Test: Nokia 5.1 Plus

Anmeldelse: Hvor meget mobiltelefon får man for 1.499 kroner? Overraskende meget faktisk. Her er vores test af Nokias seneste budgetmobil: Nokia 5.1 Plus.

Test: Nokia 5.1 Plus

Billigere mobiler bliver hele tiden bedre. Specielt i mellemklassen kan det ofte være svært at forstå, hvorfor man skal give de ekstra tusindekroner for, at få et flagskib fra de mest populære producenter. Men rykker man ned i budgetklassen, så har det længe været en anden produktoplevelse, hvor der her har været langt flere kompromisser.

I budgetklassen begynder man normalt at kunne mærke, at producenten har skulle spare flere steder, for at kunne fastholde en lav pris. Det gælder både byggekvaliteten, men bestemt også ydelsen, lagerpladsen, kameraet og softwaren.

Men ind fra højre kommer der nu et nyt bud på en budgetmobil fra Nokia: Nokia 5.1 Plus. Vi har været heldige nok til at være blandt de første til at få fingrene i den. Her er vores test af Nokia 5.1 Plus.

Læs også: Nokia lancerer budgetmobilen 5.1 Plus

Fordele:

 • Fint design og behagelig at holde om
 • Imponerende byggekvalitet til prisen
 • Hurtig fingeraftrykslæser
 • 3,5mm jackstik
 • Kompakt på trods af en 5,86″ skærm
 • Batteritiden
 • God telefon -og datadækning
 • Fint kamera til prisen

Ulemper:

 • Kameraet er sløvt og er ikke godt når lyset forsvinder
 • Ingen hurtigopladning
 • Ringe vibrator
 • Glasbagside virker sart
nokia 5.1 plus
Nokia 5.1 Plus og dens salgsæske. Foto: Mobilsiden.dk

Den ligner ikke en budgetmobil

Nokia 5.1 Plus er designmæssigt ikke revolutionerende, men byder på et tidssvarende look med relativt små kanter om skærmen, en aflang 19:9 skærm, glas på forside og bagside, en (skjult) notch, fingeraftrykslæser og et dobbelt kamera. Designet er minimalistisk og den fremstår mere eksklusiv end hvad prisen angiver.

Den ydre ramme er i plastik, men inde under gemmer der sig en metalramme. På trods af den 5,86 tommer store skærm, så er den nem at enhåndsbetjene, hvilket skyldes de imponerende små rammer omkring skærmen. Noget man som regel kun ser i de dyrere telefoner. Den er utroligt let, hvilket også afslører dens billigere pris, men det behøver ikke være en ulempe. Der er ingen raslen fra knapperne og de er lækre at trykke på.

I bunden af telefonen finder man en udmærket mono højtaler og en indgang til USB-C. Der er desværre ingen hurtigopladning.

Jeg er i tvivl om hvilken type glas der er brugt på Nokia 5.1 Plus, men kan meddele at jeg ikke har den bedste erfaring med holdbarheden. Eller måske har jeg været meget uheldig. Jeg tabte den fra lav højde, omkring én meter, på et trægulv, hvorefter bagsiden flækkede.  Så umiddelbart anbefaler jeg et cover til den, hvilket desværre ikke medfølger i salgsæsken.

nokia 5.1 plus
Udendørs i det rigtige lys ser man den rigtige blå farve på Nokia 5.1 Plus. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer på Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 plus specifikationer
Mål og vægt 149,5 x 72 x 8,1 mm , 160 gram
Skærm 5,86 tommer IPS, 720 x 1520 pixel, 19:9
Processor MediaTek Helio P60
Batteri 3.060 mAh
RAM / Internt Lager 32GB / 3GB med plads til MicroSD op til 400GB
Kamera Bagkamera 13 MP PDAF, f/2 + 5 MP dybdesensor, frontkamera 8MP f/2.2
Software Android One med Android 8 Oreo
Andet Bluetooth 4.2, USB-C, FM Radio, 3,5mm jackstik.
Vejledende pris 1.499 kroner

Den samme gode softwareoplevelse

Nokia 5.1 Plus byder på en velvoksen 5,86 tommer skærm, som vi synes er et rigtig godt kompromis mellem størrelse og brugervenlighed. Den er lille nok til enhåndsbetjening, men også stor nok til at indholdet på hjemmesider ikke bliver for småt. Selve skærmen er af IPS typen med en opløsning på 720×1520 pixel, altså en HD skærm. Det er ikke den mest farverige skærm og betragtningsvinklerne kunne være bedre, men der er tilgengæld rigeligt med lys i skærmen.

Kræfter får Nokia 5.1 Plus fra et Mediatek Helio P60 chipsæt, som faktisk gør det overraskende godt. Der er derudover 32GB lagerplads og 3GB RAM. Navigation i  telefonens menuer går ganske hurtigt og flydende. Hjemmesider hentes hurtigt og der scrolles uden hakken igennem dem. Dyrere telefoner er uden tvivl hurtigere, men ydelsen i Nokia 5.1 Plus er bestemt godkendt til prisen. Åbner man kameraappen, så ser man dog en mangel på overskud fra chipsættet. Men mere om det i kameraafsnittet.

Nokia 5.1 Plus kommer med det gode Android One. En næsten ren Android udgave, som Google selv har udviklet, men med få tilpasninger fra Nokia. Her får man 3 år med sikkerhedsopdateringer og 2 år med softwarenopdateringer.

