Nyt natrium-ion batteri kan give drastisk prisfald på elbiler

Et nyt natrium-ion batteri fra franske Tiamat kan være en genvej til meget billigere og mere miljøvenlige elbiler, mener bilkoncernen Stellantis.

Nyt natrium-ion batteri kan give drastisk prisfald på elbiler

Bilkoncernen Stellantis satser nu stort på et nye elbilbatteri fra den franske producent Tiamat, som de mener er nøglen til at kunne tilbyde billigere elbiler.

Se også: Priser, tilbud, bedømmelse og sammenligning af elbiler

Lang holdbarhed og hurtig opladning

Den enorme bilkoncern Stellantis, som står bag mærker som Citroën, Fiat, Jeep, Opel, Peugeot og mange flere, mener at have fundet den perfekte samarbejdspartner. Det er den franske batteriproducent Tiamat, der med et nyudviklet natrium-ion batteri kan få stor betydning for bilkoncernen.

Batteriet fra Tiamat ser ud til at have flere styrker, og det dertil skal produceres på fabrikken i Frankrig. Men hvilke fordele? Det er nemlig ikke en længere rækkevidde, som de batteri-nyheder typisk handler om.

Batterier i elbiler er nemlig meget kostbare og en stor del af bilens samlede produktionspris. Derfor har det stor betydning, hvis man kan lave billigere batterier.

Og det er netop hvad Tiamat kan, påstår det. Men natrium-ion batteriet har flere fordele, for de er angiveligt også mere holdbare og bruger færre råstoffer, og er dermed mere bæredygtigt.

Det siges også, at natrium-ion batterier bedre håndterer kulde og er sikrere end Lithium-Ion batterier.

Tiamat er angiveligt de første i verden, der kommercialiserer et natriumionbatteri. Læs mere om fordele og ulemper ved natrium-ion batterier her.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Fabrik til fremstilling af natrium-ion batterier bygges

Tiamat vil bruge indtægterne fra den seneste finansieringsrunde, som inkluderer en investering fra Stellantis af ukendt størrelse, til at bygge en ny fabrik til natriumionbatterier i Frankrig.

Den nye fabrik skal først bygge batterier til værktøj og energilagringsenheder, og vil senere blive skaleret op til at kunne producere disse batterier til biler.

Der er ikke givet nogen tidsramme, men mon ikke vi er nogle år ude i fremtiden.

Se også: Kommende elbiler i Danmark i 2024

Billigere elbiler er på vej

Der er dog allerede billigere elbiler på vej i 2024 og 2025, som nok skal fremme udbredelsen af de batteridrevne biler. Blandt de mest interessante billige elbiler er Citroën ë-c3, Fiat Panda, Renault 5, Hyundai Ioniq 2, Renault Twingo, Tesla Model 2 og Volkswagen ID. 2all.

Priserne på disse kommende elbiler forventes at starte fra cirka 150.000 kroner.

Vi anbefaler:
Stor guide til opladning af elbil hjemme
De billigste elbiler på vejene
Få den bedste og billigste elbilforsikring