Test af Nokia 8 Sirocco – Flot, men det er ikke nok

Anmeldelse: Nokia 8 Sirocco er topmodellen af Nokias nye Android One telefoner. Spørgsmålet er om den lever op til prisskiltet på små 6.000 kroner.

Test af Nokia 8 Sirocco – Flot, men det er ikke nok

Nokia er i fuld gang med at kæmpe sig tilbage, som en af de vigtigste spillere i mobilbranchen. De har netop lanceret Nokia 2.1, Nokia. 3.1, Nokia 5.1, samt Nokia 6.1, Nokia 7 Plus og til sidst Nokia 8 Sirocco, så der er virkelig fart over feltet. Nokia mener det tydeligvis seriøst.

Godt nok er HMD Global hurtige til at lancere nye telefoner, men de går heller ikke på kompromis med kvaliteten: om det så er hardware eller software. Fx. Benytter alle de nyere Nokia’er Android One, som er Android uden producentens tilpasninger, og dette giver hurtigere opdateringer.

Læs også: Test af Nokia 7 Plus – En eksklusiv mellemklasse

Navnet Sirocco har vi tidligere set Nokia skilte med, og det er et navn der engang vidnede om eksklusivitet. Lad os se om Nokia 8 Sirocco fortsætter denne tradition.

Specifikationer

Nokia 8 Sirocco
Dimensioner 140.9 x 73 x 7.5 mm
Skærm 5.5″ pOLED, 1440 x 2560 pixel, 16:9
Processor Snapdragon 835, Adreno 540
Batteri 3.260 mAh, Quick Charge 4,0
RAM / Internt Lager 6 GB / 128 GB
Kamera 12 megapixel, f/1.8 + 13 megapixel, f/2.6 med 2x optisk zoom, 5 megapixel f/2.0 frontkamera
Software Android 8.1 Oreo, Android One
Andet 24-bit/192kHz audio, Nokia OZO audio, USB-C
Farver og vejledende pris Sort. Vejledende pris 5.990 kroner
Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco’s udseende fejler intet. Foto: Mobilsiden.dk

En stærk stålramme

Ligesom den tidligere Nokia 8800 Sirocco, en mobil der blev lanceret for 12 år siden, så er Nokia 8 Sirocco bygget med en ramme i rustfrit stål. Nokia påstår at rammen på Nokia 8 Sirocco er 2.5 gange stærkere den på den normale Nokia 8.

Nokia 8 Sirocco benytter et buet pOLED display, der er beskyttet af 3D Gorilla Glass. Front og bagside buer ikke ens, men resultatet er ret overbevisende. Følelsen af den tungere stålramme og glasset oser af kvalitet. De fysiske knapper stikker ikke ikke ud på siden af telefonen, hvilket giver den et meget minimalistisk udseende. Personligt synes jeg der er lidt Bang & Olufsen agtigt over designet og følelsen af Nokia 8 Sirocco.

Jeg er alligevel lidt glad
for Nokia 8 Sirocco, men
det kan være svært at
forsvare købet af den. 

Man kan dog også fornemme, at Nokia har haft designet i højsædet, og har gået på kompromis med praktikaliteten. På grund at dens meget spidse eller kantede sider, så er den ikke rar at holde om. Normalt er jeg ikke fan af covers, men med Nokia 8 Sirocco blev det en nødvendighed, fordi coveret gjorde siden rundere og dermed mere behagelig. Dog blev telefonen også væsentligt grimmere med det på.

Nokia 8 Sirocco
Ergonomien er ikke i top. 3D formet Gorilla Glas beskytter Nokia 8 Sirocco. Foto: Mobilsiden.dk

Derudover er de skjulte knapper på siden utroligt svære at ramme, fordi de er så skjule i rammen. Når jeg skal tænde/slukke eller skrue op for volumen, trykker jeg løs på siden, men rammer tit forkert, hvor jeg må kigge efter hvor jeg trykker. Det er en smule irriterende.

Nokia 8 Sirocco
Fysiske knapper man sjældent rammer rigtigt, er en hurtig vej til frustration. Nokia 8 Sirocco. Foto: Mobilsiden.dk

Det 5.5” store pOLED display har en opløsning på 1440 x 2560 pixel, og et efterhånden uvant format på 16:9. Et meget tydeligt blåligt skær i skærmen, er svært ikke at lægge mærke til. Specielt når man ser skærmen fra siden af telefonen. Til gengæld er skærmen utroligt let at se i sollys. I en hurtig sammenligning i solen med OnePlus 6, så vandt Nokia 8 Sirocco.

Formatet på skærmen har, for mig, vist sig at være én af de aller største fordele ved Nokia 8 Sirocco. Kombinationen af den relativt lille skærm og et skærmformat, der ikke er så langt, som andre nye smartphones, så gør det Nokia 8 Sirocco utroligt håndterbar. Det er lang tid siden at jeg har kunnet nå toppen af en skærm, uden at skulle justere mit greb om telefonen. Og nøj hvor har jeg savnet det.

