Til marts sker det: Apple åbner op for iOS efter pres fra EU

Apple bekræfter store ændringer i iOS til marts: Da kan du bruge andre appbutikker end App Store, alternative betalingsløsninger i apps og kontaktløs betaling med andet end Apple Pay.

Til marts sker det: Apple åbner op for iOS efter pres fra EU

iOS fra Apple bliver et langt mindre lukket styresystem til marts. Selskabet har i en pressemeddelelse bekræftet, at der sker store ændringer af styresystemet som følge af EU’s nye forordning, der tvinger Apple til at løsne grebet om sit ellers meget lukkede økosystem.

Ændringerne kommer hovedsageligt til at påvirke iOS, App Store og Safari, når der til marts bliver åbnet op for styresystemet. Det sker med opdateringen til iOS 17.4.

“De ændringer, vi annoncerer i dag, overholder kravene i forordningen om digitale markedet (DMA) i EU, samtidig med at de hjælper med at beskytte EU-brugere mod de uundgåelige øgede privatlivs- og sikkerhedstrusler, som denne forordning medfører. Vores prioritet er fortsat at skabe den bedst mulige og mest sikre oplevelse for vores brugere i EU og resten af verden,” siger Phil Schiller, der er såkaldt Apple Fellow i selskabet.

Her er de mange store ændringer, som åbner markant op for iOS.

Læs også: Apple vil overgå ChatGPT med næste generation af Siri i iOS 18

App Store får selskab af andre appbutikker

Apple har hidtil kun tilladt downloads af apps og spil fra én officiel kanal: App Store.

Men sådan bliver det ikke længere fra marts. Da vil det blive muligt for udviklere at udgive alternative appbutikker til iOS. Dermed vil der komme konkurrerende appbutikker til App Store, ligesom man på Android har andre appbutikker end Google Play såsom Samsung Galaxy Store, Huawei AppGallery, Amazon Appstore og F-Droid.

Det vil give udviklere af apps mulighed for at distribuere deres apps uden om Apples appbutik. Man kan også forestille sig, at mange applikationer vil være tilgængelige i flere appbutikker, hvilket kan give konkurrence om priserne på applikationer og spil, der koster penge.

Se også: Klimavenlige iPhones er brugte iPhones

Apple godkender apps fra alternative appbutikker

Selv om apps kan distribueres uden for App Store, er det fortsat Apple, der vil screene og godkende apps, der downloades på brugernes enheder. Apple ønsker nemlig at beskytte privatlivets fred, sikkerheden og kvaliteten af iOS-brugeroplevelsen i EU så meget som muligt ”inden for forordningens begrænsninger”, oplyser selskabet.

Apple vil gøre brug af både manuelle og automatiserede kontroller og gennemgange af apps, uanset hvilken appbutik de downloades fra.

Apple vil samtidig også levere en løsning, som giver et hurtigt overblik over beskrivelser af apps og deres funktionalitet samt skærmbilleder, før brugeren downloader en app fra en alternativ appbutik.

Der implementeres også mekanismer, som forhindrer iOS-apps i at starte, hvis de viser sig at indeholde malware efter at være blevet installeret på en brugers enhed.

Alternative betalingsløsninger i App Store

Apple har hidtil kun tilladt, at betalinger til køb af apps og spil og køb i apps og spil gennemføres med Apples egen betalingsløsning. Det har betydet høje gebyrer, som særligt Spotify og Epic Games har været store modstandere af.

De nye regler betyder, at Apple skal tillade andre betalingsløsninger end Apples egen. Dermed kan udviklere af apps og spil selv vælge, om betalinger skal foregå gennem Apples betalingsløsning eller alternative såkaldte betalingsgateways. Det kunne være leverandører som Amazon Pay, Google Pay, Klarna, PayPal, Stripe og Trustly.

Samtidig tvinger EU også Apple til at tillade, at apps og spil kan viderestille brugere til udviklerens hjemmeside for at gennemføre en betaling. Udviklere må også reklamere for tilbud og rabatter ved at gennemføre købene eksternt – noget Apple tidligere har forbudt.

I App Store vil det fremgå, hvis en app bruger alternative betalingsmetoder.

Lavere gebyrer for distribution af apps

Apple har historisk set taget høje gebyrer på op mod 30 procent af indtægterne for apps, der distribueres i App Store. Det har kostet udviklere dyrt.

I EU kan udviklere af apps og spil nu glæde sig til lavere gebyrer til Apple, hvis man vælger, at apps og spil skal distribueres gennem App Store. Fremover vil der være en kommission på 10 procent af apps og spil, der kvalificerer sig til Apples reducerede sats for ”små virksomheder”. Dertil er der et ekstra gebyr på 3 procent for udviklere, der vælger at bruge Apples betalingsystem.

Apps, der distribueres gennem alternative appbutikker, skal betale en provision på 17 procent i modsætning til op mod 30 procent tidligere.

Apple introducerer dog også et nyt gebyr kaldet Core Technology Fee, der gælder for særligt populære apps. Her opkræver Apple 0,5 euro per årlig appinstallation. Gebyret træder først i kraft efter én million årlige appinstallationer i EU. Ifølge Apple vil 99 procent af udviklerne enten opleve reducerede eller samme gebyrer til Apple som følge af ændringerne. Mindre end én procent af udviklerne vil kvalificere til at betale det ekstra høje gebyr.

Kontaktløs mobilbetaling med andet end Apple Pay

Apple har også altid kun tilladt kontaktløs NFC-mobilbetaling med sin egen betalingstjeneste, Apple Pay.

Men den går ikke, mener EU. Derfor har EU tvunget Apple til at åbne op for mobilbetalingsteknologien, så man kan bruge alternativer til Apple Pay.

Vipps MobilePay har allerede mere eller mindre bekræftet, at man vil gribe muligheden for at lancere kontaktløs betaling med mobilbetaling til iPhone.

Man kan også forestille sig, at Google er interesserede i at bringe Google Pay til iOS for bedre at kunne konkurrere med Apple Pay.

Brugere af iPhone og iPad vil også få mulighed for at angive en anden betalingsløsning end Apple Pay som standard betalingsløsning, ligesom man kan på Android-enheder.

Læs også: iPhones snart klar med kontaktløs MobilePay

Du skal angive en standardbrowser i iOS 17.4

EU er også optagede af, at iPhone-brugere ikke bliver tvunget til at bruge Safari-browseren. Derfor vil alle brugere til marts blive mødt af en skærm, der beder brugeren angive, hvilken browser man ønsker at bruge som standard.

Her vil brugeren blive stillet over for valget om at bruge Safari eller alternativer, som højst sandsynligt vil inkludere browsere som Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge og flere.

Det er allerede muligt at angive en alternativ standardbrowser i iOS, men mange brugere er ikke klar over, at der findes alternativer, før de søger dem frem i App Store. Det vil EU gøre noget ved med den tvungne meddelelse, første gang brugere åbner Safari i iOS 17.4.

Læs også: Ny iPad Air, iPad Pro og MacBook Air fra Apple til marts