Kameraduel: Samsung Galaxy S5 mod HTC One (M8)

To kamerafilosofier mødes: flere pixels mod større pixels - men hvad er så bedst?

Kameraduel: Samsung Galaxy S5 mod HTC One (M8)

Samsung Galaxy S5 og HTC One (M8) er to af de seneste bejlere til Android-tronen. Begge er repræsentanter for det bedste til dato, men adskiller sig radikalt ved at have radikalt forskellige filosofier når det kommer til pixels: kvantitet eller kvalitet.

Læs også: HTC One M8 – Aldrig har elektronik været pakket så fint ind [FØRSTE KIG]

Galaxy S5 er fra Samsung side udstyret med hele 16 megapixels, og første indskydelse er naturligvis at den nye HTC vil få det ualmindeligt svært da det kun er bevæbnet med fire af slagsen.

Det vil være at gøre kort proces, for HTC’s nye flagskib er, ligesom forgængeren, udstyret med såkaldte Ultrapixels, et marketing-udtryk for ekstra store pixels på billedchippen. De her pixels sluger 3,2 gange mere lys, Samsung har til gengæld fire gange flere af dem.

HTC har et andet es i ærmet, i kraft af sin f/2.0 optik. Hos Galaxy S5 er blændetallet oppe på f/2.2, med andre ord vil HTC’s optik sluge 50% mere lys når mørket falder.

Fokusering hos de to kamphaner var sammenlignelig, og begge opleves som hurtigere end hos forgængerne, men tiden med Galaxy S5 var knap, så den endelige dom på den front kan ikke fældes endnu.

Megapixels vinder i dagslys

I fuldt dagslys er Samsung, som ventet, bedre end udfordreren fra HTC. I testscenen kæmper begge telefoner bravt for at pumpe liv i en ellers grå, forårskold dag i Taastrup. Begge kameraer forsøger at flattere motivet på hver deres facon: HTC skruer lidt op for kontrasten, og Samsung vælger at lysne billedet lidt.

Både HTC One M8 (øverst) og Samsung Galaxy S5 eksponerer som de skal i testscenen.

Nærstuderer man billederne fra Samsungs nye topmodel er der ingen tvivl: en overmagt af megapixels parret med et skarpt objektiv giver bare flere detaljer. Selv skaleret op til tilsvarende 16 megapixels må HTC indtage bagsædet, det er kun kornet og grynet når man zoomer ind.

Zoomes der ind halter HTC (øverst) efter Galaxy S5 – selv når det er opskaleret til 16 megapixels

For at få flere detaljer i højlys og skygger er HDR-funktionen oplagt for at frembringe flere detaljer i de ellers tætte skygger og den udbrændte himmel. I begge telefonen kræver funktionen en stabil hånd eller stativ for at opnå de bedste resultater.

I HDR modus er Samsung (nederst) lidt mere aggressiv, men begge resultater er vellykkede.

Begge kameraer henter fine detaljer i den forårsgrå himmel – HTC’s farvevalg virker dog noget mere naturligt, hvor Samsung lystigt skruer op for farverne. Også her må HTC dog se sig slået af de mange megapixels når det kommer til detaljer.

I mørke skinner HTC

Hvor Samsung stråler under forårshimlen bliver bordet vendt når lysene slukkes – i det her tilfælde blev alle persienner trukket for og lysniveauet var sænket til svag indendørsbelysning.

Begge telefoner finder scenens farver, det støjer dog lidt i baggrunden hos Samsung S5 (nederst)

Zoomer man helt ind, kniber det for Galaxy S5 at holde styr på kontrast og farver og må se sig eftertrykkeligt slået af HTC One (M8). Selv når man skalerer Samsung billederne ned til 4 megapixels som på HTC’en, trækker HTC fra når det kommer til de fineste detaljer og støjfrihed.

Zoomer man ind, klarer One M8 (øverst) sig bedre en Galaxy S5, selv når man skalerer denne ned til bare 4 megapixels.

HTC’en undereksponerer dog en smule i forhold til Galaxy S5 og anvender en længere lukketid 1/12 sekund mod Samsungs 1/17 sekund og kræver derfor en sikker hånd for at undgå rystede billeder.

Begge telefoner udmærker sig dog ved at ramme den rette balance i kontrast og farve, til trods for de svære lysforhold.

Dermed ser det ud til at vi vil vidne samme styrkeforhold, som oplevedes sidste år mellem Galaxy S4 og HTC One. Etteren brillerer i mørket mens S4 skinner i dagslys. Kameraindstillinger, delemuligheder og kreative funktioner fik vi desværre ikke tid til at udforske i dag, men vi vil gå nogle spadestik dybere i de kommende anmeldelser af både HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5.