Nokia 8 Sirocco
5.5″ pOLED med formatet 16:9 på Nokia 8 Sirocco. Genial størrelse når kun én hånd er fri. Foto: Mobilsiden.dk

Højttaleren i Nokia 8 Sirocco er ikke en af dens stærke sider. Den er skinger og lyder på ingen måde godt. Man kan sagtens se en Youtube video, men man skal helst undgå at skrue for meget op. Smider man i stedet et par hovedtelefoner i, så er det en helt anden oplevelse. Her er Nokia 8 Sirocco blandt de bedste jeg har prøvet.

Læs også: Nyt fra Nokia: Nokia 2.1, Nokia 3.1 og Nokia 5.1 lanceret

Processorkræfter fra sidste år

Nokia 8 Sirocco benytter sig af sidste års Snapdragon 835, som man bl.a. så i Google Pixel 2 og Pixel 2XL. Godt nok er det ikke det nyeste på markedet, men Nokia 8 Sirocco mangler ikke processorkraft. Der er fart over feltet og alt kører gnidningsfrit. Processoren er bakket fint op af 6 GB RAM og 128 GB lagerplads.

Som andre nyere Nokia, så kommer Nokia 8 Sirocco med Android One. Er du ikke helt klart over, hvad Android One egentlig er, så har vi tidligere skrevet om det her.

Kort sagt er det Android, som Google har lavet det, men hvor Nokia har tilføjet deres egen kamera app. Det er pænt, funktionelt og noget flere Android producenter kunne lære af.

Læs også: Nokia stormer frem i Europa: Er allerede femtestørst

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco. Foto: Nokia

Genbrug af kamera

Kameraet i Nokia 8 Sirocco, er det samme som det vi finder i Nokia 7 Plus. Så har du brug for mere information om dette, så læs den test.

På bagsiden finder vi en Carl Zeiss brandet dobbelt kamera optik. Den ene sensor er på 12 megapixel med en blænde på f/1.8, og den anden er på 13 megapixel med blænde f/2.6. Den ekstra sensor hjælper til i portrætbilleder, hvor man i kamera appen kan vælger ”live-bokeh”, som automatisk slører baggrunden. Det er dog ikke den mest anvendeligt bokeh funktion. Den er langsom og kvaliteten er ikke på højde med konkurrenterne.

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder i dagslys er gode og med en rigtig fin kontrast. En ting jeg kæmper lidt med er, at jeg med Nokia 8 Sirocco skal tage flere billeder, inden den rammer plet. Der skal ikke meget til, før at billederne bliver slørede, hvilket jeg tænker er pga. den manglende optiske billedstabilisering.

Nokia 8 Sirocco
Billeder på Nokia 8 Sirocco bliver let slørede. Her forsøgte jeg at stå helt stille, men alligevel er billedet rystet. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder i mørke er ikke Nokia 8 Siroccos stærke side. Der skal ikke forsvinde meget lys, før billederne begynder at blive grynede:

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco. Foto: Mobilsiden.dk

Jeg er alligevel lidt glad for Nokia 8 Sirocco

Jeg er alligevel lidt glad for Nokia 8 Sirocco, men det kan være svært at forsvare købet af den. En pris på 5.990 kroner og så får man sidste års processor, samt et kamera der ikke kan følge med konkurrenterne. To vigtige punkter i moderne smartphones, hvor Nokia 8 Sirocco halter. For ikke at nævne den ubehagelige skarpe kant, som ikke gør noget godt for ergonomien, og de fysiske knapper, der er svære at ramme.

Men jeg elsker den kompakte størrelse og Nokias tilgang til Android. Android One fungerer rigtig godt. Jeg kan godt lide at bruge Nokia 8 Sirocco, og den gør det fint på mange punkter, men der findes bedre alternativer derude. Nokia 8 Sirocco lander på 4,5 ud af 6 stjerner.

Fordele:

 • Designet
 • En følelse af kvalitet
 • En håndterbar størrelse
 • Android One fungerer fremragende
 • Superb lyd i hovedtelefoner – dog ikke de medfølgende
 • Fin ydelse

Ulemper:

 • For skarpt og kantet design
 • Skinger højttaler
 • Blåt lys i skærm
 • Kameraet er ikke godt nok til prisen
 • Batteritiden kunne være bedre
Nokia 8 Sirocco
Foto: Mobilsiden.dk

Opdatering:

Historien var ikke død. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 1/6/2018 vinklede vi sagen videre med et indlæg omkring emnet Xiaomi lancerer iPhone X-klonen Mi 8 med topkamera – Historien bringes videre her. Læs også seneste nyt om emnet her.