Undersøgelse: Elbil-batterier holder længere end forventet

Levetiden af batteriet i elbil er en bekymring mange bilkøbere står med nu. Nu viser en undersøgelse, at batterier holder overraskende længe.

Undersøgelse: Elbil-batterier holder længere end forventet

Hvor længe holder batteriet i en elbil sin oprindelige lange rækkevidde og hvornår kan man forvente, at det skal skiftes? En ny undersøgelse konkluderer, at levetiden på batteriene i elbiler ser ud til at være længere end forventet.

Se også: Sammenlign leasingtilbud på elbiler

Mere end 90 procent kapacitet efter 160.000 km

Elbiler er dyre, og det skyldes allermest de store kostbare batterier. Derfor er netop holdbarheden på batteriet en naturlig bekymring, når man køber ny eller brugt elbil. For hvor længe holder batteriet og hvad koster det af udskifte det? Prisen afhænger af bilproducent, typen og størrelsen på batteriet og det kan derfor være meget forskelligt.

Men hvordan er det med holdbarheden? Tidligere undersøgelser viser, at lynopladning kan skade batterierne. Men samtidig siger en producent som Tesla, at deres batterier holder kapaciteten meget længe.

En ny undersøgelse foretaget af den amerikanske virksomhed Recurrent Motors Inc. overrasker, da batterierne i elbilerne efter 160.000 kilometers brug havde meget kapacitet tilbage.

Faktisk havde størstedelen af elbilerne i testen mere end 90 procent kapacitet tilbage efter de 160.000 kilometer.

Hvor mange år holder elbil-batteriet?

Det betyder altså, at batterierne kan ende med at have en meget lang levetid. Hvis man tager i betragtning at den gennemsnitlige bil i Danmark kører 15.000 kilometer om året ifølge Motorstyrelsens seneste tal, vil der efter 10-11 år være mere end 90 kapacitet tilbage i batteriet.

Når det er sagt, advarede undersøgelsens forfatter, Liz Najman, forsker hos Recurrent, om, at de enkelte køretøjer varierer, og at deres data hele tiden udvikler sig, efterhånden som der kommer flere ældre elbiler på vejene.

“Jeg var overrasket over, hvor godt batterierne klarer sig, og hvor sjældent batterierne udskiftes. Det var et chok,” sagde Najman i et interview med The Globe.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i sidste måned, indsamlede data fra 15.000 elbiler af forskellige mærker og modeller på vejene i USA. Recurrent foretager flere batterimålinger dagligt, herunder opladningsaktivitet, batteriniveau og estimeret rækkevidde, ved at koble sig på bilernes opkoblede system.

Alderen er vigtig, fordi batterier til elbiler, ligesom batterierne i en mobiltelefon eller en bærbare computer, langsomt nedbrydes af tid, brug og opladning. Mobiltelefon får med tiden kortere batteritid, og på samme måde mister elbilen langsomt rækkevidde.

Se også: Seneste nyt om elbiler

Privatleasing af elbil er en mulighed

Kan du ikke helt slippe bekymringer alligevel? Eller vil du bare gerne prøve at leve med elbil, men ikke er klar til at forpligte dig? Så kunne leasing af elbil være en oplagt mulighed.

Men vil man helt slippe for bekymring om slitage på batteriet, den hurtige teknologiske udvikling inden for elbiler, store prisfald og en frygt om hurtig forringelse af gensalgsværdien, kan det være en fordel af lease elbil. Det giver utrolig stor fleksibilitet og tryghed, og man undgår ubehagelige overraskelser. Læs mere om leasing af elbil her.

Se også: Elbilforsikring der dækker batteri