Tesla har problemer i Sverige – nu i konflikt med Postnord

Tesla nægtede at indgå overenskomst med mekanikere og står nu med store problemer i Sverige. Nu sympatistrejker Postnord, som nægter at levere nummerplader.

Tesla har problemer i Sverige – nu i konflikt med Postnord

Tesla har problemer i Sverige, som har fået den administrerende direktør, Elon Musk, op i det røde felt. Tesla har sagsøgt Transportministeriet, men rammes nu af sympatistrejke fra blandt andet Postnord.

Se også: Disse elbiler er bedst til prisen

Postnord nægter at køre ud med nummerplader til Tesla

Strejken hos Tesla i Sverige er nu gået ind i sin sjette uge, og der er endnu ikke lys for enden af tunnelen. Elon Musk kalder hele sagen for “vanvittig”, og er kendt for at være stor modstander af fagforeninger.

Det hele startede med en gruppe mekanikere, ansat hos Tesla, som siden 2018 i samarbejde med har den svenske fagforening IF Metall, har forsøgt at indgå en overenskomst med Tesla. Fagforeningen mener, at Tesla-medarbejderne får lavere løn og dårligere arbejdsvilkår end andre i branchen.

Tesla har dog nægtet at indgå overenskomst med deres mekanikere, hvilket resulterede i, at de ansatte nedlagde arbejdet på Teslas svenske værksteder og servicefaciliteter. Det betyder, at hverken biler eller Superchargere-ladestationer bliver serviceret.

Siden da har sagen udviklet sig. Nu er det ikke kun Teslas mekanikere der strejker, men flere sympatistrejker er opstået. Blandt disse er Postnord, som nægter at levere nummerplader til Tesla.

Tesla har sagsøgt Transportministeriet for ikke at villet udlevere nummerpladerne, hvor det blev afgjort, at nummerpladerne skal udleveres til Tesla inden for syv dage. Sker det ikke, får Transportstyrelsen dagbøder på en million svenske kroner.

Tesla sagsøgte også Postnord, som ikke ville levere nummerpladerne til Tesla. Dog afviste byretten i Solna Teslas anmodning om, at Postnord skulle udlevere elbilproducentens nummerplader.

Se også: Priser og leasingtilbud på elbiler

Tesla må selv hente nummerpladerne

Norrköping Tingsret, der svarer til en dansk byret, har afgjort, at Tesla selv må hente deres nummerplader hos producenten Scandinavian Motorcenter, der ellers fik forbud mod at udlevere dem til Tesla af transportstyrelsen.

Læs mere om sagen her.

Det kan sprede sig til Danmark

Men hvordan ser det ud i Danmark? Faktisk har de personer, der arbejder for Tesla i Danmark, heller ikke tegnet overenskomst. I Danmark falder Teslas medarbejdere ind under fagforeningen Dansk Metals overenskomst.

Ifølge René Nielsen, der er næstformand i Dansk Metal, er det ”et stort problem og en trussel mod vores løn- og arbejdsvilkår i Danmark”, at virksomheder som Tesla ikke vil tegne overenskomst.

”Så vi følger det, der sker deroppe meget tæt, og vi presser selvfølgelig også på for, at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt der skal tages faglige skridt herhjemme,” siger han.

3F har siden tidligt i sagens forløb dækket konflikten og kan ikke afvise, at sagen spreder sig over Øresund.

”Jeg tror ikke, at det er utænkeligt, at det her kunne blive en situation i Danmark, hvor der bliver noget uro,” siger Karsten Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F Transport, til TV 2.

Hvis danske fagforbund skal strejke i sympati med de svenske fagforbund, kræver det, at der kommer en anmodning fra de svenske fagforbund til de danske fagforbund. Og det er endnu ikke sket.

Se også: Rygter om kommende elbiler i Danmark

Se også:
Overblik med alle de billigste elbiler i Danmark
Sådan oplader du billigst elbilen med ladeboks