Apples næste iPad Pro får ny Mini-LED-skærmteknologi

Den næste iPad Pro bliver det første produkt fra Apple med den nye skærmteknologi Mini-LED, som bringer nogle af de samme fordele som OLED.

Apples næste iPad Pro får ny Mini-LED-skærmteknologi

Apple har brugt forskellige varianter af LCD-skærme i alle iPads gennem årene. I flere år har Apple brugt OLED-skærme i visse iPhones, men vi har endnu til gode at se OLED-skærmteknologien i andre Apple-produkter.

Og spørgsmålet er, om vi overhovedet får det at se. Apple ser nemlig ud til at satse på en anden skærmteknologi kaldet Mini-LED. Sådan lyder det fra Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo.

Mini-LED er ny en skærmteknologi, som forbedrer flere af de ulemper, der er ved eksisterende LCD-skærme. Som navnet indikerer, består teknologien af et bagbelyst panel bestående af tusindvis af bittesmå LED-pærer. Det giver skærmene nogle af de samme egenskaber som OLED uden helt at være det samme.

De mange LED-pærer, som kan styres individuelt, muliggør bedre lokal dæmpning af lyset, hvilket giver et meget flottere sortniveau. TCL, som har været først med et tv med Mini-LED på markedet, har eksempelvis en model med cirka 1.000 zoner til lokal dæmpning. Mini-LED kan dog bestå af helt op til 10.000 individuelle LED-pærer. Det giver med andre ord en meget højere kontrast mellem oplyste og mørke områder af skærmen.

Her ses, hvordan TCLs tv med Mini-LED er opbygget. Foto: TCL.

Og så er der den store fordel ved Mini-LED, at teknologien ikke døjer med burn in ligesom OLED.

Mange techvirksomheder, inklusive Apple, har i mange år også arbejdet intensivt på en anden skærmteknologi, MicroLED. Her består hver pixel af en eller flere LED, som giver alle de samme fordele som OLED. Micro-LED-skærme kan dog blive meget større, have unikke formfaktorer, højere lysstyrke og langt mindre grad af burn in.

MicroLED er dog ikke nær så tæt på at nå ud til forbrugerne som Mini-LED. Apple skulle angiveligt have flere producenter at vælge Mini-LED-skærme fra, og de skulle angiveligt blive masseproduceret i fjerde kvartal i år.

Dog skulle der være skruet lidt ned for produktionen, så der kommer 300.000-400.000 skærmpaneler på markedet ved udgangen af året. Men der skulle stadig være nok til rådighed til, at iPad Pro menes at blive Apples først produkt med den nye skærmteknologi.

Læs også: Nye iPads og Apple Watch – her er alt Apple lancerede

Kommer til flere iPads og Mac-computere

Det er ikke kun den næste iPad Pro, som bliver udstyret med den nye skærmteknologi. Også en række øvrige kommende iPads og Mac-produkter vil ifølge analytikeren få Mini-LED-skærme inden udgangen af 2021.

Kuo har tidligere meldt ud, at de seks produkter vil blive den tidligere omtalte iPad Pro på 12,9 tommer, iPad på 10,2 tommer, iPad mini på 7,9 tommer, MacBook Pro på 14,1 tommer, MacBook Pro på 16 tommer og iMac Pro på 27 tommer.

Det vides dog ikke, hvornår de forskellige produkter kommer på markedet, men den nuværende iPad Pro kom allerede tilbage i marts måned, så der kommer formentlig ikke en ny 3. generations iPad Pro før næste sommer.

Læs også: Samsung og LG stopper med at levere OLED-skærme til Huawei

Mere til sagen

Historien døde ikke med det samme. Daniel Søgaard Hald kunne ikke lade sagen ligge. 15/9/2020 fulgte redaktionen op med fortællingen om Ny Apple iPad 2020 er 40 procent hurtigere – Historien kan læses her. Seneste nyheder om iPad findes her..