Test: Nokia 7.1 – Solid mellemklasse mobil

Anmeldelse: Nokia 7.1 er seneste bud på en mellemklasse telefon fra den finske mobilproducent. Her er vores mening om den.

Test: Nokia 7.1 – Solid mellemklasse mobil

Nokia har ikke skjult sig i krogene i år. Faktisk det komplet modsatte, for vi har set dem lancere et utal af mobiltelefoner. Faktisk så mange at det selv for os anmeldere kan blive uoverskueligt.

Men Nokia 7.1 er en ny generation, hvor vi ser Nokia modernisere udseendet og kaste sig ud i det populære glas-på-glas design. Nokia 7.1 byder ifølge producenten på et rigtig godt kamera med ZEISS optik, et PureDisplay i fuld HD, strøm til hele dagen samt et luksuriøst udseende. Med en vejledende pris på 2.799 kroner lyder Nokia 7.1 som et fremragende køb. Lad tage et nærmere kig på den.

Læs også: Nokia 9: Ny information om flagskibet dukket op

Fordele:

  • Solidt og fint design
  • Kompakt telefon i forhold til skærmstørrelsen
  • God softwareoplevelse og hyppige opdateringer
  • Flot lysstærk skærm
  • Godt kamera
  • Hurtig opladning

Ulemper:

  • Mangler til tider kræfter
  • Ingen trådløs opladning
  • Er ikke glad for vand
Nokia 7.1
Nokia 7.1 med dens aluminiumsramme og diamantslebne kanter. Foto: Mobilsiden.dk

Den velkendte Nokia kvalitet

Med Nokia 7.1 ser vi Nokia rykke væk fra polycarbonat og plastikbagsider, som i stedet er byttet ud med glas. Der er her tale om Gorilla Glass 3, som beskytter imod ridser og slag. Rammen, som de to glassider er sat sammen på, består af en serie 6000 aluminium. Begge sider på denne ramme er diamantslebne, hvilket giver et blankt eksklusivt udseende og gør samtidig telefonen mere behagelig at holde om.

På bagsiden finder man en fremragende fingeraftrykslæser, som er perfekt placeret og låser telefonen hurtigt op. Ovenover den finder man kameraet med de to ZEISS linser.

Knapperne på Nokia 7.1 kunne være bedre. Tænd/sluk -og lydstyrkeknapperne er for bløde og man mangler et ordentligt klik fra dem. Men vi har dog oplevet værre. Her er heldigvis også et 3,5mm jackstik at finde i toppen af telefonen. Nokia 7.1 har desværre ikke en IP certificering eller en anden form for sikring mod væske, som man ser på bl.a. Motorola G6 Plus.

Fronten af telefonen byder på en 5,84 tommer skærm i fuld HD i 19:9 format. Med 7.1 ser vi Nokia byde en skærmnotch velkommen, men heldigvis en rimeligt lille en af slagsen. Kanterne omkring skærmen er overraskende små, prisen taget i betragtning. Betydeligt mindre end på Samsung Galaxy A7, som ligger i samme prisklasse, og som har en halvanden tomme større skærm.

Til prisen er vi meget imponerede over byggekvaliteten på Nokia 7.1. Derudover er den rar at holde om og føles holdbar.

Nokia 7.1
Nokia 7.1 og Samsung Galaxy A7. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer på Nokia 7.1

Nokia 7.1 specifikationer
Mål og vægt 149,7 x 71,2 x 8 mm, 160 gram
Skærm 5,84 tommer IPS LCD, 1080 x 2280 pixel, 19:9
Processor Snapdragon 636
Batteri 3.060 mAh
RAM / Internt Lager 64GB / 4GB med plads til MicroSD op til 400GB
Kamera Bagkamera 12MP f/1,8 og 5MP dybdesensor, frontkamera 8MP f/2
Software Android One med Android 8.1
Andet Hurtigopladning, Bluetooth 5.0
Vejledende pris / farver 2.799 kroner / midnat blå og grå
Nokia 7.1
Både jackstik og USB-C. Tak Nokia. Foto: Mobilsiden.dk

Mellemklasse mobil, mellemklasse hastighed

Det ydre på Nokia 7.1 er bestemt godkendt, men hvad med det indre? Nokia 7.1 får sine kræfter fra en Qualcomm Snapdragon 636. 636-modellen er chipproducentens mellemklasse og bliver bakket op af 64GB lagerplads og 4GB RAM. Det er slet ikke ringe specifikationer, slet ikke når det er parret med Android One – en altså nærmest ren Android udgave. Mere om det senere. Bevæger man sig igennem brugerfladen går det fint hurtigt og med flydende animationer.

