Store teleselskaber lægger nyt pres på EU om fair share

Chefer fra 20 af de største europæiske teleselskaber presser igen EU for lovgivning, der skal tvinge Netflix, YouTube m.fl. til at betale for brug af internetinfrastrukturen.

Store teleselskaber lægger nyt pres på EU om fair share

En lang række af de store europæiske teleselskaber presser igen på for at få politisk opbakning til at lade Big Tech betale mere for brug af digital infrastruktur.

Chefer fra mange af Europas førende mobiloperatører har endnu en gang taget et skridt i en langvarig aktion, hvor de opfordrer myndighederne til at tvinge store indholdsselskaber til at bidrage til omkostningerne for netværkene.

Det er det, der omtales som fair share.

Se også: Teleselskaber med bedste netværk

Big Tech skal betale for at bruge internettet

Fair share dækker over, at store selskaber som Netflix og Google med YouTube bør betale for at bruge internetinfrastrukturen, da deres videoindhold lægger rigtig stort pres på internettet.

Det kræver udvikling og vedligehold, der koster mange penge og det skal indholdsleverandørerne være med til at betale for, lyder kravet.

Det seneste åbne brev i aktionen er rettet til EUs politikere og underskrevet af cheferne for 20 aktører, deriblandt Telefonica, BT Group, Deutsche Telekom, A1 Telecom Austria Group, Vodafone Group, KPN, Telecom Italia, Telia, Telenor og Orange.

Se også: Billige mobilabonnementer

EU bør ændre spektrum-politikken

Udover ønsket om såkaldt ”fair share”-bidrag fra de selskaber, der har skaber mest trafik, vil cheferne også have myndighederne til at foretage en revision af spektrum-politikken, samt at myndighederne giver en accept af et behov for at kunne opskalere for at undgå markedsfragmentering.

Cheferne antyder, at en sådan revision af lovgivningen vil hjælpe Europas førende virksomheder og også små og mellemstore virksomheder til bedre at kunne konkurrere globalt.

Blandt de kendte argumenter i det seneste dokument er behovet for 5G og fiber for at underbygge den næste bølge af digital transformering og understøtte kommende applikationer inden for AI, VR og IoT.

Operatørerne peger også på en vanvittig stigning i efterspørgslen på data.

Se også: Unfair konkurrence skader mobil infrastruktur

Europæiske teleselskaber tjener ingen penge

Med henvisning til estimeringer fra EU om, at det er nødvendigt med nye investeringer på mindst 174 milliarder euro for at kunne opnå de mål for opkobling, EU har sat for 2030, hævder gruppen af underskrivere, at telesektoren i øjeblikket ikke stærk nok til at imødekomme denne efterspørgsel, og mange operatører tjener knap nok deres kapitalomkostninger.

Cheferne siger, at de vil have regler, der kun gælder for de allerstørste contentselskaber, samt at de skal være i overensstemmelse med reglerne for netneutralitet. Dette er det seneste træk fra de store aktører inden for mobilindustrien for at opnå fair share.

Ikke så overraskende har contentselskaberne ikke vist den store glæde over en mulig lovgivning på området med argumentet, at de bidrager på andre måder.

Mobilindustrien har skubbet meget på i denne sag de seneste 18 måneder. Den er på nuværende tidspunkt til debat blandt de europæiske myndigheder som en del af en større gennemgang af sektoren.