Microsoft: Apples nye regler i EU er “et skridt i den forkerte retning”

Microsofts Xbox-chef kritiserer Apples ændringer i EU samtidig med, at de arbejder på en ny Xbox-appbutik til netop iOS.

Microsoft: Apples nye regler i EU er “et skridt i den forkerte retning”

Apples nye plan for at efterleve EU’s nye forordning om digitale markeder (Digital Markets Act eller DMA) er allerede blevet kritiseret af Epic Games’ CEO, Tim Sweeney, og Spotifys direktør. Nu langer også Microsoft ud efter techgiganten med sine egne bekymringer og kalder de kommende ændringer i App Store i EU for “et skridt i den forkerte retning.”

Apple har foreslået en ny løsning med et såkaldt Core Technology Fee for apps, der bliver gjort tilgængelige i tredjepartsappbutikker i EU. Det betyder, at de udviklere, der benytter appbutikker fra en tredjepart, skal betale en afgift på 0,50 euro for hver årlig appinstallation efter en million downloads. Apple tager også stadig 17 procent i kommission fra de udviklere, der vælger betalingsløsninger fra tredjeparter.

Læs også: Til marts sker det: Apple åbner op for iOS efter pres fra EU

Microsoft: Et skridt i den forkerte retning

Det har fået Microsofts direktør for Xbox, Sarah Bond, til tasterne – og hun er ligesom flere andre topfolk i techbranchen ikke imponeret over Apples træk.

”Vi tror på, at konstruktive samtaler skaber forandring og fremskridt i retning af åbne platforme og større konkurrence. Apples nye politik er et skridt i den forkerte retning. Vi håber, at de lytter til feedbacken på deres forslag og arbejder mod en mere inkluderende fremtid for alle,” skriver hun i et opslag på det sociale medie X.

Læs også: Epic Games’ direktør raser over Apples nye iOS-regler i EU

Microsoft vil lancere alternativ til App Store og Play Butik

Sarah Bond har ansvaret for tilsynet med al arbejde med hele Microsofts Xbox-platform og hardware, nu hvor selskabet har planer om at lancere en egen Xbox-appbutik til smartphones, der skal konkurrere med både App Store og Google Play.

Microsoft har i stilhed bygget en Xbox-appbutik, der måske bliver lanceret allerede i år. Den er designet som et alternativ til Apple og Googles dominans inden for salg mobilspil, og den skal indeholde indhold fra Activision Blizzard som Call of Duty: Mobile og Candy Crush Saga – to umådeligt populære spil fra henholdsvis Activision og King.

Microsofts direktør for gaming, Phil Spencer, har tidligere talt om potentialet for en Xbox-appbutik til smartphones og så på det tidspunkt EU’s forordning om digitale markeder som en ”stor mulighed” for Microsoft.

Læs også: Apple står over for kæmpebøde og forbud i strid med Spotify

Uvist om Xbox Cloud Gaming kommer til iOS

Microsofts reaktion på Apples seneste ændringer i sine vilkår kan også betyde problemer for en mulig Xbox Cloud Gaming-app til iOS. Apple åbnede i sidste uge App Store for cloudgamingtjenester, samtidig med at de annoncerede de nye vilkår for App Store i EU. ”Udviklere kan nu tilføje en enkelt app, der har mulighed for at streame alle spil fra dens katalog,” skrev Apple i et blogindlæg.

Nvidia, Microsoft og andre udbydere af cloudgaming har endnu ikke reageret på Apples accept af cloudgamingtjenester. Spørgsmålet er, om Apples ændringer er nok til at overbevise disse udbydere om, at de skal udvikle iOS-apps til deres tjenester.

Læs også: Microsoft arbejder på Xbox app store til iOS og Android

Kras kritik fra Epic Games og Spotify

Microsofts kritik af Apples nye regler, der træder i kraft til marts, kommer efter heftig kritik mod Apple fra både Epic Games og Spotify.

Epic Games’ direktør, Tim Sweeney, har kaldt Apples ændringer af App Store for ”hot garbage” og sagt, at ”Apples plan om at modarbejde Europas nye forordning er et nyt, lusket eksempel på ondsindet efterlevelse af lovgivningen”. Tim Sweeney har kæmpet en langtrukken retslig kamp mod Apples vilkår og betalingsløsninger i App Store i USA.

Spotify har også beskyldt Apple for “afpresning” med henvisning til den nye afgift i App Store. Streamingtjenesten vil derfor have EU’s politikere til at gøre noget ved det. EU-Kommissionen siger, at de kommer med et svar på Apples ændringer, når lovgivningen officielt træder i kraft i marts. EU lover også at gøre noget alvorligt ved det, hvis Apples ”forslag på løsninger ikke er gode nok.”

Læs også: iPhones snart klar med kontaktløs MobilePay