Apple fejlede med bilprojekt – kaster sig nu over robotter

Siden Steve Jobs død i 2011, har Apple desperat ledt efter den ”næste store ting”. Det blev ikke elbilen, men nu kaster Apple sig i stedet over robotter.

Apple fejlede med bilprojekt – kaster sig nu over robotter

Ingeniører hos Apple har udforsket en mobil robot, der kan følge brugerne rundt i deres hjem, iPhone-producenten har også udviklet en avanceret hjemmeenhed til bordet, der bruger robotteknologi til at flytte en skærm rundt.

Læs også: De absolut bedste iPhones

Apple er under pres for at finde den “næste store ting”

Selvom indsatsen stadig er i den indledende fase – og det stadig er uklart, om produkterne i sidste ende vil blive lanceret – er Apple under stigende pres for at finde nye indtægtskilder. De skrottede deres store elbilprojekt i februar, og det forventes, at det vil tage flere år, før deres mixed reality-briller bliver en stor pengemaskine.

Med robotteknologi kunne Apple få et større fodfæste i forbrugernes hjem og udnytte fremskridtene inden for kunstig intelligens.

Arbejdet med robotteknologi foregår i Apples afdeling for hardwareteknik og i AI- og maskinlæringsgruppen, som ledes af John Giannandrea.

Matt Costello og Brian Lynch – to ledere med fokus på produkter til hjemmet – har overvåget hardwareudviklingen. Apple har dog ikke forpligtet sig til nogen af projekterne som virksomhed, og arbejdet anses stadig for at være i den tidlige forskningsfase.

Apple-investorerne reagerede køligt på nyheden, og aktien faldt, efter at mediet Bloomberg rapporterede om robotarbejdet.

Læs også: De absolut bedste iPads

Smarthome og Mixed Reality

Før elbil-projektet blev aflyst, fortalte Apple sine topledere, at virksomhedens fremtid drejede sig om tre områder: bilindustrien, hjemmet og mixed reality. Men nu bliver bilen ikke til noget, og Apple har allerede lanceret sit første mixed reality-produkt, Vision Pro-headsettet. Så fokus er flyttet til andre fremtidige muligheder, herunder hvordan Apple bedre kan konkurrere på smart home-markedet.

Robotteknologiprojektet til bordet begejstrede for første gang højtstående Apple-ledere for et par år siden, herunder hardware chefingeniøren John Ternus og medlemmer af det industrielle designteam.

Ideen var, at skærmen skulle efterligne en persons hovedbevægelser – såsom at nikke – under en FaceTime-session. Den skulle også have funktioner til præcist at låse sig fast på en enkelt person i en menneskemængde under et videoopkald.

Men virksomheden har været bekymret for, om forbrugerne ville være villige til at betale en høj pris for sådan en enhed. Der har også været tekniske udfordringer forbundet med at balancere vægten af en robotmotor på et lille stativ. Den primære forhindring har ifølge personerne været uenighed blandt Apples ledere om, hvorvidt man overhovedet skulle gå videre med produktet.

Apples jagt på den “næste store ting” har været en besættelse siden Steve Jobs’ tid. Men det er blevet sværere at forestille sig et produkt, der nogensinde kan matche iPhonen, som stod for 52 % af virksomhedens omsætning sidste år.

Se også: Apple forsøgte i tre år at bringe Apple Watch til Android

Apple barsler med andre projekter

En bil havde potentialet til at øge Apples omsætning med flere hundrede milliarder dollar. Få andre produkter har den slags vækstpotentiale, men Apple har en række projekter på vej, herunder et opdateret Vision Pro, Macs med touch-skærm, AirPods med indbyggede kameraer og nye sundhedsteknologier som en ikke-invasiv blodsukkermonitor.

Kunstig intelligens er et andet stort fokusområde, selv om Apple er bagud, når det gælder chatbots og anden generativ teknologi. Det er her, der kan være et vist overlap med arbejdet med robotteknologi.

Det positive ved Apples fejlslagne bilprojekt er, at det har givet grundlag for andre initiativer. Den neurale motor – virksomhedens AI-chip i iPhones og Macs – blev oprindeligt udviklet til bilen. Projektet lagde også grunden til Vision Pro, fordi Apple undersøgte brugen af virtual reality under kørsel.

Læs også: Apple inviterer til WWDC 10. juni – afslører iOS 18