Samsung Galaxy S5 Mini: S5-funktioner uden præstationer [TEST]
Den er nem at kende som en Samsung Galaxy-mobil, og så snart man vender den om, så vil man også genkende den karakteristiske bagside, der også pryder Samsung Galaxy S5. Det er oplevelsen fra Galaxy S5, man også finde i Samsung Galaxy S5 Mini, selvom der er skåret ned på både størrelse og indmad.
De små smartphones, og især dem der er mindre versioner af mere kendte topmodeller, er populære, og der findes efterhånden en del af dem, men der er flere måder at komme omkring det på.
Sony laver ikke en mini, de laver en compact, fordi det er en kompakt udgave, men sammenlignelig ydelse. Andre piller også noget præstation ud af de nedskalerede modeller, og det gør Samsung med sine og dermed også med Samsung Galaxy S5 Mini.
Samsung Galaxy S5 Mini specifikationer
Mål: 131 x 65 x 9,1mm – 120 gram
Skærm: 4,5” Super AMOLED display, 720×1280 opløsning
Kamera: 8MP f/2,4 optik, 2,1MP frontkamera
Ydelse: 1,4 GHz quad-core, 1,5GB RAM
Software: Android 4.4.2
Netværk: 2G, 3G, 4G/LTE
Batteri: 2100mAh
Lager: 16GB + micro-SD op til 64GB
Øvrigt: IP67 støv- og vandtæt, fingeraftrykslæser, Ultraenergispare-indstilling, pulsmåler, Fås i hvid, sort, blå og kobber
Alt det kendte fra Galaxy S5 – på godt og ondt
Den hedder Samsung Galaxy S5 Mini, og det navn får en til at tænke på, om den mon ligner Samsung Galaxy S5. Og det gør den. Jeg har berørt telefonens ydre, der i den grad ligner storebror, men også funktionsmæssigt ligger de to rigtig tæt på hinanden.
Der er fingeraftrykssensor ligesom i storebror, og de fungerer omtrent lige godt. Jeg er ikke den store fan af at bruge det, og da jeg forsøgte mig med det i forbindelse med denne anmeldelse var det omtrent 50/50 om jeg kunne få det til at virke.
Læs også: Samsung Galaxy S5 Active på vej til Europa
Pulsmåleren virker til gengæld glimrende. Igen er det en funktion, der også findes i storebror, men den passer måske næsten bedre i Samsung Galaxy S5 Mini, fordi den er mere handy eksempelvis på en løbetur. Pulsmåleren fungerer ganske kvikt, og den er let at bruge, og det er et plus, hvis man lige er kommet hjem fra dagens motion.
At den er mere handy viser sig også på vandtætheden. Samsung Galaxy S5 har samme IP67-godkendelse som Samsung Galaxy S5 Mini, men her vinder lillebror. Ikke fordi Galaxy S5 Mini er mere vandtæt, men Samsung har formået at fjerne den flap, der beskytter micro-USB-porten på mini-versionen uden at forringe vandtætheden. Ingen flap er godt!
Læs også: iPhone 6 under beskydning fra Samsung
En lettere overset detalje ved Galaxy S5 kan være den skinnende ramme, der er rundt på siden af telefonen, for den stikker faktisk lidt ud fra skærmen. Dermed kan man lægge den med skærmen nedad på et bord, uden den nødvendigvis bliver kørt hen ad potentielt skadeligt/hårdt/ridsende skidt.
Det er der også på Samsung Galaxy S5 Mini, men efter min mening er skærmen for lille til, det er rart, når man bruger den. Min tommelfinger har mange gange strejfet den lille forhøjede kant, og det er lettere irriterende.
Præstationen er godkendt
Ude i menuerne er der ikke noget at sætte en finger på ved Samsung Galaxy S5 Mini. TouchWiz kører som det skal, og det ser ud, som det gør på Galaxy S5, og der har ikke været nogen problemer med at bevæge sig rundt i TouchWiz i form af hakken og stammen.
Når det kommer til at spille spil gør den det fint i 2D spil som Angry Birds, men der er lidt flere vanskeligheder, når vi bevæger os ind den tredje dimension. Der begynder at komme lidt tøven og hakken ved 3D-spil. Real Racing 3 er et af de større, og det var også forventet, men også mindre 3D-spil oplever en gang imellem, at der skal tænkes to gange af Samsung Galaxy S5 Mini.
Læs også: Samsung Galaxy Note 4 – Stadig den største [FØRSTE KIG]
Til gengæld er jeg ikke videre imponeret over hastigheden, når man surfer på nettet. I Google Chrome er der for ofte ikke en glidende oplevelse, når man skal scrolle videre ned i teksten, også selvom det primært kun er tekst og ikke en masse krævende billeder.
