Test: Nokia 8.1

Anmeldelse: Nokia 8.1 er en fantastisk smartphone til en fornuftig pris. Høj ydelse, flot design og et godt kamera.

Test: Nokia 8.1

De fleste ved efterhånden at Nokia er tilbage. Indtil videre koncentrerer de sig om de billigere telefoner, altså budget -og mellemklassen, hvor vi, lidt endnu, må afvente Nokias tilbagevenden til high-end smartphones. Vi har senest haft den billige Nokia 5.1 Plus til test og inden da mellemklasse-telefonen Nokia 7.1. Denne gang er turen kommet til den helt nye Nokia 8.1.

Nokia 8.1 har en vejledende pris på 2.999 kroner, altså kun 200 kroner mere end Nokia 7.1. Men hvad får man for 200 kroner og hvorfor placerer man to telefoner prismæssigt så tæt? Nokia har fået en del feedback på forgængeren, Nokia 7 Plus, som de har taget til sig, og på det grundlag skabt den nye Nokia 8.1.

Læs også: Nokia 9: Ny information om flagskibet dukket op

Fordele:

  • Virker solid og er nydelig at se på
  • God batteritid
  • Hurtig opladning
  • Rigtig fin ydelse
  • 3,5mm jackstik og MicroSD udvidelse

Ulemper:

  • Langsom kameraapp
  • Sløv og upræcis vibrator
  • Ingen IP certificering
  • Ingen trådløs opladning
Nokia 8.1
Nokia 8.1 med dens blanke glasbagside. Foto: Mobilsiden.dk

Klassisk Nokia design

Designmæssigt er der ikke meget nyt over Nokia 8.1. Det er den klassiske sandwich af glas på forside og bagside med en ramme i aluminium. I forhold til Nokia 7.1, så er rammen blankpoleret, hvilket får den til at se mere eksklusiv ud. Kanterne er også mere afrundede, så den får en rundere profil.

Nokia 8.1 bruger ikke Gorilla Glass, men NEG Dinorex glas. Glasset skulle angiveligt have samme styrke som Gorilla Glass. Skærmen er på 6,18 tommer og fylder en stor del af forsiden. Der er stadig en større kant i bunden og en notch i toppen, som fylder mere end på fx OnePlus 6T. Skærmnotchen er skjult via softwaren og man kan ikke selv vælge, at vise den via indstillingerne på telefonen.

Det er klassisk Nokia design, men også klassisk Nokia kvalitet. Den virker solid og som noget, der koster langt mere end 2.999 kroner. Jeg er dog skuffet over knapperne på den, som har alt for lille vandring, er bløde og ikke afgiver et ordentligt klik, når man trykker på dem. Jeg oplevede noget lignende med Nokia 8 Sirocco.

Nokia 8.1 er flot at se på og lækker at holde om. Jeg savner dog at Nokia kaster sig ud i nogle lidt mere vovede farver snart.

Nokia 8.1
Knapperne på Nokia 8.1 skuffer. De er for bløde og mangler vandring. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer på Nokia 8.1

Nokia 8.1 specifikationer
Mål og vægt 154,8 x 75,8 x 8 mm, 180 gram
Skærm 6,18 tommer IPS LCD, 1080 x 2280 pixel, 19:9
Processor Snapdragon 710
Batteri 3.500 mAh med hurtigopladning
RAM / Internt Lager 64GB / 4GB med plads til MicroSD op til 400GB
Kamera Bagkamera 12MP f/1,8 med OIS og 13MP dybdesensor, frontkamera 8MP f/2
Software Android One med Android 9 Pie
Andet Bluetooth 5.0, HDR10 support på display
Vejledende pris 2.999 kroner
Nokia 8.1
Kamera-modulet rager lidt længere ud på Nokia 8.1. Foto: Mobilsiden.dk

Flere hestekræfter i Nokia 8.1

Ydelsen er ofte noget der halter på de billigere mobiltelefoner, men det lover Nokia 8.1 at lave om på. Nokia 8.1 kommer med et Qualcomm Snapdragon 710 chipsæt, som bl.a. byder på en Kryo 360 CPU med 8 kerner og en Adreno 616 grafikchip. Her er fart over feltet og alt kører flydende og hurtigt, lige bortset fra kameraappen. Men mere om den senere. Den er ikke nær så hurtig som fx en OnePlus 6T med Snapdragon 845, men den er rigeligt hurtig til de fleste og klarer fint mere avancerede spil.

