Elafgiftsrefusion på vej til elbilejere med solceller
Det vakte opsigt, da de sidste ladeudbydere i december ophørte med at tilbyde refusion af elafgiften for elbilejere, der har solceller på taget.
Årsagen var ifølge skatteminister Rasmus Stoklund (S), at det ikke har været muligt for ladeudbyderne at dokumentere, at der udelukkende anvendes strøm, der ikke allerede er fritaget for afgift (for eksempel solenergi), til opladningen af en elbil.
Men nu er der håb for de knap 150.000 danske husstande med solcelleanlæg. I en pressemeddelelse oplyser skatteministeren, at den nuværende refusionsordning bliver udvidet, så elbilejere med solceller på taget fra 1. januar 2026 får de samme fordele som andre elbilejere.
Elbilejere kan ikke direkte selv få refusionen, men en ladeoperatør kan derimod søge om at få refusion af elafgiften på dine vegne og vælge at give den videre til dig. Det forudsætter dog, at kunden har en serviceaftale hos en ladeudbyder. Et sådant abonnement koster i gennemsnit 74 kr./md. og er hurtigt tjent hjem.
Lader man for eksempel 3.000 kWh om året (svarende til 15.000 km kørsel om året i en gennemsnitlig elbil), sparer du altså i omegnen af 2.700 kr. på at få refunderet elafgiften på 89,5 øre (2025-sats). Satsen for elafgiftsrefusion falder årligt frem mod 2030, hvor ordningen ophører.
Se også: Sammenlign elbiler på kvalitet og pris
Bimålerordning skal sikre lav elafgift for elbilister med solceller
I marts foreslog skatteministeren med opbakning fra ladebranchen en langsigtet løsning, som skal løse udfordringen med, at ejere af solceller ikke kan få elafgiftsrefusion.
Med en såkaldt seriel målerordning (bimålerordning) kan elforbruget på husstandens ladestander opgøres separat fra husholdningens øvrige elforbrug via Energinets Datahub. Dermed kan det dokumenteres, om der er betalt elafgift af strømmen.
Den kommende løsning vil gøre det muligt for elbilejere med solceller på taget både at opnå en afgiftsbesparelse for sit forbrug af solcelleproduktion og samtidig få lav afgift på el til opladning af elbilen.
Indtil bimålerordningen er klar, kan ladeoperatører altså fra 1. januar 2026 søge om elafgiftsrefusion på vegne af kunder, selv om de har solceller på taget.
Se også: Test og anmeldelser af elbiler
Danskere belønnes for at lade elbilen med solenergi
Ændringen er en positiv nyhed for de mange danskere, der har følt, at de hidtil gældende regler har spændt ben dem, som både ejer elbiler og solceller. For med solceller på taget er det naturligvis oplagt at bruge den grønne strøm, der kommer direkte fra solceller, til opladning af elbilen – men det har de hidtidige regler ikke tilskyndet til.
Med den udvidede refusionsordning fra 1. januar 2026 og senere hen introduktionen af den serielle målerordning vil de borgere, der har både solceller og elbil, med rette blive belønnet for, at de bidrager til den grønne omstilling.
Se også: Guide til valg af ladeløsning og ladeboks
Perspektivering
Er du forvirret over markedet for opladning af elbil i hjemmet? Frygt ej. På Mobilsiden.dk kan du læse en komplet guide til opladning af elbilen i hjemmet.
Guiden gør dig klogere om valg af ladeløsning, ladeboks, elafgiftsrefusion, ladeudbyder, elselskab, installation og priser.
Vi anbefaler:
Kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026
Læs mere om elbil og solceller
Se priser på de billigste elbiler i Danmark
Test og anmeldelser af elbiler
Hvilke elbiler er Bedst i Test?