en kommentar herunder.

Se også: Se Ifs tilbud på elbilforsikring