Appudviklere i åbent oprør over Apples nye App Store-regler
Da Apple tidligere på året annoncerede sit forslag til ændringer i den europæiske App Store, fik ændringerne hårde ord med på vejen. Blandt andet Meta, Google, Microsoft og Epic Games har udtalt hård kritik af ændringerne. Nu følger europæiske appudviklere trop, og de tøver ikke med at beskylde Apple for at bruge mafiametoder.
Apple er blevet beordret af EU til at gøre det lettere for udviklere at offentliggøre apps i alternative appbutikker til App Store. It-giganten skal også tilbyde alternative betalingsmetoder i App Store. Det har fået Apple til at indføre nye regler, som de selv mener lever op til EU-lovgivningen.
Læs også: Til marts sker det: Apple åbner op for iOS efter pres fra EU
Apple opfører sig som mafiaen
Men europæiske appudviklere er rasende og beskylder Apple for at opføre sig som mafiaen med afpresning og afstraffelse.
”Apple holder appudbydere som gidsler som mafiaen,” siger Matthias Pfau til WIRED. Han er administrerende direktør og medstifter af Tuta, som er en krypteret e-mailudbyder.
Han siger også, at “enhver, der ønsker at levere en iOS-app, skal betale en løsesum til Apple. Der er ingen vej udenom.”
Matthias Pfau håbede på, at App Store-ændringerne ville give virksomhederne mere frihed og råderet, når de publicerede apps i App Store.
“Det, de kom med, er det bedste bevis på, at de massivt misbruger deres markedsdominans. Apple opfører sig grundlæggende som en diktator,” siger han.
Apple gør det med deres ændringer muligt for appudviklere at bruge andre betalingsløsninger end Apples. Det betyder, at Apple så går glip af det normale gebyr, som Apple lægger på betalinger via App Store.
Men selv om Apple gør det muligt, er det ikke sikkert, at det kan betale sig. Apple vil nemlig vise brugerne et advarselsbanner, når de henter appen. Her vil det fremgå, at Apple ikke yder samme beskyttelse og garantier ved købet. Her mener Matthias Pfau, at det vil afholde halvdelen af brugerne fra rent faktisk at gennemføre købet.
Læs også: Apple slipper for at åbne iMessage til andre platforme
Dyrt for Spotify
Spotifys grundlægger, Daniel Ek, er også utilfreds. Apple pålægger nemlig et gebyr på 0,50 euro for hvert download og opdatering over 1 million apps. Det vil sige, at udviklerne skal betale et gebyr, så snart de kommer over 1 million downlads af en app inden for et år.
Ud over gebyret for hver download skal udviklerne også betale samme gebyr for hver opdatering, de sender ud til de apps inden for den samme etårige periode. Det gælder både gratis og betalte apps, og Daniel Ek frygter, at det vil gøre det op til 10 gange dyrere end i dag at få nye brugere:
Spotify itself faces an untenable situation. With our EU Apple install base in the 100 million range, this new tax on downloads and updates could skyrocket our customer acquisition costs, potentially increasing them tenfold. This as we have to pay on every install or update to…
— Daniel Ek (@eldsjal) January 26, 2024
Læs også: Apple-chef: Alternative appbutikker øger risikoen for iPhone-brugere
Apple mener selv, at de rammer plet
Apple kom tidligere på året med de nye regler, som de mener overholder EU’s forordning om digitale markeder. Kritikken går dog på, at Apple samtidig har gjort det så dyrt og besværligt, at det ikke kan betale sig for udviklere at gøre brug af muligheden.
Apple har ellers indført ændringerne for at kunne leve op til nye EU-krav. EU vedtog i 2022 den nye forordning, som tvinger selskaber som Apple til at åbne deres platforme for andre og skabe fair konkurrence på det digitale marked.
I EU mener man, at Apple har monopol, som de groft udnytter ved at tage op til 30 procent i provision for apps og betalinger via App Store. Derfor kom forordningen i 2022. Som følge af den blev seks af de største techfirmaer i verden udnævnt af EU i september 2023 til at være såkaldte “gatekeeper”-virksomheder. Det vil sige virksomheder, som via deres monopol gør det dyrt eller besværligt for andre appudviklere eksempelvis at sælge apps eller modtage betalinger via virksomhedernes platforme. De seks virksomheder er Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta og Microsoft.
EU har endnu ikke kommenteret Apples udmelding. De har dog oplyst, at de afventer skæringsdatoen 7. marts 2024. Først derefter vil de kigge på Apples foreslåede ændringer og tage stilling til, om Apple lever op til lovgivningen. Men står det til de europæiske appudviklere, skal Apple oppe sig gevaldigt for at leve op til ånden i lovgivningen.
Læs også: Brugte iPhones – priser, garanti og bæredygtig genbrug