MobileNavigator til iPhone (produkttest)
Apples iPhone 3G og den nye 3G S har begge indbygget GPS-antenne, men navigationssoftwaren skal brugeren selv købe og installere. Indtil videre er Navigons MobileNavigator den eneste mulighed.
Programmet kan købes i App Store for 749 kr., hvor der medfølger kort over 40 forskellige europæiske lande. For 529 kr. kan man købe en ‘nordisk’ udgave, der kan guide vej i Danmark, Sverige, Norge og Finland. MobileNavigator Nordics kan i øvrigt også erhverves i en gratis ‘lite’-version, der dog ikke yder aktiv guidefunktion.
Brugerfladen
Umiddelbart er brugerfladen både flot og nem at betjene. Grafikken under kørslen er tydelig, og skærmstørrelsen bliver udnyttet godt på trods af de sorte bjælker i både toppen og bunden af billedet.
Det er lækkert med 3D-navigation, men man kan dog undre sig over de manglende vejnavne på kortgrafikken.
Det virker ligeledes mærkeligt, at man ikke kan ændre opsætningen fra hovedmenuen. Hvis man ønsker at slå 3D-navigationen til/fra, indstille rutetypen til hurtig/kort/optimal/smuk, ændre til natfunktion eller gøre andre tilpasninger, så skal man først begynde en navigation eller trykke ‘Vis kort’ i hovedmenuen. Herefter kan man vælge ‘Optioner’.
Hastighedskontrol og POI’er
Blandt funktionerne i MobileNavigator er også den såkaldte hastighedskontrol. Det vil sige, at applikationen kan advare én med et ‘Pas på!’, når man kører for stærkt. Under ‘Optioner’ kan man indstille, hvornår advarslen skal falde – om det skal være 5 km/t, 10 km/t, osv. over hastighedsbegrænsningen.
I højre hjørne af skærmen kan man i de fleste tilfælde se, hvad fartgrænsen er det pågældende sted. Nogle steder passer fartgrænsen imidlertid ikke. Eksempelvis kan MobileNavigator finde på at fortælle, at man må køre 60 km/t, når man i virkeligheden kun må køre 50 km/t.
Der er også andre ting, der ikke virker helt up-to-date i applikationen. Der er mangler i de såkaldte POI’er (Point Of Interest). Eksempelvis er der en hel del tankstationer, der ikke fremgår af kortet/søgefunktionen.
Der er dog stadig en lang række af POI’er at vælge imellem, og det kan være nyttigt i mange situationer. Hvis man fx ikke kender adressen til Bakken i Dyrehaven, kan man nemt finde vej ved at vælge “Søg særlig adresse” – “Overregionalt” – “Forlystelsespark”. Så står Bakken øverst på listen.
Indtast en adresse
Når man indtaster en adresse, flyder det nemt, og softwaren kommer selv med forslag, som man begynder at taste. Det fungerer rigtig fint. Til gengæld er det irriterende, at man altid skal begynde med at indtaste bynavnet. Her ville det være en god ting, hvis man kunne begynde med vejnavnet.
Et andet minus er, at MobileNavigator sletter husnummeret, hvis man henter en adresse fra kontakterne, hvor der indgår ‘st.’, ‘1.sal’, el.lign. Det vil sige, at man ikke bliver guidet helt frem til destinationen, men blot til vejen.
Lyd og musik
Stemmenavigationen fungerer rigtig godt. Man får tilpas mange instruktioner uden at få snakket ørerne af. Lyden virker skrattende, hvis man benytter sig af iPhonens egne højttalere, men det kan softwaren trods alt ikke rette op på.
Hvis man er vant til at benytte sin iPhone som musikafspiller i bilen, spiller det fint sammen med navigationen. Hvis man har sat iPod-delen til at afspille musik, så kører det videre, når man åbner MobileNavigator.
Jeg testede det sammen med en såkaldt iTrip, der sender iPhonens lyd ud gennem bilradioen – altså trådløst via et fm-radiosignal. På denne måde kan man høre musik og stemmenavigation fra iPhonen på samme tid over bilens højttalere – og det fungerer rigtig godt.
Hvis man ønsker at skifte sang, dobbeltklikker man på home-knappen for at bringe en ‘mini-menu’ for iPod-delen frem. Det skal understreges, at enheden ikke må betjenes under kørslen, så musikskift skal udføres af en medpassager. Man kan også oprette nogle specielle spillelister på forhånd, så man er fri for at skifte.
Navigationsoplevelsen
Selve navigationsoplevelsen er overvejende positiv. Stemmenavigationen er forståelig, og både lyd og grafik hjælper bilisten med at placere sig i den rigtige vejbane, når motorvejen deler sig.
Til gengæld tager MobileNavigator ikke hensyn til kødannelser. Jeg oplevede flere gange at blive dirigeret lige ind i motorvejskøerne – også i myldretiden. En funktion, der sørger for at guide en uden om disse, vil være en kærkommen tilføljelse.
Umiddelbart er det fantastisk ting at samle alle ting i et produkt – telefon, iPod, håndholdt spillekonsol og nu også turn-by-turn-navigation. Problemet er bare, at navigationen ikke virker, når man besvarer et opkald. Det er ikke blot lyder, der slår fra, men også billedet/grafikken på skærmen. Den springer dog selv tilbage igen, når opkaldet afsluttes.
GPS-signalet
Jeg har ofte oplevet, at iPhonens indbyggede Google Maps placerede min position forkert på kortet – det vil sige på en vej ved siden af eller i nærheden. Af en eller anden årsag har min position være langt mere stabil med MobileNavigator.
Ved en tur til lufthavnen placerede GPS’en dog flere gange bilen på en anden vej end motorvejen. Det er dog kun sket den ene gang i løbet af knap to uger.
Til gengæld kan man godt risikere, at GPS-signalet forsvinder kortvarigt. Jeg oplevede det ikke særlig tit, men det skete – eksempelvis da jeg parkerede i en gård i København. Hvis GPS-signalet mistes på grund af de omkringliggende bygninger, kan man frygte, at navigation i centrum af storbyerne kan blive en udfordring.
Problemerne med GPS-signalet kan imidlertid ikke tilskrives Navigon, men Apple og iPhonens hardware.
Det endelige indtryk
Overordnet set fungerer MobileNavigator godt på iPhonen. Der er dog nogle store minusser, som må trække ned i den samlede bedømmelse. Den umiddelbare oplevelse er, at produktet ikke virker helt færdigt. Der er simpelthen for mange fejl og begrænsninger.
Når det er sagt, så er MobileNavigator helt klart en applikation, der gør livet med iPhonen lidt lækrere. Det basale ved turn-by-turn-navigation virker på iPhonen, og det har været længe ventet.
Bedømmelse: Fire ud af seks stjerner.