Apple tillader alternative betalinger i App Store – mod et gebyr på 27 %

I USA skal Apple tillade betalinger fra alternative betalingsløsninger, men hverken Spotify eller Epic Games er tilfredse. Apple tager nemlig et gebyr på 27 procent.

Apple tillader alternative betalinger i App Store – mod et gebyr på 27 %

Der var begejstring, da retssagen mellem Apple og Epic Games betød, at Apple var nødt til at åbne op for, at brugere i USA kan foretage betalinger fra tredjepartsløsninger uden om Apples egen betalingsløsning.

Piben fik dog hurtigt en anden tone, da Apple opdaterede sine vilkår for App Store, efter dommeren afgjorde, at man hverken vil kigge på Apple eller Epic Games’ appel.

I Apples opdaterede vilkår fremgår det, at udviklere stadig skal betale kommission til Apple, selv om brugere af apps og spil foretager betalinger gennem en ekstern betalingsløsning fra en tredjepart. Apple vil nu tage et gebyr på 27 procent for betalingerne, hvor det tidligere var 30 procent i mange tilfælde. Hvis udvikleren er en del af App Store Small Business Program, er gebyret 12 procent.

Gebyret til Apple skal man betale i tillæg til det gebyr, der måtte være for at bruge betalingsløsningen fra en tredjepart.

Læs også: Højesteret i USA afviser appeller fra Apple og Epic Games

Konkurrencebegrænsende, skandaløst og en hån

En af de største kritikere af Apples praksis er Spotify, som i mange år har kæmpet en juridisk kamp mod Apple. Her er man ikke glade for Apples opdatering af vilkårene.

Den nye afgift på 27 procent for alternative betalingsmetoder viser, at Apple “ikke skyr nogen midler for at beskytte den profit, de opnår på bekostning af udviklere og forbrugere under deres app store-monopol,” siger Jeanne Moran, der er talsperson for Spotify, til The Verge.

Epic Games’ direktør, Tim Sweeney, var en af de første til at kalde Apples ændringer for ”konkurrencebegrænsende”. Han tilføjede, at App Store-vilkårene ”totalt underminerer” domstolens beslutning. Han sagde også, at det ”umuliggør konkurrence på pris” ved at forhindre udviklere i at tilbyde køb i apps og spil til en lavere pris. Udviklerne skal ikke kun betale kommission for tredjepartsbetalingerne – de skal også betale Apple.

Der gik ikke lang tid, før andre Apple-kritikere også tog bladet fra munden. Jeanne Moran fra Spotift mener, at Apples seneste træk ”er skandaløst og en hån mod domstolens forsøg på at udvide muligheden for konkurrence og frie valg for brugerne.”

Jeanne Moran siger også, at den nye afgift på 27 procent ”i bund og grund er en genskabelse af Apples afgifter”. Hun beder EU-Kommissionen om at forhindre en lignende ændring i Apples vilkår i EU.

Læs også: Apple vil tillade installation af apps uden om App Store om få uger

Ikke til gavn for andre end Apple

Coalition for App Fairness (CAF) – en gruppe startet af Spotify, Epic Games, Tile og andre selskaber med formålet at løsne Apples og Googles jerngreb om mobilappindustrien – har også kommenteret ændringerne.

“Apples måde at ‘overholde’ distriktsdomstolens afgørelse vil ikke gavne udviklere og forbrugere. Disse ændringer gør intet for at forbedre forbrugernes valgmuligheder eller for at sænke priserne på køb i apps eller skabe konkurrence i Apples lukkede økosystem,” siger Rick VanMeter, der er administrerende direktør for CAF.

Apple har implementeret lignende politikker andre steder, men det er ikke noget, der falder i god jord hos myndighederne. I 2022 begyndte Apple at lade appudviklere af datingapps i Holland benytte alternative betalingsmuligheder med den samme afgift på 27 procent.

Hollandske myndigheder idømte Apple en bøde på 55 millioner dollar for ikke at have fulgt reglerne. Apple indførte en lignende politik for appudviklere i Sydkorea, hvor en ny lov forhindrer Apple og Google i at tvinge udviklerne til at bruge førstepartsbetalingsmetoder. Sydkorea advarede både Apple og Google om risikoen for bøde, hvis de bryder de nye betalingsregler.

Læs også: Apple står over for kæmpebøde og forbud i strid med Spotify