Apple åbner måske op for kontaktløs betaling i maj

EU's konkurrencemyndigheder godkender måske allerede næste måned Apples tilbud om at åbne sit kontaktløse betalingssystem for konkurrenter såsom MobilePay.

Apple åbner måske op for kontaktløs betaling i maj

Apple fik i begyndelsen af marts en bøde for at misbruge sit App Store-monopol til at lægge forhindringer i vejen for, at Spotifys brugere kan betale abonnementer uden om App Store. Bøden lød på 1,8 milliarder euro eller cirka 13,4 milliarder kroner, og det har sandsynligvis fået Apple til at ændre kurs.

Apple har traditionelt været meget tilbageholdende med at lade andre bruge deres systemer. Derfor har det ikke været muligt for andre at lave en konkurrerende app til Apple Pay.

Men hvis EU godkender Apples kursskifte, vil der blive åbnet op for, at Apples NFC-teknologi kan bruges til andre mobilbetalingsløsninger såsom MobilePay og Google Pay.

Apple har traditionelt taget en bid af kagen, når andre har været tvunget til at bruge Apples system for at modtage betalinger via Apples enheder. Så Apple mister altså nogle indtægter med disse ændringer. På sigt kan det nok godt betale sig, for Apple forsøger med ændringen at leve op til EU’s krav, så virksomheden slipper for bøder, som kan være så stor som 10 procent af virksomhedens globale årlige omsætning. Med en omsætning på 383 milliarder dollars i 2023 er der ikke tale om småpenge.

Læs også: Samsung forventer vild 900 % stigning i overskuddet

Konkurrenter får gratis adgang til NFC

Apple benytter sig af såkaldt near-field communication eller NFC for at muliggøre kontaktløse betalinger på deres enheder. Men det har ikke været muligt for andre at få adgang til teknologien. Derfor har det kun været muligt at betale med Apple Pay på Apples enheder. Det fik for nogle år siden Europa-Kommissionen til at anklage Apple for at modarbejde konkurrenter til Apple Pay.

Apple har derfor tilbudt at lade konkurrenter få gratis adgang til NFC på deres iPhones, iPads og andre Apple-enheder uden at skulle bruge Apple Pay eller Apple Wallet. Det er det forslag, som EU nu evaluerer. Det forventes, at EU vil komme med forslag til justeringer, som blandt andet skal sikre, at forslaget vil være gældende i 10 år. Europa-Kommissionen forventes at acceptere tilbuddet inden sommer, så maj/juni er mest sandsynlig, selv om det selvfølgelig kan ændre sig.

Se også: Nu kan iPhones hente app direkte fra hjemmesider

Stadig ingen Dankort-betaling i Apple Pay

Selv om du putter dit Visa/Dankort eller Mastercard/Dankort i Apples Wallet, betaler du rent faktisk med Visa-delen eller med Mastercard-delen (medmindre du har Danske Bank). Det er ikke Apples valg.

Her er det bankerne, der kan tage større gebyrer, når kunderne betaler med internationale betalingskort. Så selv om Apple åbner op for, at andre kan få adgang til teknologien, kræver det stadig nogle ændringer hos bankerne, inden vi som forbrugere får fuld adgang til at bruge Dankort på iPhones. Men den funktion kommer nok først i 2025.

Ved at en tredjepartstjeneste som MobilePay får adgang til Apples NFC-chip kan det dog betyde, at mobilbetaling med Dankort alligevel snart bliver muligt. MobilePay har dog ikke sat tidspunkt på for, hvornår en sådan løsning kan komme til iPhone.

Se også: Top 5 – De bedste iPads til prisen