Google klar til at advare Android-brugere om AirTag-stalking

Google og Apples fælles "Find min enhed"-netværk advarer automatisk brugere om uønsket sporing fra AirTags og andre trackere. Det bliver også nemmere at finde sine egne enheder.

Google klar til at advare Android-brugere om AirTag-stalking

Da Apple i 2021 lancerede den lille Bluetooth-tracker AirTag, som kan bruges til at spore tabte og forsvundne genstande, blev teknologien lynhurtigt misbrugt til at stalking. Folk kunne uden deres viden få tracket deres færden, hvis en AirTag monteres på eksempelvis en bil.

Apple gjorde hurtigt tiltag for at gøre iPhone-brugere opmærksomme på, at en ukendt AirTag fulgte efter og dermed kunne overvåge dem. Men samme bekvemmelig eksisterede ikke for personer, som ikke har en iPhone.

Derfor indgik Google og Apple et samarbejde om et fælles ”Find”-netværk, så muligheden for at spore forsvundne enheder og få advarsler om potentiel stalking fungerer gnidningsfrit, uanset om man har en iPhone eller Android. Netværkene til at lokalisere enheder selv uden Wi-Fi og mobildata fungerer ved, at Android-telefoner og iPhones taler sammen via Bluetooth og på den måde kan vise på et kort, hvor enheder befinder sig.

Nu er de to selskaber kun få dage fra at lancere det fælles netværk, som gør livet lidt nemmere for folk, uanset om man har iPhone eller Android.

Se også: Apple sagsøges: AirTags kan bruges til stalking

Google og Apples fælles “Find”-netværk er klar

I betaversion 17.5 af iOS er der fundet kodestumper, som viser, at Apple er på vej til at introducere nye funktioner til at forhindre uønskede enheder i at spore dig.

Nærmest samtidig er der dukket oplysninger op om, at Google er lige på vippen til lancere Apple og Googles fælles “Find”-netværk på Android-enheder. Selskabet sendte torsdag en e-mail ud til nogle brugere om, at ”du får en meddelelse på dine Android-enheder, når denne funktion aktiveres om 3 dage.”

Skærmbilleder fra Googles udrulning af det nye Find min enhed-netværk. Foto: Mishaal Rahman

Google forklarer i samme e-mail fordelene ved at bruge Apple og Googles nye, fælles ”Find min”-netværk:

”Med det nye Find min enhed-netværk kan du finde dine enheder, selv om de er offline. Du kan også finde kompatibelt Fast Pair-tilbehør, når det er koblet fra din enhed. Det omfatter kompatible øre- og hovedtelefoner og sporingsenheder, som du kan sætte fast på din pung, dine nøgler eller din cykel.”

Til iOS ventes netværket at blive klar til brug i løbet af april eller i starten af maj.

Se også: Google vil tage betaling for sin AI-søgemaskine

Automatiske advarsler om stalking

Hvis man har en Android-mobil, har man siden december 2021 kunnet downloade Android-appen “Tracker Detect” fra Apple for at kunne få beskeder om AirTags i nærheden af en, som potentielt misbruges til stalking.

Men med lanceringen af Apple og Googles fælles netværk til at finde og registrere apparater såsom Bluetooth-trackere, smartphones, tablets og headsets får brugere automatisk advarsler, uanset om en ukendt AirTag eller anden sporingsenhed fra Samsung eller Title følger efter dig i nogen tid, og uanset om man har en iPhone- eller Android-smartphone.

Google har siden 2013 tilbudt muligheden for at kunne spore og finde sine forsvundne enheder, men ved Google I/O i 2023 annoncerede selskabet, at man ville udvide det eksisterende “Find min enhed”-netværk.

Googles lancering blev dog forsinket, da man ventede på, at Apple udrullede advarsler til brugere om ukendte trackere til gælde alle sporingsenheder og ikke kun AirTags. Det er nu ved at ske, og dermed vil det blive væsentligt nemmere at opdage, at man bliver overvåget. Og så bliver det naturligvis også meget nemmere at finde sine nøgler, headsets eller andre ting, man har glemt eller mistet.

Se også: Apple fejlede med bilprojekt – kaster sig nu over robotter