Anbefalet skærmtid for små børn
Skærmtid. Det er et tema, der for alvor kan få debatten i gang familier i mellem. For nogle er telefoner og tablets nødvendige for at få tingene til at hænge sammen, særligt i ulvetimen, mens det for andre er bandlyst med skærm, bare fordi det brænder lidt på derhjemme.
Anbefalet skærmtid for børn
I Danmark findes der ingen officiel anbefaling til skærmtid for små børn, men WHO har nogle retningslinjer for børns skærmtid. Børn under 18 måneder anbefales således ikke at bruge skærm overhovedet. Det kan lige gå an, hvis det bruges til at se bedsteforældre med, men ellers anbefales det, at de allermindste helt undgår at kigge på en skærm.
I alderen 18-24 måneder kan de begynde på det med skærme i det helt små, men kun sammen med en forælder, der tale og kommunikerer med barnet på samme tid.
Når barnet så er mellem 2-5 år, anbefales skærmtid under 1 time dagligt og barnet bør undgå at kigge på spil og apps med indhold, der afvikles i højt tempo.
Se også: Telefoner til børn
Skærmtid skal føre til øget fokus på fysisk aktivitet
Når man introducerer skærmtid for ens barn, så er det vigtigt, at man samtidig har øget fokus på fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet styrker børns indlæringsevne og børn der er fysisk aktive, trives ofte bedre socialt og har mere selvtillid og en højere stresstærskel.
Fysisk aktivitet bidrager samtidig til at opbygge muskler, knogler, stofskifte, kredsløb og et sundt hjerte, mens børn vokser. Endelig kan et fysisk aktivt børne- og ungdomsliv være med til at forebygge sygdomme senere i livet, viser undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen.
Se også: Abonnement til børn
Undgå skærm op til sovetid
Børn bør ikke bruge skærm op til sovetid, da det kan udsætte sovetidspunktet og betyde, at barnet ikke får tilstrækkeligt med søvn.
For de lidt større børn skal man undgå telefon eller tablet i barnets soveværelse i løbet af natten, da skærmaktivitet om natten kan forstyrre søvnen og forringe søvnkvaliteten.
Se også: Nyheder om mobil, børn og adfærd