Volvo EX90 bliver først med ny LED-teknologi

Den nye Volvo EX90 bliver den første bil på markedet, der anvender en såkaldt sollys-imiterende LED-teknologi. Men hvad er det egentlig?

Volvo EX90 bliver først med ny LED-teknologi

Den store elektriske Volvo EX90 bliver senere i år klar til at rulle ud på de danske veje. Når den gør det, bliver det med masser af spændende teknologi, heriblandt et nyt LED-lys.

Se også: Sammenlign priser på elbiler

Volvo EX90 er spækket med nyeste teknologi

Volvos elektriske flagskibs-SUV er en af de mest ventede biler i 2023 – også selvom den prismæssigt ikke er for alle. Det skyldes, at den kommer med så meget ny teknologi, der med tiden vil finde vej til billigere elbiler fra Volvo.

Blandt nyhederne i EX90 kan nævnes LiDAR-sensor, NVIDIA DRIVE AI-platform, Qualcomm Snapdragon Cockpit, nye sikkerhedsteknologier, bedre selvkørende teknologi og et helt nyt infotainmentsystem bygget på Android Automotive.

Nu afslører Volvo, at bilen også bliver den første på markedet, til at anvende en ny LED-teknologi. Og nej, her menes der ikke LED-lygter, men i stedet en helt speciel belysning i kabinen.

Volvo har nemlig udviklet en sollys-imiterende LED-teknologi, der består af 72 sollys-imiterende LED-lys, der er integreret i bilens tag. Ideen med det er, at give oplevelsen af et naturligt sollys i kabinen.

Se også: Volvo lancerer elektrisk topmodel: Mød Volvo EX90

Et mere behageligt og naturligt lys i bilens kabine

Det nye LED-lys er derfor udviklet til at give en mere naturlig farvegengivelse, end det man ellers kender fra biler. Det betyder, at farverne fremstår mere naturlige. Lyset har en lav refleksion og flimren, så det er mere behageligt for øjnene.

LED-lysene er leveret af Seoul Semiconductor, og de komplementerer designet i Volvo EX90, der også har panorama-tag og rummelig kabine. SunLike-lyset sikrer også en forbedret komfort for bilens passagerer, da det reducerede blålys kombineret med det ikke-flimrende kabinelys bidrager til at mindske sandsynligheden for den hovedpine og belastning af øjnene, der kan opstå efter den form for lyseksponering.

Kabinen i Volvo EX90

Kommer i 2023

Volvo EX90 forventes klar senere i 2023. Den har op til syv siddepladser, stor og rummelig kabine med stor bagageplads, op til 600 kilometer rækkevidde, 250 kW lynopladning og op til 517 hestekræfter.

Godt nok er EX90 en stor bil, men Volvo har maksimeret fokus på bæredygtighed i den.

Volvo EX90 indeholder 15 procent genanvendt stål og 25 procent genanvendt aluminium. Ligeledes er der benyttet 48 kg genanvendt plastik og bio-materialer, hvilket svarer til omkring 15 procent af det samlede forbrug af plastik i bilen. Det er den højeste procentdel genanvendt plastik til dato i en Volvo.

Volvo EX90 har en pris fra 955.000 kroner.

Se også: Få den billigste elbilforsikring