Bruger man ikke mobilen til at surfe på i et videre omfang, vil man ikke mærke meget til dette, men nogen vil blive skuffede. Til gengæld er jeg glad for, at Samsung ikke er gået ned til 8GB lagerplads, men har givet 16GB med i købet foruden muligheden for microSD-kort op til 64GB. Så er der plads til, at man kan tage en video, når lille Bertram skal lære at gå.
Samsungs batterifokus virker nogenlunde
Alt afhængigt af, hvordan man bruger sin telefon, så holder den kort eller lang tid på batteriet, og det gør sig også gældende her. Det er selvfølgelig indlysende for de fleste, men Samsung har været gode til at minimere batteriforbruget, når Samsung Galaxy S5 Minis skærm er slukket.
Det betyder, at hvis man ikke er den, der konstant er på Facebook eller slynger gnavne fugle afsted mod grønne grise, så vil man kunne bruge Samsung Galaxy S5 Mini i 2 dage, og lidt mere hvis man sætter den strømsparende funktion til.
Læs også: Samsung Gear S – telefonuret er blevet præsenteret
Bruger man den derimod flere gange i timen og længe ad gangen, så skal man ikke forvente meget mere end en dags brug.
Samsungs ultrastrømsparende funktion virker på samme måde. Bruger man telefonen, er der ikke den helt store forskel, men i standby er der masser af strøm at gøre godt med. Jeg kan sagtens forestille mig en ferie, hvor man alligevel ikke skal bruge data, så er Samsung Galaxy S5 Mini et yderst godt valg, især i ultrastrømsparende modus.
Brugbart kamera i lommemobilen
Når man er indendøre, så er der er fint kamera i Samsung Galaxy S5 Mini. Med det rette lys og en rolig hånd kan man skabe nogle glimrende billeder, man ikke bliver træt af at se på. De 8MP arbejder godt, når de kan se, hvad de laver.
I lav belysning bliver det dog en lidt anden snak, da Galaxy S5 Mini så bliver kastet ud på dybt vand. Kameraet kæmper bravt, men der er ikke helt nok at skyde med for den lille smartphone, og billederne kan let blive grynede.
På videosiden gør Samsung Galaxy S5 Mini det også godkendt, med en okay kvalitet, der ikke falder igennem, men som heller ikke slår benene væk under nogen.
Herunder er et lille galleri af prøvebilleder taget med Samsung Galaxy S5 Mini
Samsung Galaxy S5 Mini – God til de rigtige
Lige nu kan Samsung Galaxy S5 Mini købes for cirka 2850 kroner, og det er i mine øjne i overkanten. Der er efterhånden nogle ganske kraftfulde mobiler til under 3000 kroner på markedet, og der er også en del af dem, der kan mere end Samsung Galaxy S5 Mini.
Der er nogle, for hvem dette er den perfekte telefon. Størrelsen passer, den er vandtæt uden flapper, der er Samsungs nyeste funktioner, og den er let. Den passer godt til den aktive livsstil, der ikke bruger telefonen til alt mellem himmel og jord.
Læs også: Samsung starter Alpha-linje
Med frygt for at lyde alt for vag og helgarderende, så afhænger meget af, hvilken indstilling man har til sin telefon. Samsung Galaxy S5 Mini har nogle spidskompetencer, som giver den kæmpe plusser. Samtidig har den også nogle svagheder som gør, at den vil skuffe nogle mennesker.
Spørgsmålet er, om Samsung Galaxy S5 Mini skal have 4 eller 5 stjerner. Mit valg bliver 5 stjerner, fordi jeg tror, målgruppen vil sætte pris på de dele, hvor Samsung Galaxy S5 udmærker sig. Alternativer man kunne kigge på, inden man beslutter sig kunne være Samsung Galaxy S4, der har en del af de samme egenskaber som Samsung Galaxy S5 Mini eller Sony Xperia Z1 Compact, der matcher på blandt andet størrelsen og vandtætheden.
Fordele:
- Vandtæt uden flap
- Let og handy
- Fint kamera for klassen
- Alle S5s funktioner som fingeraftrykssensor, ultrastrømsparemode mv.
Ulemper:
- Præsterer lidt under forventning
- I den dyre ende i forhold til præstation
Det betyder mobilsiden.dks karakterer.
Samsung Galaxy S5 Mini får 5 ud af 6 stjerner – find de bedste priser på mobilpriser.dk