Samsung Galaxy Spica GT-I5700 (mobiltest)

Mobiltest: Samsung giver med Galaxy Spica deres bud på en "HTC Magic" baseret på Android. Desværre halter detaljerne.

Samsung Galaxy Spica GT-I5700 (mobiltest)

Galaxy Spica fra Samsung er en touch-mobiltelefon baseret på styresystemet Google Android. Det vil sige, at den på de fleste punkter minder om HTC Magic, der i foråret 2009 blev lanceret i Danmark.

Fælles for de to mobiler er, at menuer, ikoner, opbygning m.v. med enkelte undtagelser er fuldkommen ens.

Designmæssigt er Galaxy Spica i tråd med Samsungs look-and-feel på deres øvrige produkter.

I daglig brug vil du opleve, at batteritiden på Samsung’en er ganske pæn. Halvanden arbejdsdag synes jeg er rimelig okay.

Skærm og betjening

Alle betjeningstaster er store og med god afstand samt klikrespons. Dermed er fejltryk på det absolut minimale.

Skærmen er berøringsfølsom (capacitive), og selvom det ikke er Samsungs første mobil med denne skærmtype, så er Galaxy Spica den som gør det allerbedst. Betjeningen er sker med både lethed og fornøjelse.

Sammenlignet med HTC Magic, er skærmstørrelsen på 3,2 tommer (320×480 pixels), den samme.

Let menu og daglig betjening

Har du prøvet en HTC Magic er du med det samme klar til at betjene denne mobiltelefon fra Samsung. Det er Google Android, som har stået for programmeringen, og det er gjort virkelig godt.

Selve brugerfladen er opbygget af tre forside-skærme, som hentes ved at slide til enten højre eller venstre; én i midten og en til hver af siderne.

Indholdet på forsiden kan på alle tre tilpasses efter eget ønske. Når fingeren holdes nede, kan man vælge at tilføje programgenveje, bookmarks, widgets osv. Hvert ikon kan placeres præcist, hvor det ønskes, og kan endda trækkes mellem skærmene.

Widgets hentes via Android Market. Det kan f.eks. være aktiekurser, nyheder, vejrudsigter eller noget helt andet. De seneste informationer opdateres automatisk på forsideskærmen.

Fra bunden af skærmen kan menuen trækkes frem. Her er genveje til alle programmer og funktioner. I modsætning til f.eks. Nokia-mobiler er intet gemt i undermapper – alt ligger frit tilgængeligt. Egentlig lidt af en rodebutik, men man lærer at elske det.

Skærmens top indeholder en informationslinie, som viser besked om nye mails eller mistede opkald. Denne notifikationsliste kan trækkes ned fra toppen som et gardin, og hver event fungerer som genvej.

Overordet set virker betjening og menu en smule mere “snappy” end på Magic. Men det kan måske hænge sammen med, at processoren er 800 MHz hvor Magic kun har 528 MHz.

Mail på mobilen

Bruger du Gmail eller Google Apps, er det let at synkroniere både mails, kontakter og kalenderaftaler. Andre almindelige mailadresser kan også sættes op.

Ifølge specifikationerne understøtter Samsung Galaxy Spica også synkronisering med Microsoft Exchange via Activesync. Det er dog ikke noget, vi har haft mulighed for at efterprøve.

Dansk ordbog mangler

Skærmtastaturet til skrivning af beskeder fungerer overordnet set godt, men de danske bogstaver æøå skal vælges ved at holde A og O nede.

Hvad der er mere katastrofalt, er manglen på dansk ordbog i mobilen. Uanset hvad man skriver, så er ordforslagene engelske, og dette kan ikke ændres.

Mobilen har i øvrigt en brugerordbog, hvor i der kan indtastes egne ord. Men det ændrer bare ikke ved, at en mobiltelefon på det danske marked SKAL have dansk ordbog.

Den øvrige menustruktur og programmerne er ellers oversat til dansk.

Langsomt kamera men et godt headset

3,2 megapixels uden fotolys/blitz er et mobilkamera til det absolut mest basale.

Billedkvaliteten er ikke fantastisk – sådan lidt standardagtig for en mobil, og kameraet er ualmindelig langsomt til at få billedet i kassen.

