Selvkørende biler har problemer i tusmørke

Ny forskning viser, at selvkørende biler præsterer bedre end menneskelige chauffører i visse situationer, men de har udfordringer i dårlige lysforhold.

Selvkørende biler har problemer i tusmørke

Data fra mere end 2.000 selvkørende biler har bidraget til en undersøgelse, hvori konklusionen er, at selvkørende biler kan køre mere sikkert end mennesker under nogle forhold. Men de er også potentielt farligere under andre.

En artikel udgivet i Nature Communications viser, at selvkørende biler er mindre tilbøjelige til at blive involveret i ulykker end mennesker i hverdagsscenarier. De selvkørende biler er for eksempel bedre til at holde sig i samme bane og til at holde samme hastighed som resten af trafikstrømmen.

Undersøgelsen har indsamlet data fra 2.100 ulykker med selvkørende køretøjer og 35.133 ulykker med menneskedrevne køretøjer mellem 2016 og 2022. Dataene viser også, at selvkørende biler ser ud til at være bedre til at undgå at køre op bag i andre biler og til at ramme dem fra siden. Det skete henholdsvis 0,5 og 0,2 gange sjældnere.

Se også: Test og bedømmelser af nyeste elbiler i Danmark

Dårligt nattesyn

Undersøgelsen viser, at selvkørende biler i gennemsnit var 5,25 gange mere tilbøjelige til at komme ud for ulykker under dårlige lysforhold. Det kan være tidligt om morgenen eller i skumringen om aftenen. Her var de også 1,98 gange mere tilbøjelige til at begå en fejl end mennesker, når de drejede.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Det skal siges, at undersøgelsen kun dækker data frem til 2022, så der kan allerede være sket store ændringer i sikkerheden, da førerassistentsystemerne i biler konstant forbedres.

Se også: Nvidia: Selvkørende biler og humanoide robotter er fremtiden

Bedre sensorer og design

For at forbedre trafiksikkerheden med de selvkørende biler foreslår forskerne i rapporten tiltag, som kan forbedre sikkerheden. De peger på, at de selvkørende bilers dårlige ydelse under dårlige lysforhold kan tilskrives manglende situationsbevidsthed i komplekse kørescenarier og begrænset erfaring med at køre under disse forhold.

For at forbedre sikkerheden foreslår forskerne derfor, at bilerne bliver opgraderet med forbedring af vejr- og lyssensorer, implementering af ekstra sikkerhedsforanstaltninger og effektiv integration af sensordata. Ved at fokusere på disse områder mener forskerne, at sikkerheden for selvkørende biler forbedres betydeligt i udfordrende situationer.

Se også: Alle kommende elbiler i Danmark i 2024, 2025 og 2026

Vi anbefaler:
Elbiler Bedst i Test
De billigste elbiler i Danmark
Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den