Nu kan iPhones hente app direkte fra hjemmesider

Med den nye betaopdatering til iOS 17.5 kan iPhone-brugere i EU nu downloade apps direkte fra hjemmesider. Der er dog et "lille" men.

Nu kan iPhones hente app direkte fra hjemmesider

Med iOS 17.5 beta, som er tilgængelig fra i dag, kan iPhone-brugere i EU nu downloade apps direkte fra app-udvikleres hjemmesider uden at skulle åbne App Store eller en alternativ appbutik.

Se også: Top 5 – De bedste iPads til prisen

iPhones får iOS-ændringer i EU

Det er modvilligt, at Apple nu gør det muligt for brugerne at hente apps direkte fra hjemmesider i EU. Funktionen er kun tilgængelig i EU, fordi Apple er blevet presset af EUs forordning om digitale markeder. Det er en lov, der skal forhindre virksomheder i at udnytte deres magtpositioner til at skabe monopoler. Her blev Apples App Store set som et monopol, fordi iPhone-brugere ikke har kunnet downloade apps andre steder end fra App Store.

Men efter længere tids tovtrækkeri med EU, et søgsmål fra Spotify over App Store-gebyrer og en bøde på 13 milliarder kroner, har Apple nu ændret kurs.

Derfor er det nu både muligt at hente apps fra App Store, alternative app-butikker (dén mulighed kom med EU i iOS 17.4), og nu altså med OS 17.5 beta også direkte fra appudviklernes hjemmesider – ligesom man er vant til på en computer, når man downloader et program via sin browser.

Download af apps uden for App Store fungerer kun for til iPhone-brugere, der befinder sig i EU. Funktionerne fungerer ikke på iPad.

Se også: Priser og tilbud på Apple iPhone

Stadig strenge regler

Selv om Apple nu åbner op for, at appudviklere selv kan levere deres apps via hjemmesider i EU, er der stadig regler, der skal overholdes for at sikre brugernes sikkerhed: Apps skal igennem Apples sikkerhedstjek, og appudviklere skal have været medlem af Apple Developer Program i mindst to år.

Det er heller ikke alle mulige små startups, der kan tilbyde deres iOS-apps via hjemmesider. Det kan nemlig kun ske med apps, som er blevet installeret mindst én million gange på et år på iOS i EU. Og de kan ikke komme på hjemmesiden før året efter, de er blevet installeret en million gange.

Der er altså tale om en lidt langvarig proces. Appudviklere og apps, der opfylder disse krav, vil kunne bruge en API til webbaserede appdownloads. Apps, der downloades via nettet ved hjælp af API’en, kan sikkerhedskopieres, gendannes og opdateres på samme måde som apps hentet fra App Store.

Når en iPhone-bruger i EU besøger en hjemmeside for at installere en app, skal brugeren give udtrykkelig tilladelse til, at udvikleren må installere apps i Indstillinger. Et vindue vil vise appens navn, udviklerens navn, appens beskrivelse, skærmbilleder og meget mere.

Læs også: EU vil undersøge Apple igen, igen

Må kun tilbyde egne apps

Appudviklere må kun tilbyde de apps, som de selv har udviklet, så folk ikke fristes til at oprette alternative appbutikker uden om Apple. Apple forlanger også, at apps, der distribueres uden for App Store, skal tilbyde kundesupport, så brugerne er dækket på samme måde som hos Apple selv.

Se også: Guide til det billigste mobilabonnement

Heftigt teknologigebyr

Apples gebyr på 30 procent i App Store er en af hovedårsagerne til, at Apple er blevet tvunget til at give brugerne adgang til at hente apps på andre måder. Det gebyr får Apple ikke, når appudviklerne selv står for at levere apps til brugerne via deres egen hjemmeside.

Det forhindrer dog ikke Apple i stadig at forlange penge af appudviklerne – mange penge. For nu skal appudviklere i stedet betale Apple et såkaldt kerneteknologigebyr på 0,50 euro for hver årlig installation over en million inden for de seneste 12 måneder.

Det vil sige, at Apple som minimum kan regne med at tjene 500.000 euro. For det er kun apps med mindst 1 million downloads året før, som appudviklerne kan få lov at distribuere via deres egen hjemmeside.

Læs også: Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler

Utilfredse appudviklere

Mange appudviklere og brands som Epic Games og Spotify er voldsomt imod Apples kerneteknologigebyr. De ser det som Apples forsøg på fortsat at holde appudviklerne i et økonomisk jerngreb for fortsat at tjene kassen på appudviklernes arbejde.

Derfor vil der sandsynligvis komme flere klager fra appudviklerne og muligvis flere bøder fra EU, hvis de mener, at Apple fortsat udnytter deres monopol.

Se også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag