Techgiganter slutter sig til Epic Games’ kamp mod Apple

Epic Games kæmper en juridisk kamp mod Apple både i EU og USA, og i hjemlandet får Epic Games nu opbakning fra Meta, Microsoft, Elon Musks X og datingmastodonten Match Group.

Techgiganter slutter sig til Epic Games’ kamp mod Apple

En række teknologivirksomheder, som har udviklet nogle af de mest populære apps i App Store, er gået sammen om at protestere mod Apples manglende efterlevelse af  et påbud, som Apple fik i september 2021.

Det skete, efter Epic Games fik rettens ord for, at Apple skal tillade udviklere af apps at viderestille brugere til deres egne hjemmesider, hvor man kan købe indhold og tegne abonnementer uden at betale op til 30 procent i kommission til Apple.

Både Apple og Epic Games appellerede afgørelsen, men de fik begge afvist deres appeller i januar.

I sidste uge indgav Epic Games en indsigelse mod Apple til domstolen i Californien, hvor spilproducenten hævder, at Apple “åbenlyst overtræder” påbuddet. Det er til trods for, at Apple 16. januar oplyste retten, at Apple havde “overholdt påbuddet fuldt ud”.

Læs også: Apple i høring hos EU: Vi overholder nye EU-regler

Får opbakning fra techgiganter

I sidste uge krævede Epic Games, at Apple blev dømt for foragt i sagen og meddelete, at Apples nye regler og et nyt gebyr på 27 procent for udviklere i praksis gør de links til hjemmesider, som udviklere nu kan anvende i apps, ubrugelige.

Nu er det ikke kun Epic Games, der råber op om konkurrencebegrænsende adfærd fra Apple, når det gælder overholdelse af påbuddet. Epic Games får nu også opbakning fra ingen ringere end Meta, der står bag Facebook, Instagram og Threads, Microsoft, Elon Musks sociale medie X og datinggiganten Match Group, som står bag Tinder, Match, OkCupid, Hinge og mange andre datingplatforme.

I klagen fra techgiganterne oplyser de, at Apples adfærd fastholder de regler, som retten fandt ulovlige, hvilket understøtter Apples “overdrevne” kommissioner og skader både forbrugere og udviklere.

“Apples restriktioner på, hvor og hvordan udviklere kan kommunikere med deres brugere om deres muligheder for at gennemføre køb i apps og spil, skaber betydelige barrierer for konkurrencen og puster priserne kunstigt op,” står der i dokumentet.

Også juridisk kamp mellem Apple og Epic Games i EU

Apple har indtil den 3. april til at svare formelt på Epic Games og techgiganternes indgivelse.

Sideløbende med denne sag, som omhandler overholdelse af de amerikanske konkurrenceregler, verserer der også en juridisk kamp mellem Apple og Epic Games i EU. Her er Apple blevet tvunget til at åbne op for iOS og App Store. Blandt andet skal Apple nu tillade installation af apps uden for App Store og alternative appbutikker. Epic Games vil åbne sin egen appbutik som konkurrent til App Store, men det har ikke været uden problemer for Epic Games. Denne sag interesserer EU sig om for tiden. Apple var i høring i EU om sagen i mandags.

De juridiske kampe mellem Epic Games og Apple har nu stået på i mange år, og med udsigten til en kommende lancering af Epic Store på iOS, er det formentlig et ganske belejligt tidspunkt for Epic Games at få støtte støtte af nogle af de største techvirksomheder.

Læs også: Spotify anklager Apple for at blokere appopdateringer i EU