Aiways satser på Europa – flygter fra priskrig i Kina

Den kinesiske elbilproducent Aiways satser nu hele butikken på det europæiske bilmarked, men bilerne produceres stadig i Kina.

Aiways satser på Europa – flygter fra priskrig i Kina

Aiways har besluttet, at de ikke længere kan være med i priskrigen på elbiler, der i øjeblikket udspiller sig i Kina. Derfor satser de nu på Europa.

Se også: Sammenlign elbiler i Danmark på pris og kvalitet

Ny Aiways-elbil bygget til europæere

Det er de færreste bilproducenter, der kan klare sig godt på verdens største bilmarked, hvor der lige nu kæmpes intenst om at være billigst og tilbyde mest elbil for pengene. Tesla, BYD, Xpeng, NIO og flere andre bilproducenter er med en i priskrig, hvor andre må give fortabt.

Det er for eksempel Aiways, der har været på det danske bilmarked siden 2021. Aiways har nu besluttet, at de trækker sig ud af de kinesiske marked og i stedet satser på Europa.

Aiways vil udvide sin europæiske salgsbase betydeligt og lancere en ny crossover-model på indgangsniveau, der er skræddersyet til europæisk smag.

Aiways vil blive børsnoteret via en fusion med det amerikanske opkøbsselskab Hudson Acquistion Corp i en aftale, der skal værdiansætte virksomheden til omkring 400 millioner dollars, sagde de to virksomheder.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Aiways U6 blev lanceret i Danmark i 2022, men ingen biler er endnu leveret.

Se også: Disse elbiler er Bedst i Test

Var tæt på konkurs

Aftalen er en livline for Aiways, som måtte stoppe produktionen på Shangrao-fabrikken sidste sommer, da en voldsom priskrig på elbiler i Kina pressede bilproducenternes marginer. Aiways var tæt på at gå konkurs sidste år.

Aiways er blandt en gruppe af kriseramte kinesiske elbil-startups, herunder WM Motors og Human Horizons, som har indstillet deres aktiviteter på grund af svigtende salg.

Produktionen af den syv år gamle virksomheds U5- og U6-modeller skal genoptages på Aiways’ produktionsanlæg i Shanghrao i Kina i anden halvdel af 2024 efter at have ligget stille i næsten et år på grund af faldende salg og mangel på tilstrækkelig kapital til at dække driftsudgifter og udviklingsomkostninger.

Det europæiske salg af Aiways forventes at blive genoptaget i begyndelsen af 2025.

Se også: Hvilke elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026?

Privatleasing er sikrere

Det vælter ud med nye bilmærker og modeller i forbindelse med overgangen til elbiler. Det er ikke alle elbilproducenter, der vil overleve.

Det er surt at stå med håret i postkassen, hvis producenten bag den nyindkøb elbil går konkurs. Det er blandt derfor, at leasing af elbil er en god idé.

Du kan læse mere om fordelene ved at lease elbil her.

Vi anbefaler:
Her er de absolut billigste elbiler på de danske veje
De bedste elektriske SUV’er i Danmark