Apple i høring hos EU: Vi overholder nye EU-regler

Apple afværgede mandag kritik af, at it-giganten ikke har gjort nok for at åbne op for det ellers så lukkede iOS-økosystem. Apple overholder derimod lovgivningen, lyder det.

Apple i høring hos EU: Vi overholder nye EU-regler

Apple har i de seneste uger annonceret en række ændringer i iOS som reaktion på nye EU-regler, der skal dæmme op for de store techgiganters dominerende positioner på deres respektive områder.

Det betød for Apples vedkommende, at selskabet blandt andet har måttet gøre det muligt for appudviklere at distribuere deres iPhone-apps direkte til forbrugerne i stedet for gennem Apples App Store til at lade udviklere distribuere deres apps til brugere i EU uden om App Store.

Læs også: Google I/O 2024 finder sted den 14. maj

Har designet systemer forfra for at leve op til nye regler

Apple har oplyst til appudviklere, erhvervsbrugere og rivaler ved en dagslang høring arrangeret af Europa-Kommissionen, at selskabet har designet sine systemer forfra for at overholde DMA.

“Vi blev først og fremmest guidet til at sikre, at vi har overholdt loven. Og for det andet at vi gjorde det på en måde, der var i overensstemmelse med vores værdier og i overensstemmelse med det sprog, vi har udviklet med vores brugere over en meget lang periode. Og det mener vi, at vi har opnået,” sagde Apples advokat Kyle Andeer til høringen.

“Og jeg tror, vi har fokus på det ud fra et brugerperspektiv. Det betyder ikke, at vi ikke er fokuseret på udviklernes indflydelse, men jeg tror, at vi først og fremmest vil følge meget nøje med i, hvilken indflydelse alle disse forskellige ændringer har på den brugeroplevelse, som vi har leveret til vores kunder i 15-16 år gennem iPhone.”

Meta vil præsentere sine bestræbelser på at overholde reglerne ved en separat høring i løbet af i dag, Amazon på onsdag, Alphabet på torsdag, ByteDance på fredag og Microsoft næste tirsdag.

Virksomheder, der ikke overholder forordningen om digitale markeder (DMA), risikerer undersøgelser, der kan føre til bøder på helt op til 10 procent af deres globale årlige omsætning.

Margrethe Vestager sætter hårdt ind

Apple har virkelig været i vælten hos EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager i det sidste stykke tid. Vi har således skrevet en del artikler om sagen – blandt andet om Apple, der fik en bøde af EU på 13 mia. kroner efter en lang retssag med Spotify, hvordan Apple har blokeret Epic Games på iOS og senest at Spotify hævder, at Apple tilbageholder selskabets seneste appopdatering.

Læs også: Microsoft: Google har konkurrencefordel inden for generativ AI