Nokia 8.1 har 64GB lagerplads, som kan udvides med MicroSD op til 400GB. Derudover har den 4GB RAM og Android One, som giver 2 år med systemopdateringer og 3 år med sikkerhedsopdateringer. Jeg oplever desværre lidt problemer med at holde apps i mobilens RAM-hukommelse. Om det er pga. for lidt RAM eller om det er en softwarefejl er mig uvidst, men jeg tror umiddelbart på det sidste. Har jeg åbnet 6-7 apps, så begynder den at lukke ned for de apps jeg først åbnede. Jeg tænker og håber det er noget der bliver løst med en softwareopdatering.

Jeg er generelt imponeret over ydelsen på Nokia 8.1, men jeg er meget uimponeret over vibrator-feedback i den. Ligesom i Nokia 5.1 Plus, så er den utroligt langsom, sløv og upræcis. Den får en hurtig telefon til at virke langsom, forbi selve vibrationen kommer så langt tid efter, at man har trykket på noget. For mig ødelægger det en del af oplevelsen og får telefonen til at virke billigere. Jeg anbefaler at slå den helt fra, specielt på tastaturet. Her kan Nokia lære noget af Apple, som har markedet bedste vibrations-feedback.

Højtaleren i Nokia 8.1 gør det udmærket, men der er kun en enkelt af dem. Den sidder i bunden og gøres selskab af USB-C indgangen. Den spiller rigeligt højt, men lyden er meget “kasseagtig” og man savner detaljer og diskant i lyden fra den.

Nokia 8.1 screenshots
Lidt screenshots af Android 9 Pie på Nokia 8.1. Foto: Mobilsiden.dk

Endnu en lækker skærm fra Nokia

Skærmen i Nokia 8.1 er på hele 6,18 tommer og er i fuld HD. Det er stadig et IPS display, men et godt et af slagsen. Nokias PureDisplay er ikke bare en gimmick, men leverer flotte og naturlige farver.

Jeg savner dog lidt mere lys i skærmen og derudover kæmper jeg med en lidt for aggressiv automatisk lysstyrke, som ofte skruer alt for langt ned for lyset. Sammenlignet med skærmen i Samsung Galaxy A7, så er der meget mindre lys i Nokia 8.1’s skærm og betragtningsvinklerne er ikke helt så gode.

Den automatiske lysstyrke gør ikke noget godt for den gode skærm, men skruer ekstremt meget ned for lysstyrken. Den bliver bedre efterhånden som man bruger den, fordi den lærer af den enkeltes brugsmønstre, men det er stadig ikke optimalt. Jeg har brugt den i en uge nu og jeg render stadig og skruer op for den.

Nokia 8.1
Skærmen på Nokia 8.1 er på 6,18 tommer og er i fuld HD. Notchen er skjult via software. Foto: Mobilsiden.dk

Batteri til hele dagen

Vores læsere har givet udtryk for, at batteriet er dét sted, hvor mobiltelefoner skal blive bedre. Nokia 8.1 er nok ikke løsningen på dette, men den holder dog længere end de fleste. Batteriet er på 3.500 mAh, større end i både Nokia 7.1 og Samsung Galaxy A7 (2018).

Den holder, for mig, let til en hel dag, hvor jeg er meget på mobilen. Ved normalt brug holder den næsten to dage, hvor skærmen er aktiv i 5 timer.

Derudover er der hurtigopladning indbygget, som giver cirka 40 procent batteri efter en halv time i stikkontakten. På trods af en glasbagside, som giver mulighed for trådløs opladning, så findes dette desværre ikke i Nokia 8.1.

Nokia 8.1
Batteriet i Nokia 8.1 er rigtig godt og så er der hurtigopladning. Foto: Mobilsiden.dk

Godt, men langsomt kamera

Nokia 8.1 byder på et dobbelt kamera på bagsiden med Zeiss-optik, som de i præsentationen af telefonen brugte lang tid på at fremhæve. Her får man en 12 megapixel primær sensor med blænde f/1,8 og en 13 megapixel, som udelukkende måler dybde i billeder. Den primære sensor har både optisk -og elektroniskstabilisering. Pixelstørrelsen er forøget til 1.4µm, hvilket skulle give færre detaljer, men mindre støj på billeder. Specielt i mørke skulle de større pixels have en fordel.

