Alphabets markedsværdi styrtdykker efter problemer med Gemini

Googles moderselskab Alphabet befinder sig i øjeblikket på usikker grund, hvor selskabets initiativer inden for kunstig intelligens bliver sat under lup.

Alphabets markedsværdi styrtdykker efter problemer med Gemini

Techgiganten, som for nylig blev udsat for en del kritik, da Gemini-chatbotten viste historisk ukorrekte billeder af blandt andet nazister, har skabt fornyet frygt blandt investorerne for techgigantens retning inden for AI.

Det har ført til et betydeligt fald i Alphabets markedsværdi, som er dalet med over 70 milliarder dollar.

Læs også: Gemini genererer historisk ukorrekte billede af nazister

Stor bekymring for Googles AI-tilgang

Geminis bekymrende opførsel, som fik Google til at stoppe muligheden for at generere AI-billeder, er ikke bare en midlertidig fejl, men peger på dybere bekymringer om virksomhedens AI-strategi.

Analytiker Ben Reitzes fra Melius Research kritiserede Googles AI-lanceringer som “forhastede, forvirrende og spredte,” hvilket potentielt kan skade brandets omdømme.

Denne holdning afspejles i markedets reaktion, hvor Alphabets aktier faldt med mere end 4 procent i mandags. Ben Reitzes udtrykte bekymring for, at Googles uheld med AI kunne skade dets image som en pålidelig kilde til AI-teknologi og åbne døre for konkurrenterne til at vinde terræn.

Efterhånden som AI bliver en mere integreret del af brugernes interaktion med teknologi, kan Googles position som den dominerende søgemaskine blive truet. Reitzes fremhævede den “én-gang-i-en-generation”-forandring, som AI repræsenterer, og hvordan opfattelsen af Googles håndtering af problemer med “hallucinationer og bias” i deres AI-værktøjer kan drive brugerne mod konkurrenterne.

Dette er især bekymrende for Alphabet, som trods af sin dominans inden for søgninger er stærkt afhængig af at opretholde sin brugerbase for at opretholde sin forretningsmodel.

Google erkender problemerne

Som svar på kritikken har Google erkendt unøjagtighederne i sine AI-genererede billeder og arbejder nu på at løse disse problemer. Demis Hassabis, der er chef for Google DeepMind, annoncerede en række planer om at genoptage billedgenereringsfunktionen i de kommende uger med det formål at rette op på de fejl, der førte til kritikken.

Det kan dog tage længere tid at reparere skaden på investorernes tillid.

Ben Reitzes har skitseret en form for ønskeliste til Alphabet, hvor han opfordrer it-giganten til at forenkle sine budskaber omkring AI, give mere omfattende prognoser og demonstrere en forpligtelse over for sine aktier som et mål for succes.

Han hentyder samtidig til, at Alphabets nuværende udfordringer giver investorerne mulighed for at kigge mod andre techgiganter som Amazon, Meta, Nvidia og Microsoft, som han mener besidder flere af de “uhåndgribelige ting”, der udgør en sikker investering.

Læs også: Google lancerer Gemini 1.5 – ny og mere effektiv AI-model