Microsoft går all-in på AI: Pc’er får dedikeret Copilot AI-knap

Microsoft lancerer sine første Surface-pc'er med en dedikeret Copilot-knap på tastaturet, så man hurtigt kan få adgang til den AI-drevne chatbot i Windows 11.

Microsoft går all-in på AI: Pc’er får dedikeret Copilot AI-knap

Tilføjelsen af Copilot-knappen til venstre for piletasterne repræsenterer den største ændring af computertastaturet i årtier. Selvom Microsoft ikke er den største pc-producent – det er Lenovo – kører de det mest populære styresystem: Windows. Lenovo har annonceret sine egne pc’er med Copilot-taster, og det samme har Dell og HP.

At Microsoft nu selv tilføjer en Copilot-knap til tastaturet er et vidnesbyrd om, at selskabet ligesom mange andre selskaber nu går all-in på AI.

Læs også: ChatGPT bliver “væsentligt bedre” til sommer

Microsoft øger fokus på AI med Surface Pro 10 og Laptop 6

Surface-computerne har tidligere været et udstillingsvindue for, hvor godt en Windows-computer kan fungere – lidt ligesom Google og Pixel-telefonerne med Android.

Microsoft forsøger at understrege bekvemmeligheden ved at have generativ kunstig intelligens et tastetryk væk i de to nye pc’er: den nye 2-i-1 Surface Pro 10 til erhverv og Surface Laptop 6 til erhverv.

Microsoft Surface er nu AI-pc’er

Når man indtaster en prompt i Copilot, som kører via GPT-4 Turbo-sprogmodellen fra OpenAI, udfører servere i datacentre langt væk al det hårde arbejde for at generere et svar.

Microsoft kalder disse nye computere for AI-pc’er. Den nye tast giver brugerne mulighed for at åbne Copilot-panelet når som helst i højre side af skærmen. Hver computer er udstyret med en Intel Core Ultra-processor, der indeholder en særlig neural processor eller NPU. Surface-computere har været udstyret med NPU’er siden 2019.

Fordelen ved en processor med en NPU er blandt andet hurtigere svar og bedre sikkerhed. Nyligt tilføjede AI-funktioner i Windows 11 såsom automatisk transskription af lyd og simulering af øjenkontakt under videoopkald kører over NPU’en, hvilket frigør ressourcer i resten af chippen til andre opgaver.

Introduktionen kommer to uger efter, at Apple  introducerede nye MacBook Air bærbare computere, der kommer med en opgraderet Neural Engine-accelerator i Apples M3-chip.

“MacBook Air fortsætter med at være verdens bedste bærbare computer til AI,” oplyser Apple i en pressemeddelelse.

Microsoft har stadig fokus på den almene forbruger

Selvom de nye Surface-computere ikke er skabt med den almindelige forbruger for øje, understreger offentligheden stadig et vigtigt fokusområde for Microsoft.

“Vi er absolut fortsat engagerede i forbrugerenheder,” siger en Microsoft-talsmand til CNBC i en e-mail og tilføjer:

“At bygge fantastiske enheder, som folk elsker at bruge, stemmer godt overens med vores virksomheds mission om at styrke enkeltpersoner såvel som organisationer. Vi er begejstrede for at bringe enheder på markedet, der giver vores kunder fantastiske AI-oplevelser. Denne kommercielle annoncering er kun den første del af denne indsats.

Inden udgangen af 2023 lancerede Microsoft AI-chatbotten Copilot (tidligere Bing Chat) som app til både Android og iOS.

AI er lige så vigtigt, som pc’en var i 80’erne

Microsofts direktør, Satya Nadella, har tidligere været ganske klar i mælet om ambitionerne med Copilot.

”Dette er lige så vigtigt, som pc’en var i 80’erne, internettet i 90’erne, mobilen i 2000’erne og skyen i 2010’erne,” oplyste Satya Nadella ved et Surface-event i september måned sidste år,

Sådan ser Copilot i Windows 11 ud. Foto: Microsoft

Copilot i Windows understøtter aktuelt kun engelsk, fransk, tysk, italiensk, japansk, portugisisk, spansk og kinesisk, men flere sprog bør være på vej.

Læs også: Microsoft: Google har konkurrencefordel inden for generativ AI