Inden vi går i gang med at tale om billedkvalitet, så tager vi et nødvendigt kig på Nokias kameraapp. Appen går igen fra tidiligere modeller og er en anelse rodet, hvor der sammenlagt er 12 knapper at trykke på. Jeg har tidligere klaget over en langsom kameraapp i både Nokia 7.1 og 5.1 Plus, men havde troet det ville være anderledes i 8.1, med dens kraftigere chipsæt. Men dette er ikke tilfældet. Den er lige så langsom og det er irriterende. Der er lukkerforsinkelse og billeder tager for lang tid om at blive efterbehandlet. Derudover tager det også for lang tid at indfange et portræt og de bliver oftede slørede pga. personen i mellemtiden har bevæget sig. Jeg tror ikke længere det er et problem med manglende kræfter, men i stedet handler det om manglende optimering af selve appen.

Frontkameraet er på hele 20 megapixel med blænde f/2. Selve kvaliteten af ansigtet bliver fin med gode detaljer, men meget af det, der foregår bagerst i billedet forsvinder. I billedet herunder var der på himlen både blå himmel og skyer, hvilket kameraet ikke har fået med.

Nokia 8.1
Når man lige har taget cykelhjelmen af. Selfie taget med Nokia 8.1. I virkeligheden var der blå himmel og skyer på himlen. Foto: Mobilsiden.dk

Nokia 8.1 tager generelt rigtig fine billeder. Specielt når lyset forsvinder er kvaliteten bedre end tidligere, men der er stadig et stykke vej op til fx. OnePlus 6T, som koster lidt over 1.000 kroner mere. Som noget nyt er der AI scenegenkendelse i Nokia 8.1, hvilket betyder at kameraet genkender fx planter eller solnedgang og tilpasser kameraet til dette, så man får det bedste resultat. Scenegenkendelsen er dog ikke altid helt nøjagtig, hvor jeg ofte ender med at blive genkendt som en sofa? Tak for det Nokia. Men andre gange opfatter den motivet korrekt og leverer efterfølgende et godt og forbedret resultat. Desværre synes jeg at det er for svært, at tage gode billeder med Nokia 8.1. Jeg ender med at tage 2-3 billeder ekstra, så jeg forhåbentlig får indfanget noget brugbart. Men jeg tror det er pga. den ringe optimerede kamerapp, som Nokia forhåbentlig snart får gjort noget ved.

Nokia 8.1
Nokia 8.1: Taget en tidlig morgen. Foto: Mobilsiden.dk

Nokia 8.1 er et godt køb

Jeg var en anelse skuffet over knapperne på Nokia 8.1, den irriterende automatiske lysstyrke og det langsomme kamera. Men jeg har sammenlagt haft en rigtig god oplevelse med Nokia 8.1, som byder på en rigtig god skærm, utrolig god batteritid med hurtig opladning, en hurtigt chipsæt og en imponerende god byggekvalitet. Det er svært at komme uden om Nokia 8.1, hvis man er ude efter en ny mobil i mellemklassen. Og som altid så byder Nokia på det gode Android One, som giver hurtige opdateringer og en flot og brugervenlig oplevelse. Alt sammen til en fornuftig pris på 2.999 kroner.

Men til 2.999 kroner er det også værd at overveje Huawei P20 Pro, som man nu kan få til samme pris, hvor man kun er bundet til én måneds abonnement på 163 kroner. Her får man altså Huaweis flagskib fra april måned sidste år, som bl.a. byder på et fantastisk tredobbelt kamera. Har man lidt mere luft i budgettet, så vil vi anbefale at tage et kig på OnePlus 6T. Her får man endnu bedre ydelse, bedre kamera, hurtigere opladning, større skærm end Nokia 8.1 for 1.199 kroner mere.

Nokia 8.1 er et rigtig god køb og man får meget for pengene. Den ender på flotte 5 ud af 6 stjerner. Får Nokia de sidste kritikpunkter med, så kan det kun blive rigtig godt.

Nokia 8.1 kommer officielt i handlen i dag, den 14. januar.

nokia 8.1 karakter
Foto: Mobilsiden.dk

Temaets videre forløb

Redaktionen kunne ikke lade tematikken ligge. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 8/1/2019 havde redaktionen fokus på artiklen; Test: Samsung Galaxy A9 (2018)Klik her for at læse artiklen.. Temaet er stadig aktuelt. Klik her for at læse seneste nyt..