Hjemmesider og generel brug af apps klarer den også rigtig fint. Der er ingen tvivl om at den er langsommere end en OnePlus 6, som koster omkring 800 kroner mere, eller en LG G7 til 450 kroner ekstra. De fleste vil dog finde Nokia 7.1 rigeligt hurtig til deres brug.

Åbner man tungere apps eller multitasker meget, så kan man opleve lidt sløvhed hist og her. Det samme opleves også når man tager billeder, hvor der skal ventes et øjeblik inden man kan få lov at åbne billedet. Processoren skal lige have et øjeblik til at færdiggøre behandlingen af billedet. Der er en ydelsesforskel i forhold til mobiler, der er en anelse dyrere, såsom Xiaomi Mi 8 og OnePlus 6, men for den helt normale forbruger, så vil Nokia 7.1 være rigeligt hurtig.

Nokia 7.1
Nokia 7.1 byder på en stor flot PureDisplay skærm i fuld HD. Foto: Nokia

Overraskende god skærm

Skærmen på Nokia 7.1 er absolut værd at fremhæve. Her er tale om en 5,84 tommer skærm i 19:9 format i fuld HD opløsning. Den er beskyttet at Gorilla Glass 3 og er derfor modstandsdygtig over for ridser og slag.

Det er et IPS display, hvilket ikke giver helt så flotte sorte farver, som man ser på AMOLED skærmene. Men det betyder ikke at det er en dårlig skærm, tværtimod. Farver er flotte og godt balancerede. Skærmen står klart og gemmer på en stor mængde lys. Udenfor i solskin har Nokia 7.1 en meget læsevenlig skærm.

I toppen af skærmen finder man den omdiskuterede notch, som indeholder frontkamera, højttaler og nærhedssensor. Det er en relativt lille notch i forhold til fx iPhone XS, hvilket vi synes ser meget bedre ud. Kanten omkring skærmen er utroligt lille, hvis man tager prisen i betragning. Den lille kant betyder at Nokia 7.1 er ret kompakt i forhold til den 5,84 tommer store skærm.

Nokia 7.1
Nokia 7.1 er nydelig at se på. Foto: Mobilsiden.dk

Android som det bør være

Nokia 7.1 kommer, ligesom alle andre nyere Nokia’er, med Android One. Hvad er Android One? Det beskriver vi lige her:

Android One – Hvad er det egentlig

Her får du meget tæt på ren Android, som Google har designet det. Man finder dog Nokias egen kameraapp, som vi vender tilbage til senere.

Udover den nydelige Android One brugerflade, så har Android One nogle fordele. Her bliver der nemlig lovet 2 år med Android softwareopdateringer og 3 år med sikkerhedsopdateringer. Derudover kommer opdateringer hurtigt. Nokia 7.1 skulle gerne modtage nyeste Android 9 Pie meget snart.

Batteriet i Nokia 7.1 er på 3.060 mAh. Mindre end fx Samsung Galaxy A7 med 3300 mAh, men den har til gengæld hurtigopladning. Der er ingen trådløs opladning at finde til trods for en glas bagside, som netop tillader dette.

Jeg har i gennemsnit oplevet omkring 4 timers aktiv skærmtid og 1 dags brug, hvorefter den skulle en tur i opladeren.

Nokia 7.1
En af de dage hvor jeg fik mest ud af Nokia 7.1. I gennemsnit omkring 4 timers skærmtid og 1 dags brug. Foto: Mobilsiden.dk

Fart på netværket

Vi har oplevet rigtig fine netværkshastigheder på Nokia 7.1. Downloadhastigheder på over 170 mbps opleves ofte og der opleves heller ingen mobildata udfald. Dens WiFi fungerer også fint, men er ikke den stærkeste af slagsen. Jeg skal holde mig tættere på min router, end jeg skal med mange andre mobiltelefoner. Bluetooth har fungeret fuldstændig problemfrit, hvor jeg har haft parret med både hovedtelefoner og højttalere.

