Undersøgelse: Unges forbrug af sociale medier falder
Flere unge bruger i dag markant mindre tid på sociale medier som Facebook, TikTok og YouTube. En ny undersøgelse, som Gallup har lavet for DR, viser, at de unges forbrug af sociale medier er faldet med op til 22 procentpoint siden 2022.
Mange unge oplever, at tiden på mobilen føles tom og meningsløs, og de er i stigende grad begyndt at reflektere over deres digitale vaner – noget der kan skyldes øget samfundsdebat om brug af mobiler og de sociale mediers påvirkning gennem algoritmer, som kan gøre dem afhængige.
Center for Digital Pædagogik oplyser til DR, at børn gradvist har fået en senere debut på sociale medier efter den seneste tids debat om de sociale mediers påvirkning.
Flere skoler, daginstitutioner og ungdomsuddannelser er også begyndt at indføre regler for brug af mobilen for både elever og forældre, og regeringen vil fremsætte et lovforslag om at forbyde mobiler i skolen. Det sker dog ikke før sommerferien.
Se også: Forbud mod mobiltelefoner i skolen skal give bedre trivsel
Unge bryder med sociale mediers greb
At børn og unge i stigende grad fravælger sociale medier kan ikke alene styrke deres trivsel og fokus. Det giver også skoler og forældre legitimitet til at sætte grænser og fremmer debatten om ansvarlig brug af mobilen.
Børn og unges faldende brug af sociale medier kan samtidig presse de internationale techgiganter til at ændre deres strategier, da deres vigtigste målgruppe viser modstand mod afhængighedsskabende algoritmer. Udviklingen markerer et skifte mod mere bevidst og kritisk brug af digitale medier.
Perspektivering
Vil du vide mere om, hvordan sociale medier påvirker mennesker? På 24tech.dk kan du læse mere om, hvordan teknologi påvirker vores samfund på godt og ondt.
Se også: Sociale medier kan ændre dine synspunkter på én dag