Læs også: Android One – Hvad er det egentlig

Batteriet i Nokia 5.1 Plus er på 3.060 mAh, samme størrelse om i Motorola Moto G6. Der er ingen hurtigopladning, hvilket man finder i Motorola’en. Dog holder batteriet længere i Nokia 5.1 Plus, der let holder en hel aktiv dag. Bruger man ikke mobilen voldsomt meget, så holder det også to dage.

Vibratoren i Nokia 5.1 Plus føles dog som et punkt, hvor der er blevet sparet. Den er langsom og upræcis. Følelsen den afgiver er virkelig ikke god, specielt ved brug af tastaturet. Jeg slog den meget hurtigt fra.

nokia 5.1 plus
Notchen er skjult på Nokia 5.1 Plus, men IPS skærmen gør at sort ikke er helt sort, hvorfor man til tider kan skimte den alligevel. Foto: Mobilsiden.dk

Ingen netværksudfordringer

Jeg har brugt Nokia 5.1 Plus i juleferien, hvor den er blevet brugt til en del “glædelig jul” samtaler og også navigation med Google Maps, og har ingen problemer oplevet med  antennen til telefonsamtaler eller datadækningen. Lyden ved telefonsamtaler er også ganske fin med en god lydstyrke og klarhed.

Test: Samsung Galaxy A7 (2018) – Vild med vidvinkel

Fint kamera med bokeh

Kameraoplevelsen i mobiler i denne prisklasse er ofte ikke værd at skrive om, men det er en lidt anden sag med Nokia 5.1 Plus. På trods af en pris på under 1.500 kroner, så byder den på et dobbelt kamera på bagsiden, hvor den primære sensor er 13 megapixel med blænde f/2 med PDAF og den sekundære sensor er en 5 megapixel, dedikeret til registrering af dybde i billeder. På forsiden finder man et 8 megapixel f/2,2 selfie kamera.

Nokia 5.1 Plus kan tage nogle rigtig fine billeder i dagslys, som ofte matcher langt dyrere mobiler. Specielt bokeh funktionen leverer nogle rigtig fine resultater. Den har det svært i mørke, men det har de fleste budget -og mellemklasse smartphones. Men når det bliver bare en anelse mørkt, så bliver det rigtigt svært for 5.1 Plus.

Man mærker dog dens beskedne processorkraft i brugen af kameraet. Billeder bliver indfanget langsommere end de dyre modeller, hvor også selve efterbehandlingen af billederne tager tid. Specielt billeder taget i “live-bokeh”, altså dybdefunktion, tager tid for telefonen at behandle. Objekter i bevægelse kan også være svære at indfange, da der er en del forsinkelse på lukkeren.

Selve kamera-appen fungerer også fint, men der foregår lidt for meget. Her er sammenlagt 12 knapper der kan trykkes på, hvor kun 5 af dem giver mening at have som genvej. Nokia 5.1 Plus er en mobil for begynderen eller den knap så teknologi-hungrende forbruger, så forstår ikke hvorfor kamera-appen ikke er simplificeret mere.

nokia 5.1 plus
Toppen af kamera-appen er lidt for fyldt med genveje på Nokia 5.1 Plus, hvor man ofte skal gætte sig til deres funktion. Foto: Mobilsiden.dk

Alt i alt er det en rigtig fin oplevelse med kameraet i Nokia 5.1 Plus, specielt prisen taget i betragtning.

Her er billeder taget med Nokia 5.1 Plus:

Nokia 5.1 Plus
Nokia 5.1 Plus i dagslys. Foto: Mobilsiden.dk
nokia 5.1 plus
Kameraet på Nokia 5.1 Plus imponerer når der er meget lys. Knap så meget når lyset forsvinder. Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: En rigtig god smartphone på budget

Smartphones koster let over 6.000 kroner i dag, hvilket for mange er rigtig mange penge. Giver det overhovedet mening at bruge så mange penge på en telefon? For mange af os er svaret nej. Med det brug mange har, vil en langt billigere mobil være mere end rigeligt. Om man så skal bruge 2.800 kroner eller 1.499 kroner, må den enkelte selv vurdere. Ofte er ydelsen, skærmen og kameraet bedre på de dyrere modeller, men mange almindelige forbrugere vil overraskende ofte ikke kunne mærke og se forskel. Nokia 5.1 Plus, med en vejledende pris på 1.499 kroner er et fremragende bud på en god billig smartphone.

Jeg har haft en rigtig fin oplevelse med 5.1 Plus, og overraskede god, på trods af den lave pris. Ofte mærker man hurtigt, at man som anmelder, har fået en budgettelefon i brug, men det har ikke været min oplevelse med Nokia 5.1 Plus. Jo, den kan ikke sammenlignes med flagskibene eller mellemklasse telefonerne, men den er kort sagt en rigtig god smartphone til prisen.

Flot design, udmærket ydelse, stor skærm, kompakt størrelse og god batteritid til 1.499 kroner. Nokia 5.1 Plus er svær at komme udenom i prisklassen. Vi anbefaler den uden tvivl og giver den 5 ud af 6 mulige stjerner.

Test: Motorola One – Kan klart anbefales

Nokia 5.1 Plus
Foto: Mobilsiden.dk

Temaets videre forløb

Vores redaktion har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden gik videre med sagen. Allerede d. 2/1/2019 kørte vi en opfølgning med historien; Se hvornår Samsungs mobiler får Android 9 Pie – Det videre forløb i sagen finder du her. De seneste nyheder om emnet kan du læse her.