Telefondækningen har været fremragende og samtaler er tydelige og klare.

Der er desværre ikke stereohøjttalere at finde på Nokia 7.1, men kun en enkelt højttaler i bunden. Højttaleren gør det dog ganske udmærket. Sammenlignet med Samsung Galaxy A7 spiller den både højere, med mere bund og bedre diskant. Det er klart en af de bedre højttalere i en mellemklasse telefon.

Nokia 7.1
Der er rigelig fart på netværket i Nokia 7.1 og det er samtidig meget stabilt. WiFi’en har desværre ikke den bedste rækkevidde. Foto: Mobilsiden.dk

Nokia 7.1 tager gode billeder

Vi husker alle de gode gamle dage med Nokia Lumia 1020 og Nokia 808, hvor Nokia fik lavet nogle af de allerbedste kameraer i telefoner. Det prøver Nokia nu at bringe tilbage, hvilket man tydeligt oplever i 7.1-modellen.

Rygte: Nokia 9 udskudt til februar næste år

På Nokia 7.1 finder man ZEISS optik i et dobbelt bagkamera. Den primære sensor er en 12 megapixel f/1,8 med PDAF, eller Phase Detect Auto Focus. Den sekundære sensor er en 5 megapixel med blænde f/2,4, som har til opgave at måle dybde.

Kameraappen er simpel at bruge og fungerer generelt rigtig godt. Man swiper for at skifte i mellem de forskellige kamerafunktioner og man kan øverst i appen vælge om bl.a. blitzen skal være slået til eller fra. Billeder bliver indfanget hurtigt, men der kan være et øjebliks ventetid på at kunne se billedet man har taget, specielt ved bokeh billeder.

Nokia 7.1
Kameraappen i Nokia 7.1 fungerer rigtig godt. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder taget med Nokia 7.1 viser naturlige farver og god kontrast. Til tider kan den kæmpe lidt med eksponeringen, men det er kun i få tilfælde. Sammenlignet med Samsung Galaxy A7, og dens spritnye kamera, er Nokia 7.1 i en helt anden klasse. Der er tre billeder herunder, hvor man kan se kamera forskellen på de to telefoner. Det er dog ikke på højde med fx OnePlus 6, men forskellen er mindre end nogensinde før.

Her er nogle billeder taget med Nokia 7.1:

Nokia 7.1 mod Samsung Galaxy A7

Nokia 7.1
Nokia 7.1. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder taget med Nokia 7.1

Nokia 7.1
Bokeh funktionen på Nokia 7.1 fungerer rigtigt godt. Foto: Mobilsiden.dk

Ikke meget at sætte en finger på

Nokia 7.1 er en fantastisk telefon med kun få svagheder. Designet, byggekvalitet, softwaren, skærmen og kameraet er over hvad man kan forvente i mellemklassen.

Vi kunne godt have brugt lidt mere kræftoverskud, men chipsæt er ikke billige og nogle steder skal der spares. Batteriet er heller ikke blandt de bedste, men holder dog en hel dag ved almindelig brug, og det opvejes ofte af hurtigopladningen.

Samlet set så kan man ikke gå galt i byen med Nokia 7.1. Det er en fremragende telefon til prisen, som vi ikke har nogle problemer med at anbefale. Man kan have in mente at en LG G7 nu koster omkring 450 kroner mere, en Xiaomi Mi 8 og OnePlus 6 er heller ikke langt derfra.

Nokia 7.1 lander på flotte 5 ud af 6 stjerner.

nokia 7.1 karakter
Foto: Mobilsiden.dk

Fortællingen går videre

Temaet er stadig aktuelt. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 22/10/2018 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med artiklen; Overblik: Huawei Mate 20 Pro lanceret og bedre Google AssistentKlik her og læs historien.. Få også seneste nyt om temaet ved at trykke her..