Fotoalbummet virker ganske okay, men det er lidt trist, at billederne ikke kan slides fra side til side. I stedet benyttes en frem/tilbage-tast på skærmen.

Det er et stort plus at fotos med få klik kan sendes som mail eller direkte ud på Facebook.

Musikafspilleren er lækkert udført, og giver lyst til at høre musik på mobilen og hovedtelefonerne kan tilsluttes direkte i Galaxy Spica med et standard 3,5 mm. stik. I salgspakken ligger i øvrigt en rigtig godt in-ear headset.

FM-radioen er i øvrigt en klar mangelvare.

Bileder taget med Samsung Galaxy Spica

GPS, kompas og hukommelse

Der er ingen navigationssoftware med i salgspakken, men Google Maps er integreret. Det betyder blandt andet, at adressen på en kontaktperson kan vises ved klik direkte fra kontaktbogen.

Desværre benyttes det indbyggede kompas ikke i Google Maps – ærgerligt, for dette har vi ellers set på andre tilsvarende mobiler.

Til gængæld bliver billederne fra kameraet automatisk tilføjet GPS-position (GEO-tagging). Efterfølgene kan du med f.eks. Picasa se motivernes  nøjagtige placering.

Mobilen kan tage micro-SDHC kort på op til 32 GB med der medfølger dog kun 2 GB i salgspakken.

Programbutik

I stil med Apples App Store er Android Market legepladsen for alle.

Der findes i tusindvis af gratis programmer, spil og gimmicks til telefonen – og installationen foregår med ganske få klik. Alle kan være med, inklusive de ikke teknisk kyndige.

Market byder på mange sjove og relevante udvidelser til mobilen. F.eks Shazam der fungerer som Sony Ericssons TrackID og diverse vejr, nyheds og finansprogrammer kan holde dig opdateret.

Programmerne i Android Market er gratis, da Google aktuelt ikke har åbnet for betalingsdelen.

I øvrigt er Facebook installeret på mobiltelefonen ved leveringen.

God internetoplevelse

Et godt råd: Sørg for at have et abonnement med en masse datatrafik inkluderet. Med denne mobil er man online overalt og hele tiden.

Hvis ikke det er Internet i klassisk forstand, der kører, så er der nok noget Facebook, nyhedsopdatering, mail eller noget helt fjerde.

Mobilens browser gør et godt stykke arbejde, og kan bruge både i vertikal og horisontal visning. Det kræver lidt øvelse at vænne sig zoomfunktionen, men derudover er der ingen problemer.

Store tunge hjemmesider indlæses hurtigt, og navigationen på siden foregår tilsvarende let og smidigt – dog ikke helt så lækkert som på f.eks. HTC HD2 eller Apple iPhone.

Til internetadgang benyttes 3G/Turbo 3G eller trådløst netværk. Galaxy Spica understøtter op til 3,6 Mbps via Turbo 3G mens Magic kan gå op til 7,2 Mbps. Jeg tror dog ikke, at man i hverdagen vil opleve nogen forskel.

Den samlede bedømmelse

Er Samsung Galaxy Spica bedre end HTC Magic? Umiddelbart ja og nej!

Jeg synes godt om designet på Samsung’en og stik til headset trækker op. Men den trækker virkelig ned, at ordbogen ikke er på dansk. Det er også “billigt sluppet” at Samsung ikke har brugt tid på at give Google Android deres eget unikke udtryk.

Man opdager også hurtigt, at der ikke er intelligent søgning i opkaldslister. Det vil sige, at når tallene til opkald (keypad) er fremme på skærmen, er det ikke muligt at søge kontakter blot ved at taste navnet på taltasterne.

HTC Magic fik i foråret fem ud af seks stjerner, blandt andet båret op af nytænkning, da det var den første mobiltelefon vi så i landet med Android-systemet.

Samsung GT-I5700 Galaxy Spica er en velfungerende mobiltelefon, men der er for lidt nyt og for mange detaljer halter. Helt firkantet er det en udgave af HTC Magic, hvor detaljerne halter.

Fire ud af seks stjerner.

Seneste nyt om temaet

Siden redaktionen kørte dette opslag er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på sagen. Allerede d. 23/11/2009 kørte vi en opfølgning med fortællingen om HTC HD2 – lidt for stor topmodel (kæmpe mobiltest) – Det videre forløb i sagen finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..